Gott Nytt Sova Gott-År

Bästa sättet att ladda för ett Gott Nytt Sova Gott-År. Du får tre snabba smarta tips för att sluta året och börja det nya för att optimera din sömnkvalitet. Och ändå vara upp till midnatt och skåla in det nya året. Eller, kanske stanna upp till midnatt…

Sova gott Nyår
Lisel Humlas tips för ett Gott Nytt Sova Gott-År

Ta en optimal tupplur

Okej, jag tar det på minnet. Dubbelkolla mig genom att googla om du vill. 26 minuter är optimal tid för en tupplur. Helst ska du vara klar med den före kl 15 men på Nyårsafton går det bra att ta den lite senare för att ladda inför Ring, klocka, ring. Det där 26 minuter är uträknat och framforskat även om det finns flera som hävdar att 10 – 20 minuter är optimalt. Men det är ju för kort, grymt kort!

Snart dags att gå upp!

Det finns ett smart sätt att ge sig själv några minuter till. Det är enda gången snooza är okej. Sätt väckarklockan på 20 minuter och snooza i fem minuter. Jaha, är det inte en minut kvar då? Jo, men då sträcker du på dig och går upp! Hörde du. Du går upp! Inte snooza en gång till för då är allt förlorat. Då har du fått lagom vila utan att gå ner i allt för djup sömn.

2. Fira in nyår med en koffeinfri Irish Coffee

Ja, helst som ”smörkaffe” och alkoholfri. Men nä, det är faktiskt lite väl överdrivet. Livet är ett konstant växlande av att fasta och festa. Inte bara fasta. Om det inte är fest ibland så funkar inte faste-läget optimalt. Så en rnästan riktig Irish coffe med vispgrädd och valfri alkohol (nåja, i liten dos). Och det behöver kanske inte vara just Irish. skapa vilken nationalitet du vill beroende på sprit. Eller socker. Varför inte testa med lönnsirap och göra en Canadian Coffee.

Grädden då? ska det verkligen vara grädde? Ja, varm mjölk är ju ett gammalt sova gott tips- Varm vispad grädde kan ju bara bli bäst. Vill du lägga till en rolig twist och vispa kokosgrädde (vegan-recept). Eller blanda ekologisk 40% grädde (ingen karragenan) och kokosgrädde (utan tillsatser) så får du verkligen till det.

Några ord om sprit då. Lite räcker. Det finns ekologisk sprit på Systembolaget. Whiskey vet jag inte men vi köper eko-vodka och smaksätter med olika hälsosamma tillsatser. I den senaste satsen hade vi riven gurkmeja, tagetesblommor och havtornsbär. Ja, det blev gul sprit laddad med lykopen och härlig doft. Vet du att färsk gurkmeja doftar som svarta vinbär. En av mina favoritdofter.

Men kaffet ska absolut vara koffeinfritt. Visste du att kaffe innehåller både melatonin och koffein. Och tas koffeinet bort jag då är det simsalabim kvar en massa melatonin. Så som ett alternativ eller komplement att skåla in det nya året gör din egna festliga kaffedrink!

3. Gå upp tidigt på Nyårsdagen

Grymmaste tipset av dem alla. Tvinga dig upp på Nyårsdagens morgon även om du inte ska iväg någonstans och måste. Överdriv inte. Senast kl 7, är det okej…

Foto av it's me neosiam från Pexels

Jag vet att jag är grym men om du går upp tidigt kommer du att vara trött tidigare på Nyårsdagens kväll och vips är du i bättre sömnfas. Inte snooza på morgonen. Det är aldrig bra. Gå upp och gör nåt mysigt istället. Nåt som blir en belöning utan att för den delen innebära att äta något. För äta kska du vänta med. Så länge du klarar. Du får ju inte bli yr och tappa blodsockret. Men fördröj frukosten nu när du kan. Drick sånt som inte sätter igång din matsmältning. Kniper det drick kaffe med smör/ghee/MCT. Och nu ska det vara kaffe med koffein i. Drick inte koffeinfritt kaffe på dagen för då får du för mycket melatonin för tidigt.

Helst ska du skippa ev. tupplur på dagen men om du vet att du behöver ta den ganska tidigt och håll dig till 20-5-1-regeln som jag nyss skapade.

Gott Nytt Sova Gott-År

Och skulle inte det räcka finns ju alltid Sov med mig-podden. Nytt avsnitt är utlovat till den 1 januari. Så vill du ändå ha lite insomningssupport på Nyårsdagens kväll finns ett helt nytt avsnitt att börja det nya året med. Mera sova gott-tips finns även i överflöd i Lisels godnattstund…

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.