ÄR kolsyrat skadligt för din sömn - Lisels godnattstund med Lisel Humla

Är kolsyrat skadligt för din sömn?


Vad tror du? Är kolsyrat skadligt för din sömn? Jag tror vi behöver förtydliga frågan något. Kanske är det olämpligt för vissa att dricka kolsyrat överhuvudtaget. Men här kommer jag att fokusera på hur kolsyrad dryck kan påverka din sömn negativt om du dricker den på kvällen.

Är kolsyrat skadligt på kvällen - Lisels godnattstund 11 november 2020
Till snabbversionen där förklaringen introduceras.


Varför du inte ska dricka kolsyrat på kvällen

Det var temat i ”talkshowen” Lisels godnattstund som sändes LIVE på YouTube den 11 november 2020. Onsdagskvällar kl 21 är tiden fr o m hösten 2020. Lisels godnattstund har sänt sedan sommaren 2017.

De första åren var det på Facebook. Men nu är det YouTube som gäller för att fler ska ha möjlighet att förbättra sin sömnkvalitet. Varje vecka är det olika tips & trix som ventileras under trevligt samspråk med tittare/lyssnare och chattare. Du kan hitta många tidigare godnattstunder här på Urforma.nu eller på YouTube. Okej då. Vi tar med Facebook också.

Häromveckan i en tidigare sändning, kom jag, Lisel Humla med påståendet att det inte var bra för sömnen att dricka kolsyrat på kvällen. Men jag hade ingen förklaring. Med hjälp av det här blogginlägget och talkshowen ska vi nog komma lite djupare in i frågan.

ÄR kolsyrat skadligt för din sömn - Lisels godnattstund med Lisel Humla

Är kolsyrat skadligt för sömnen eller?

Lisels godnattstund är en mysig halvtimme och det är ju inte så att jag börjar med att avslöja, i det här fallet, varför du inte ska dricka kolsyrat på kvällen. Det kommer faktiskt efter halvleks-pausen där vi numera brukar lsa min sidekick Poeten Niklas Udds utvalda dikt. Allt som en möjlighet för dig att mysa lite tillsammans med andra, varva ner och öka dina chanser för en god natts sömn.

Du som har kommit så här långt i texten ska dock få en belöning. Vad säjs om att på mindre än två minuter komma rakt in i frågan: Är kolsyrat skadligt för sömnen…

Snabbversion av Varför är kolsyrat på kvällen skadligt

Där fick du orsaken men det går naturligtvis att fördjupa och utveckla och det gör jag i sändningen. Men naturligtvis kommer jag på mer och mer nu i efterhand.

Det jag inte får sagt är bland annat hur kolsyrade drycker åstadkommer den där obehagliga effekten. En effekt som jag dessutom självständigt hävdar sker i oss alla men som bara de som är känsliga i det området märker. Störda av kolyran blir vi allihop. Och det som stör är när bubblorna löses upp i magen. Så enkelt var det.

Min logik som faktiskt kommer fram i sändningen är att effekten från kolsyran i magen påverkar än mer negativt när vi ligger ner. Det jag inte får sagt är att det då dels kan göra det svårt att somna. Dels att du kan väckas av det under natten.

Nu kanske det är läge för dig att njuta av hela Lisels godnattstund på temat är kolsyrat skadligt för sömnen.

Varför du inte ska dricka kolsyrat på kvällen!

Vill du ha koll på framtida Lisels godnattstund och kanske vara med i livesändningen. Gå gärna tillbaka till minYouTube-kanal och prenumerera. Då kanske du blir påmind om att du inte har ett YouTube-konto. Det bör alla ha som ibland tittar på videor på YouTube. Det gör att du kan hålla bättre ordning på sånt du gillar. Det är alldeles gratis och YouTube visar hur du skapar det.

Är kolsyrat skadligt på fler sätt?

I mitt sökande efter förklaringar till varför kolsyrade drycker på kvällen skulle kunna störa sömnen upptäckte jag en annan fara med att dricka kolsyrat.

Och jag pratar ändå bara om kolsyrat vatten. En speciell form av kolsyrat vatten som jag tycker om att dricka. Men nu vet jag så då är det bara att sluta den varianten. Den ev. skadliga effekten har inget specifikt med sömnen att göra. Men likväl är den viktig för min hälsa. Särskilt tandhälsan. Och jag pratar inte om socker.

Du som är lagd åt det nyfikna hållet kan ju googla runt på samma sätt som jag och hitta förklaringar som du finner trovärdiga. Ett annat sätt, lite latare är att prenumerera på Nyhetsbrev från mig, Lisel Humla. Använder du Facebook Messenger är det nästan ännu bättre att få påminnelser där.

Och som vanligt kan du alltid kommentera konstruktivt längt ner! Hur är det för dig. Hur relaterar du till kolsyrade drycker på kvällen?

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.