Ansiktsyoga eller Ansiktsgympa med resultat

Ansiktsyoga eller Ansiktsgympa – Vad är bäst för dig?

Va, är det skillnad på att göra Ansiktsyoga eller Ansiktsgympa? Är det inte bara att grimasera lite hur som då och då när andan faller på? Nä tänk att det är det inte. Säjer jag ”Fröken Humla” alias Lisel Humla Sjöstedt. Lika bra jag säjer det direkt. Mina fötter står i Ansiktsgympa-lägret. Men vet du. Vi omfamnar också Ansiktsyogans principer. Du kommer snart att förstå skillnaderna. Och kan så lättare välja det som är bäst för dig

Vet du skillnaden vet du vad som är bäst för dig – Ansiktsyoga eller Ansiktsgympa

Oj, nu blir det mycket text att läsa. Ja, det blir det. Är du typen som hellre lyssnar eller tittar så får du här direkt serverat en rolig halvtimme där såväl ansiktsyoga som ansiktsgympa ingår. Plus att du får skillnaderna utrett. Det går ju bra att hoppa fram och tillbaks som det passar dig med text, ljud och bild.

Yogan ursprung och idé – snabbt och lätt

Använd inte min text som faktaunderlag för yogans ursprung i en uppsats. Om du inte skriver en uppsats om hur yogans idé utvecklats i ska vi säja moderniteten. Det finns inget i rörelseväg som inte kan kallas yoga om så önskas.

Men naturligtvis har yogan ett ursprung och därmed ett ursprungligt syfte. Ungefär med mina ord i den här videon så är syftet med de kroppsliga tekniker som ingår i de mer ursprungliga yoga-varianterna att disciplinera och stärka kroppen i andliga syften. Det finns naturligtvis kvar i mycket utövande av olika yoga-tekniker. Men det har också luckrats upp och blivit en väg till att stressa av och bli av med olika kroppsspänningar.

Och i den moderna tradition ingår då Face Yoga Method som jag pratar om i videon. Den förtjusande Fumiko, amerikanska med japanskt ursprung som vacker som en dag sprider sin godhet, glädje, energi och kunskap.

Den mest kända formen av yoga och som också genomsyrar Face Yoga Method bygger på statiska och uthålliga positioner. Det kallas också isometrisk träning. Det finns även i det vi här sammanfattar till Gympa…

Gympans ursprung och idé

Jag gick inte tillbaka till de gamla grekerna i videon . Jag nöjde mig med att gå tillbaka till 1800-talet och hedra P H Ling och hans bidrag till att förbättra världen: Linggymnastiken. Nu när jag läser på lite mer ser jag likheter med Yogans ursprung som har försvunnit i vår tid. Lings längtan efter en balans mellan kropp och själ. Men också mellan kroppshalvorna, i alla möjliga plan.

Häromsistens hörde jag på radio, bara så där i förbifarten att Linggymnastiken är en av de största kunskapsexporterna från Sverige. Det var ett citat från en antologi på tema medicinsk historia. Nu gäller det bara att hitta vad det var för mumsig bok och kasta sig över den…

Vips är vi framme i modern tid med ett urval förgrundsgestalter. Här har vi radiogymnastikens fader Kapten Uggla (1940-talet), tv-gymnastikens fader, Bengt Bedrup på 1980-talet plus naturligtvis Korpen och Friskis & Svettis etc och jag landar i att kalla motionsgymnastiken för Gympa. Oavsett olika stavningar och uttal som finns och har funnits. Jag tycker det är konstigt att inte själva ordet Gympa också har exporterats ut precis som ”smörgåsbord”. Det är det jag försöker säja igenom hela videon men inte riktigt lyckas komma fram till.

Ansiktsgympans historia då?

Som du kommer att se räknar jag in mig själv bland ansiktsgympans förgrundsgestalter. Ansiktsgympans historieskrivning blir här också ganska så rapsodisk. Jag vet ännu inte när de professionella balettdansöserna mer organiserat började träna sina ansiktsmuskler. Men någon gång skedde det. Det var ju nödvändigt för dem att underhålla även sina ansikten för att kunna spela de roller som finns i den klassiska baletten för kvinnor. De dynamiska pumpande muskelrörelser som ingår i den ansiktsgympa-tradition jag är en del av påminner också om hur kroppens muskler tränas inom klassisk balett. Mycket töjande och pumpande.

Men även där har en utveckling skett just i den tradition som härstammar från Linggymnastiken. Visst är det spännande. Jag vill bara dyka mer och mer in den här historiska utvecklingen. Men nu går vi tillbaka till frågan och jämförelsen. Ansiktsyoga eller Ansiktsgympa?

Dynamisk kontra statisk träning

Dynamisk träning är just pumpande, töjande. Belasta eller sträck ut och släpp efter. Statisk träning är att hålla en musklerna i en position med eller utan belastning. Så vad ger det oss i relation till Ansiktsyoga eller ansiktsgympa?

Den ansiktsgyoga jag tagit del av på olika sätt består i princip enbart av statiska positioner, ev. med viss massage inlagd. Den ansiktsgympa jag tagit del av och själv utvecklar består främst av dynamiska rörelser men där även statiska moment (stretch) och massage ingår. Så enkelt är det att skilja mellan ansiktsgympa och ansiktsyoga.

Nu kan du göra ditt val – Ansiktsyoga eller Ansiktsgympa

Eller varför inte omfamna dem båda. Lättast tillhanda och lättast att lära sig samt inte minst lättast att få in som en regelbunden rutin i ditt liv. Vilken tror du det är? Ansiktsyoga eller ansiktsgympa? Jag har ju mina åsikter om svar på den frågan…

Ansiktsgympa med resultat finnes

Just det, Ansiktsgympa med resultat. För tillfället finns det enbart på Facebook. Planer finns på att öppna upp det även som en medlemstjänst utanför sociala media. Du som vill ha första tjing när det sker kan ställa dig på väntelista här.

Det kan hända att du hamnar på väntelista även till Facebook-gruppen Ansiktsgympa med resultat. För där har vi bara insläpp runt varje månadsskifte. Sista dan den här omgången att gå med är onsdag den 3 november kl 22.

I den gruppen hittar du så många möjligheter att få din ansiktsgympa gjord, rätt och regelbundet. Jag låter nästan lika strikt som Kapten Uggla. Men så är jag ju också en Fröken Humla. Ansiktsgympa är petigt och noggrant. Det är då det blir ansiktsgympa med resultat.

Välkommen när det passar dig. Vi har så mycket roligt att utforska tillsammans. Fortsättning följer…

Ansiktsyoga eller Ansiktsgympa med resultat


Similar Posts

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.