Vad händer på Syntonics-fronten i Sverige?

Du som är nyfiken på vad som händer på Syntonics-fronten läser säkert gärna vidare. Kanske har kanske varit med på kortare eller längre workshops eller sessioner i Syntonics. I Sverige sannolikt med Judith Koltai som benämner sitt arbete Syntonics. Eller med någon av hennes elever i Sverige. Jag tror faktiskt att jag är den enda som börjat följa Koltais sätt att undervisa och använda Koltais benämning Syntonics. Jag, Lisel Humla Sjöstedt är en av få i Sverige som fått Koltais tillstånd att använda hennes metod Syntonics. Det tar emot att använda ordet metod men ibland får de lite väl fyrkantiga orden användas. Eller så kanske du som läser ännu inte har prövat på Syntonics…

På Syntonics-fronten med Koltai i Sverige 2019

Judith Koltai är på ingång. I slutet av mars anordnar föreningen Rörelse i vila dels en workshop öppen för alla intresserade dels fördjupningsdagar för de inom lämplig profession. Workshopen är helgen 23-24 mars i Stockholm och fördjupningsdagarna veckan efter tisdag – onsdag den 26 – 27 mars. Jag kommer att vara med så mycket jag kan. Jag vill suga åt mig så mycket som möjligt av det som Judith har att förmedla. Hon har kommit till Sverige i princip en gång varje år sedan 1996. Vem vet hur många år till hon orkar resa till Sverige från Kanada. I Kanada har Koltai också en grupp elever som följt henne i många år.

I övrigt på Syntonics-fronten i Sverige

Det är föreningen Rörelse i vila som upprätthåller Syntonics i Sverige. Hitintills genom kortare workshops med mig, Lisel Humla Sjöstedt som instruktör. Den första hösten 2018 och föreningen räknar med att anordna cirka två kvällar per termin i Stockholm. Ännu är jag inte på Judiths nivå. Inte ens på den nivå som hon var på i min ålder. Hon är väl cirka 25 år äldre än mig. Och jag började gå hos henne för 22 år sedan. Mina workshops är kortare än Judiths heldagar så det går inte att jämföra vårt arbetssätt rakt av. Vi har olika personlighet. Jag anammar formen, ritualerna, tänket, rörelserna. Det jag själv ser att jag ännu saknar är att instruera i långa detaljerade kedjor där det ena momentet förutsätter nästa. Där Koltai har typ fem till sju steg i en rörelsesekvens håller jag mig till två-tre. Det är antagligen klokt av mig.

Vad händer på Syntonics-fronten
Lisel Humla Sjöstedt laddar med redskap till Syntonics

Testa Syntonics och upplev själv

Min bästa rekommendation är att du som är nyfiken på Syntonics testar det själv. Det går bara på riktigt, i ett rum tillsammans med andra och en instruktör. Och då har vi ju Koltai själv nu i mars 2019 och så Humla Sjöstedt då, troligtvis i maj nästa gång…

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.