Lisel Humla redo för Vandringens dag vid Masmo

Kom med, kom med på Vandringens dag

För inför Vandringens dag är det säkert en hel del av oss som börjar nynna på:

Kom med, kom med på vandringsfärd…

Nu grönskar det av Evelyn Lindström 1933

Hur texten fortsätter? Eller börjar? Och varför är inte textförfattaren är mer känd? Det kan vi prata mer om på till exempel en Vandringens dag. Eller så får du din nyfikenhet stillad här längst ner.

När är Vandringens dag?

Det bästa svaret är väl att det skulle kunna vara varje dag. Men vi gillar ju temadagar. De infaller ju ofta på samma datum år efter år. Idag, när jag, Lisel Humla skriver det här är det till exempel Internationella dagen till minne av slaveriet och dess avskaffande. En FN-dag som alltid infaller den 23 augusti. Ännu något att reflektera över på en vandring.

Vandringens dag däremot är inte på ett och samma datum varje år utan infaller andra lördagen i september. Vilket i år, 2023 blir den 9 september. Allt detta lär jag mig på Svenska Turistföreningens (STF) sajt. Med lite enkelt detektivarbete fann jag att STF ”uppfann” Vandringens dag 2019. Jag är lite osäker på om just uppfinna är rätt ord i sammanhanget. Det kan vi också klura på under en vandring. För Vandringens dag är en bra dag.

Nyfiken på en vandring på Vandringens dag?

På STF-sajten finns en lång lista på vandringar i hela landet du just den dagen kan vara med på. Vandringar i regi av STF men också i samarbete med andra organisationer.

Och det är så mitt intresse vaknade för Vandringens dag. I föreningen Attention Stockholms län driver jag projektet Promenera mera med Attention. Där anordnar vi NPF-vänliga promenader och emellanåt vandringar. Innan vi fortsätter är det väl bäst att jag förtydligar vad NPF och Attention står för. Vi tar ett citat till…

Attention är ett förbund som sprider kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), påverkar beslutsfattare och erbjuder gemenskap.

Attention.se

Kom med på en NPF-vänlig vandring

Vad passar väl då bättre än att samverka med STF och anordna en NPF-vänlig vandring just på Vandringens dag. Attention Stockholms län är en samarbetsorganisation för alla de lokala Attention-föreningarna i länet. Jag är aktiv i lokalföreningen Attention Huddinge-Botkyrka-Salem. Föreningar det är mitt liv det se. Jag bor i Botkyrka precis på gränsen till Huddinge. Precis intill, eller en hållplats/station är det så lätt att gå rakt upp i skogen på Masmoberget. Där finns också naturreservatet Gömmaren.

Det är inte många ställen du i princip kan kliva av tunnelbanan och gå rakt ut i en skog. Ja, jag överdriver. Det är kanske 100 meter innan stigen börjar upp i skogen på Masmoberget. Så där ska vi vandra NPF-vänligt lördag den 9 september 2023.

Lisel Humla redo för Vandringens dag vid Masmo

Nyfiken på vad NPF-vänligt kan vara?

I början kallade jag våra promenader NPF-anpassade. Men visst låter NPF-vänligt mycket trevligare. Även om de naturligtvis är anpassade. Anpassade efter de individer, människor som är med. Så är det i alla de aktiviteter i rörelse som jag håller i, guidar, instruerar, leder som friskvårdare. För det är ju mitt jobb. Vare sig det är fartiga aktiviteter som vattengympa, lugna guidade rörelser för att somna eller promenader och vandringar.

Det där att komma iväg och komma i tid kan ibland behövas lite puff på. Det kan vi bidra med. Det kan räcka med ett sms. Eller två. Att kunna gå i grupp i sitt eget tempo där alla har möjlighet att lagom kontakt med övriga. Det är NPF-vänligt. Det här går att utveckla och berätta mer om såklart. Det kan vi till exempel göra på en vandring eller promenad.

Vad är då en vandring?

Vi kan inte sluta utan att klargöra det. Jag fick själv googla. Så jag tycker vi tar ett tredje citat. Det ser ju så bra ut.

Vandring (även kallat att hajka efter engelskans hiking) är en form av friluftsaktivitet som innebär att en person till fots i rekreationssyfte förflyttar sig genom naturen.

Wikipedia.se

Vänta lite. Skulle vi inte få fortsättning på ”Kom med, kom med på vandringsfärd”? Jo, är du med: ”I vårens glada tid”. Här har du hela texten, lite historia och lite melodi. Gå sedan ut i naturen och öva på låten vars melodi är skriven av Bach. Och då passar det väl bra att avsluta med en bild på Beethoven ute på vandring. Och vill du läsa mer om det och det jag kallar Kulturgympa duttar du här eller på bilden.

Vandra i Beethovenland

Ps. Vi har ännu inte sjungit på någon Promenera mera med Attention. Kanhända för att när vi promenerar är det främst i stadsparksmiljö och andra lugna områden. Ibland kan hända att vi flanerar bland odlingar och betesmarker. Kom med, kom med på Promenera mera med Attention…

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.