Deadline-press och du brinner som ett tomtebloss

Se deadlinen i vitögat

Du vet också att det heter ”se döden i vitögat” men i våra vardagsliv är det oftare just deadlinen vi behöver se i vitögat. Och ja, vitögat betyder ögonvitan. Det visste du. Så nu ska vi se deadlinen i vitögat, stå uppemot vårt korkade deadline-beteende och hitta fungerande strategier för att få det väl gjort i god tid i lugn och ro.

Få det väl gjort i god tid i lugn och ro

Hur reagerade du på att läsa ”att få det väl gjort i god tid i lugn och ro”? Blev du stressad? Det vanliga försvaret för oss som är fångna i deadlinens illusion hävdar att det vi gör bir mycket bättre om vi gör det i sista sekund under press. Vi lurar oss själva. Jag har en evolutionär förklaring till varför vi väntar till sista sekund.

Att inte se deadlinen i vitögat kostar på

När du jobbar under stark tidspress, det måste vara klart tills då och då, är dina fly- och fäkta-mekanismer aktiverade. Det är som att antingen slåss med lejonet eller försöka springa ifrån det. Deadline i ordets rätta betydelse, dödslinjen. Det är nu eller aldrig som gäller. Det gäller livet. Och vanligtvis sitter du ju still och skriver för att klara din deadline. Det är ju inte så att du springer eller boxas för att klara deadlinen. Det hade ju inte varit lika dumt.

Foto av energepic.com från Pexels - se deadlinen i vitögat

Du brinner som ett tomtebloss för att lösa situationen med alla dina förmågor och lite till. För att fortsätta med metaforerna så är det som att köra bilen på jetbränsle. Det går fort fram ett litet tag men sen är du utbränd, åtminstone på kort sikt.

Tomtebloss-utbränd i deadline-press

Diagnosen utbränd finns ju och den slår igenom på hela ditt liv. Men den där korta tomtebloss-utbrändheten i att klara en deadline den brukar vi återhämta oss från. Det blir ju faktiskt lite som en kick, en drog. Nästan som i trance med nästa övermänskliga förmågor lyckas du klara deadlinen. Fast tittar du noga i sömmarna på det du åstadkommit så ser de vinliga sömmarna och fransiga trådarna. Det verkar så bra just när du gör det. Men vid närmare skärskådande ser du bristerna i deadline-kämpandet. Hur fascinerande och fantastiskt det är än att uppleva ett tomtebloss, att vara ett tomtebloss…

Foto av Matheus Bertelli från Pexels

Se deadlinen i vitögat och bryt mönstret

Hade jag en lösning på detta. Ja, åtminstone en partiell. Åtminstone en du och jag kan styra över tillsammans i ett samarbete. Jag har en plan. Jag har en idé. Sommaren 2019 gick jag ett gäng beta-kurser online. Lite dumt att ta fem kurser samtidigt men det fanns över 400 att välja på så jag tycket jag var duktig ändå.

Dåliga deadline-erfarenheter gav lösningen

Beta-kurs innebär att kursen är gratis i utbyte mot att du som deltagare bidrar med feedback. Enda obligatoriska feedbacken var vid kursens slut. Varje vecka avslutades med en frivillig feedback. JA, du förstår själv. Sista dagarna på kursen satt jag där febrilt och skulle göra vecko-feedbacken och slut-feedbacken. Vecko-feedbacken för då kunde jag vinna priser. Slut-feedbacken för det hade jag lovat vid kursstart att slutföra. Katastrof. Och vilket dåligt lärande det blev. Men jag fick in mina halvdana feedbackar. Och det ledde till att frön planterades i mig inser jag.

Hårdare krav med snällare avsikt bryter deadlinens tyranni

Nu ska jag själv ha en minikurs online som beta-kurs. Tre kurstillfällen, tre kvällar i rad. För vattengympaledare, aktiva såväl som blivande. Jag har tänkt ut mycket hårdare och samtidigt snällare krav för deltagande i kursen. Jag är så nöjd. Vill du veta hur?

Här är min smarta sätt att bryta deadlinens tyranni

För att få vara med på beta-kursen krävs en ansökan, vilket är en enkel enkät med några få obligatoriska frågor och någon enstaka frivillig fråga. När det är avklarat och får du tillgång till del 1 av kursen vilket är en live-workshop online på max en timme plus att kursmaterial ingår. De som är med till slutet kan då ansöka om att få del 2 med en liknande enkät nu med frågor som förstärker lärandet i del 1. Det är så smart. Osv.

Samma princip gäller även om du tittar i efterhand. Vilket går bra. Men kursen finns bara tillgänglig en vecka sisådär. Och det är bara om alla tre steg slutförs liksom avslutande feedback ges, i tid (ja, en deadline) som du får den efterlängtade slutdokumentationen.

Vill du vara med och se deadlinen i vitögat?

Är du nyfiken på vilken beta-kurs jag kommer att testa det här på. Ja, den första blir en minikurs online på säsongens Jul-vattengympa. Perfekt kick-off för vattengympaledare innan vårterminen börjar.

Beta-kurs minikurs online vattengympa

Lugn, det finns alltid nya tillfällen

Läser du det här efter den 13 januari 2020 vilket är den slutgiltiga deadlinen för kursen så är det kört att vara med på den. Men då finns ju andra kurser, workshops och experiment för vattengympaledare som vill mer…

Bästa stället att i lugn och ro invänta nästa kurs-tillfälle är i Facebook-gruppen Vattengympaledare som vill mer…

Länk till facebook-gruppen Vattengympaledare som vill mer

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.