Samarbeta med din andning kan se ut så här

Vadå INTE andas som en stridspilot?

Jo, när du vill varva ner, ta det lugnt, bli av med lite onödig stress. Då ska du inte andas som en stridspilot. Det finns faktiskt (minst) en speciell andningsteknik stridspiloter använder när de är högt däruppe och flyger väldigt snabbt. Det är då det blir sådana där G-krafter som jag inte förstår mig riktigt på. Då kan stridspiloten behöva andas på ett speciellt sätt för att höja blodtrycket.

Ibland är det bra att andas som en stridspilot

Så då förstår vi ju att just den andningstekniken är inte den som avses i de tidningsrubriker som ibland dyker upp: ”Andas som en stridspilot för att sova bättre”. Jag hittar ett argument till i den intressanta diskussion om flygplan och G-kraft jag googlade mig till för att försöka förstå den speciella andningsteknik stridspiloter kan behöva. Där jämfördes den med hur kvinnor andas för att krysta.

Många följdfrågor dyker upp, eller hur? Varför skriver tidningarna om att andas som en stridspilot för att somna lättare? Vad är det för andningsteknik som förespråkas i de där artiklarna? Kan de som klarar att krysta under förlossningen sätta upp det på sitt CV om de söker till stridspilot-skolan? Skulle det speciella stånkandet funka även vid hastigt blodtrycksfall? Och varför skriver hon den där Lisel Humla om det här?

För att somna lättare finns bättre andningstekniker

Och det är det jag, Lisel humla pratar om i avsnitt #34 av podden Sov med mig. Avsnittet som heter Andas inte som en stridspilot. Då förstår vi varför jag nördar ner mig i hur stridspiloter faktiskt andas när det trycker på. Utlösande faktor till titeln var ännu en av alla dessa kvällstidningsartiklar om sömnproblem och hur de ska lösas: OS-hjältens sömntips: Andas som en stridspilot. Jag tror att det är en låst Aftonbladet Plus-artikel. Bra då att jag går igenom den förespråkade andningstekniken både här och i poddavsnittet (Anchor).

Vadå inte andas som en stridspilot- #34 i podden Sov med mig

Nu bryr vi oss inte om hur det kom sig att det blev stridspiloter de hänvisade till i artikeln. Med största sannolikhet var det Navy SEALs som avsågs. Det brukar det oftast vara i samband med just den här speciella andningstekniken. Navy SEALs är en amerikansk specialstyrka som dyker, hoppar fallskärm och allt möjligt annat farligt. Det blir mycket tuff träning under tuffa villkor. Ja, jag kör med ett förenklat resonemang för det räcker för oss.

Att kunna gå från På till Av

Under tuffa villkor kan det vara svårt att varva ner, att gå från På till Av. För de soldaterna om några behöver ju verkligen god nattsömn. Det gäller ju även stridspiloter som behöver varva ner. Disciplinerade som militärer är passar också den strukturerade andningstekniken de tydligtvis använder för att varva ner. Det skrivs i alla fall så både här och där online. Det räcker för mig som underlag.

Box-andningen kan vara bra

Det är så den också kallas, 4, 4, 4, 4-metoden, som en fyrkantig låda, en box. Disciplinerad andning. Andas in på 4, håll andan på 4, andas ut på 4, vänta med att andas in på 4. Där har du den. Det låter ju enkelt. Jag tar gärna hjälp med en mer djupgående beskrivning på sajten Anahana, vad de nu är för några. Det kan vi kolla senare.

Bilden hittade jag hos Nathalie Nouvelle Johansson på Facebook av alla ställen. Kolla gärna in henne. När du är klar här…

Bild på Boxandning gjord av Nathalie Nouvelle Johansson

Jag inser att det finns många situationer då Box-andningen är mycket lämplig och välgörande. Men jag har också många invändningar och ifrågasättanden.

För jag har också argument emot

Vill du veta? Det går bra att läsa vidare men du kan också lyssna på mina argument och alternativ i podd-avsnitt #34 Andas inte som en stridspilot. Länken tar dig till poddhotellet för Sov med mig. Där kan du välja vilken app du vill lyssna via. Lite tips där är att de flesta av mina lyssnare kör via Spotify, näst flest använder Apple Podcasts och jag lyssnar via Google Podcasts. Du får gärna kommentera här nedan och berätta vilken din favorit podd-app är…

Säj inte åt mig hur jag ska andas

Det här är standard för hur jag reagerar på order. Ge mig gärna en metod, en regel, en struktur. Jag testar gärna enligt reglerna och lär mig det jag kan lära mig för att sedan lägga till min egen kompetens. Och om jag är sån så är det ingenting mot hur min andning är. Den är mycket bestämd med att den vill bestämma själv. Den kan till och med bli irriterad bara av att jag lägger märke till den.

Så vi brukar få samsas, jag och min andning. Jag kan bestämma att nu ska jag lägga märke till de fyra faserna i min andning men sen vill andningen själv bestämma hur lång varje fas ska vara. Ibland blir fasen lite kortare, ibland lite längre. Ibland blir ett andetag lite djupare, ibland lite ytligare. Så det blir ingen kvadratisk box. Det blir en mer organisk och varierande form. Kanske ungefär så här. Tack för att jag fick tillfälle att skapa den här bilden eller collaget för att illustrera hur min andning och jag samarbetar.

Samarbeta med din andning kan se ut så här

Att våga andas som en människa

Ja, det kan vara ganska utmanande att lämna över till din egen inre andning. Ibland för utmanande. Då kan det vara skönt att hålla sig till en tydlig och avgränsad metod. Men när det är läge kan det bli så befriande och transformerande. Andningen påverkar så mycket i dig. När andningen själv får reglera sig och du finns där med ditt medvetande och bara bevittnar den kan så mycket onödiga spänningar släppa och öppna upp för nya flöden av vad som nu behöver flöda på där inne i dig.

Andas som en rörelse i vila

Hm, det här låter väldigt mycket som det jag gör främst via föreningen Rörelse i vila. Sådant som vi utforskar i Syntonics OnLive. Det är live-sända sessioner online via Zoom där jag ger den här sortens instruktioner och du ligger och lyssnar, tolkar mina instruktioner så att de blir det du är redo att befria just då. Genom rörelser i vila, i fri andning.

kolla gärna in när du kan vara med antingen på en kortare prova på eller på en längre session. I mitt bildcollage här ovan är bilden på mig från en session med Syntonics för några år sedan med min lärare och mentor Judith Koltai. Nu kommer hon inte att kunna resa mer till oss i Sverige (från Kanada där hon bor). Så nu är det upp till oss i föreningen Rörelse i vila att förvalta det hon lärt oss.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.