Lisel Humla letar efter vattengympa-övningar på bästa sättet och bästa stället.

Hitta vattengympa-övningar

Vill du veta var bästa stället att hitta vattengympa-övningar till ditt nya program? Du behöver inte vänta tills längst ner i texten. Du ska få svaret direkt. Hoppas du ändå vill läsa vidare efter det.

Här är dina bästa vattengympa-övningar

De bästa övningarna till ditt nya vattengympa-pass hittar du i dig själv om du själv går ner i bassängen och börjar röra på dig. Har du precis gått ner i bassängen är du i ungefär samma läge som dina deltagare. Vad upplever du att du behöver göra för att anpassa dig till rörelse i vatten? Vad längtar din kropp efter att göra sådär i början? Det kanske är något helt annat än vad di tror när du står uppe på bassängkanten.

Men hur ska du komma ihåg dem?

Det lät väl enkelt? Men så enkelt är det naturligtvis inte. För det första ska du komma ihåg vilka rörelser du kommer på, känner och leker dig fram till. Hur ska du göra det? Memorera till du är klar? Glöm det! Det går inte att komma ihåg. Du gör så många olika rörelser och det är sådan skillnad på att vara på land och i vatten att det är så gott som omöjligt att komma ihåg.

Och anteckna på papper som ligger på bassängkanten, vad har du för erfarenhet av det? Min är att blocket bara blir blötare och blötare hur smart jag än varit med att täcka med handduk och torka lite tafatt.

Blöta anteckningar för vattengympa-övningar

Det är inte så lätt att vara vattengympaledare

Hela den här situationen är en av de största utmaningarna för instruktörer i vattenträning. Jag, Lisel Humla hävdar att vi instruktörer tränar för lite själva i vattnet. Att själv vara nere i bassängen och verkligen känna efter både hur det känns för mig och samtidigt betänka hur det kan kännas för andra. För i vattnet är vi faktiskt mer olika än på land.

Utan den vattenvanan är det så lätt hänt att köra med samma gamla rörelser. Deltagarna är ofta så artiga att de gör som instruktören gör även om rörelserna inte är särskilt vettiga elelr välgörande. Det kanske inte ens deltagarna förstår. Det är också väldigt lätt hänt att instruktören på land med för liten egen vattenvana glider in i rörelser som känns bra på land men som inte har samma värde, om ens något, i vattnet. Det är då det är bra att ha tränat på land med sin inspelning av sig själv (eller sin kompis) i poolen.

Spela in dig själv och dina vattengympa övningar

Spela in dina vattengympa-övningar i poolen

Men om jag spelar in mig själv när jag testar vattengympa-övningar i vattnet då blir allt så mycket enklare. Jag kommer ihåg de kluriga kombinationer jag märker ger den effekt jag vill uppnå. Jag kan träna med inspelningarna med mig själv. Både i vattnet för att kunna välja ut rörelser och rörelsekombinationer. Och som pricken över i:et. Jag kan på land öva in rätt betoning och utförande genom att härma mig själv i vattnet. Få in det i muskelminnet.

För mig har det blivit vardag. Den stora utmaningen nu med det här momentet är att hitta tid i tid i en bassäng där jag kan spela in. För det går inte på allmänhetens badtid. Jag använder ju också mina inspelningar som kursmaterial för instruktörer i vattenträning. Då gäller det att jag är klädd så att rörelserna syns under vattenytan.

Lisel Humla spelar in vattengympa-övningar
Lisel Humla spelar in vattengympa-övningar i poolen

Klädd för att övningarna ska synas i vattnet

Där finns två olika metoder och kombinerar du dem blir det ännu bättre. Den enklaste men ändå väldigt jobbiga metoden är att vara klädd helt i en mörk färg (svart), inklusive svarta badskor. Det är så krångligt att ta på sig långa svarta tajts (i syntet, helst baddräktsmaterial). För att inte tala om en långärmad svart tröja i likande material. Jag har en jacka i baddräktsmaterial med dragkedja fram. Ja, jag har länge tänkt köpa en burkini. Jag tror det är dags nu. Kolla vad snygg och praktiskt för vattengympaledare som är nere i vattnet vare sig det är för att spela in sig själv eller för att instruera gruppen.

Använd burkini för att dina vattengympa-övningar ska synas mer

Den andra sättet att fånga in vattengympa-övningar

Ja, det är att filma dig sjäv eller din träningskompis under vattnet. Det ska inte allas vara svårt har jag hört. Rotar jag lite i en hög jag har här intill med tekniska prylar hittar jag en undervattenskamera jag aldrig använt. Där tror jag att jag har min största utmaning. Inte att spela in mig själv. Utan att bara få ordning på undervattenskameran. Men klarar jag ändå utmaningen att ha på mig en burkini ska väl jag kunna knäcka även mina tekniska motstånd.

Våga filma under vattnet för att memorera vattengympa-övningar

Vad kan vattengympaledare som vill mer göra mer?

För att skaffa dig en överblick tar du ett klick över till sidan Vattenträning – Utbildning och inspiration. Ja, det finns ett helt pass där, gratis. bland annat.

Vill du jobba snabbt här och nu börja prenumera på Lisel Humlas nyhetsbrev om vattengympa. Är du osäker på om du står med på den eller ej, anmäl dig hur som. Det ordnar sig.

Självklart ska du också vara med i Facebook-gruppen Vattengympaledare som vill mer. Det hörs ju på namnet. Är du osäker på om du är med där eller ej klicka dig bara dit och kolla. Självklart är både Facebook-gruppen och nyhetsbrevet gratis. Bra, då sätter vi igång.

Vänta lite, vem är hon den där som skriver allt det här?

Ja, du såg mig på det tokiga fotot där uppe. Och kanske är vi redan bekanta eller nästan kollegor. Min ambition är att höja vattengympans status som träningsform. Jag jobbar som vattengympaledare i Stockholmsområdet främst åt ett antal ”diagnos-organisationer”. Jag har i många år också inspirerat och vidareutbildat inom området. Men jag vill inte starta en skola. Jag vill bara ha kul tillsammans och hitta på det bästa jag i vattnet.

Just nu är jag också med i Bloganuary 2024. Det är en utmaning anordnad av WordPress. Skriv ett blogginlägg varje dag under januari 2024. Det kommer att bli en stor utmaning för mig. Bara det att stava till #bloganuary. Vilken tur att jag är verksam inom flera olika intressanta områden. Kolla gärna runt både här på sajten och min kursportal Fröken Humlas lärplats. Där finns också mycket av intresse för vattengympaledare som vill mer…

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.