Varför krymper hjärnan? undrar Lisel Humla Sjöstedt

Varför krymper hjärnan om det inte beror på

Ja, om det inte beror på vad den här aktuella studien säjer, varför krymper hjärnan då? Har du också hört talas om den här studien som jämförde hur hjärnan krymper, för krymper verkar den göra hos alla med åldern.

Om det inte beror på vadå krymper hjärnan?

Vi ska ta det stegvis. Inte lika elegant och strukturerat som en presentation av en studie är upplagd men ändå. Vi kan ju börja med en innehållsförteckning så du lättare kan välja vad du vill läsa och i vilken turordning. Så gör jag med vetenskapliga studier också. Läser som jag vill. För jag är såväl högutbildad som välutbildad, ända från barndomen och i tidig vuxen ålder. Faktiskt genom hela livet så här långt. Men vad hjälper det? Krymper

Så här har man trott om varför hjärnan krymper

Först, märkte du att du fick svaret på frågan, studien och alltihop precis ovanför innehållsförteckning. I förtäckt form. Studien som nu är aktuell utgår från det som vi så där i allmänhet bidrar till att hjärnan inte krymper hos vissa. Och så visar det sig i studien att det inte är någon skillnad. Mellan vad? Vi tar det direkt. Det allmänna föreställningen har varit och är kanske fortfarande, om än lite tilltufsad, att ju mer väl- och högutbildad du är fram till tidig vuxen ålder desto långsammare krymper din hjärna.

Men vad kom de fram till i studien ifråga?

I studien hade de åldersspannet 29 – 91 år. Det kan ju hända att några i studien studerat även efter det men nu var det alltså hur mycket eller lite studerande upp till 28 års ålder har betydelse för hur hjärnan krymper. Jag tar bara lite här och där från texten i den svenska presentationen eller direkt från studien på engelska. Du kan läsa samma sak som jag. Bra för hjärnan…

Du har redan listat ut det, eller hur? Studiens resultat visar på ingen skillnad i hur hjärnan krymper beroende hur studietid upp till ung vuxen ålder. Jaha, det var det det. Varför plugga? Berätta inte det här för några skoltrötta tonåringar!

Dags för ett diagram. Hurra! Vad drar du för slutsatser…?

Så här krymper hjärnan oavsett utbildningsnivå i ung vuxen ålder.
Hippocampus minskning i förhållande till ålder för högutbildade (blå kurva) och övriga (röd kurva). Bild: Fredrik Magnussen, Oslo universitet. Från sajten Forskning.se

Men varför krymper hjärnan med åldern då?

När jag lyssnade på radioinslaget på P1 idag (ingen länk till ljust det för tillfället) så kom frågan naturligtvis. Vad berör det då på att hjärnan krymper? Om inte hög utbildning gör att hjärnan krymper långsammare? Vad kan då motverka att den krymper?

Det senste är ju att åldrande betraktas som ett sjukdomstillstånd. Ingen länk till det heller för tillfället. Väl värt att återkomma till vid tillfälle. Så då bör ju en krympande hjärna räknas som ett sjukdomstillstånd. Den som blev intervjude i radioinslaget om studien kom med flera goda förslag på vad som kan bidra till att hjärnan krymper.

Varför hjärnan krymper med åldern kan bero på…

Här de uppslag till orsaker som krymper hjärnan som jag kommer ihop. På rak arm. Är du med. Sträck ut armen rakt framför dig. Ner igen och upp rakt åt sidan. Fortsätt så. Ner och sen rakt upp. Vad kan du göra mer? Bakåt! Du har säkert redan listat ut listan med förslag på vad som kan motverka hur hjärnan krymper med åldern. Vi låter min favoritfarbror leda oss vidare…

Foto av Andrea Piacquadio från Pexels

Tillbaka till olika orsaker – varför krymper hjärnan med åldern

Först sa han i radioinslaget blodtrycket. Och då får vi väl förutsätta att han menade högt blodtryck. Då har vi den punkten avklarad. Även om jag har mycket mer att säja om det ur min expertis som gympafröken för vuxna. Nästa punkt jag minns är den jag stannar till vid och fokuserar på. Därför minns jag inte de andra uppslagen för orsak som han nämnde.

Kan brist på fysisk aktivitet göra att hjärnan krymper?

Bra hypotes. Väl värt att fortsätta utforska. Jag tycker det låter mycket sannolikt. Vad tycker du?

I väntan på studier om det rekommenderar jag varmt att du redan nu, om du är som folk är mest, ökar din dos fysisk aktivitet. Det vore extra kul om vi gör det tillsammans. Inte för att jag gör någon vetenskaplig studie. Än. Jag har en kvar att göra innan jag har min Master i Pedagogik med inriktning hälsa, kropp och kultur, om det fortfarande heter så. Vem vet. Jag kanske gör min Master-uppsats på kognitiv träning i samband med fysisk aktivitet. För det är en av de senaste trenderna.

Jag gör det redan på de gympapass jag leder offline och inline. emellanåt och inte alls strukturerat och mätbart lägger jag in moment med kognitiv träning i den fysiska träningen. Ni som är med på min gympa vet vad jag pratar om. Räkna baklänges och framlänges på olika språk och med olika regler.

Jag tror att du som är motiverad bara av det här blir inspirerad och lägger in valfri kognitiv träning i vissa moment i din fysiska träning. Om du räknar antal armhävningar kan du ju räkna dem på ett annat språk eller hitta på nån skojig regel, udda tal baklänges från… Visst låter det kul! Kör på!

Och vill du göra det tillsammans med mig som pigg och påhittig gympafröken kollar du vidare här.

Hemmagympa online med Lisel Humla Sjöstedt

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.