Smärtlindring med chili eller vattengympa?

Apropå Nobelpriset i medicin 2021 och smärtlindring via vattenträning

Visst blir Nobelpriset i medicin extra intressant när det har direkt koppling till det vi kan känna och uppleva själva. Och det har det i år, 2021 då det handlar om upptäckten av hur det går till när vi känner temperatur och tryck. Det är ju kul men det som driver vårt intresse är att lindra det som är mindre kul: kronisk smärta.

Nobelpriset i medicin 2021 ungefär så här ka det ge tillfällig smärtlindring

Hur kan Nobelpriset i medicin 2021 leda till smärtlindring?

Vi behöver inte förstå precis hur allt går till i detalj men när en upptäckt kan bidra till ökad smärtlindring applåderar vi gärna lite extra. Inte för att det ännu finns någon medicin som slår ut kronisk smärta. Vi behöver ha våra smärtsignaler igång så de kan rädda oss när det behövs. Men kronisk smärta vill ingen ha.

Förbättra livskvaliteten för människor med kronisk smärta

Jag vill direkt säja att jag faktiskt inte har någon egen erfarenhet av kronisk smärta. För tandvärk och klämd tumme räknas inte till den kategorin för den värken går över om du gör något åt grundorsaken. Men dagarna i ända förbättrar jag livskvaliteten för människor med kronisk smärta. Ja just det. Jag är instruktör i vattenträning och leder vattengympa-pass främst för människor med smärtproblematik.

Hur upplever vi tryck och temperatur nedsänkta i vatten?

När du är nedsänkt i vatten är du i en fundamentalt annorlunda miljö jämfört med all annan upplevelse din kropp har av tryck och temperatur. När du rör dig med motstånd nedsänkt i vatten skapar du än mer varierande upplevelser av tryck mot din kropp. Det här är ingen nytt. Det ingår i grundkursen för instruktörer i vattenträning. Det känner varje människa så fort de går ner i vattnet, må det vara i poolen, sjön eller havet.

Det var en liten detalj i det jag skrev som du kanske missade: ”rör dig med motstånd”. Där skiljer sig vattengympan från simning, eller hur. När du simmar vill du röra dig så strömlinjeformat som möjligt. När du vattengympar letar du efter tyngre motstånd. Det ökar också komplexiteten i det du upplever när du vattengympar. En komplexitet som ger smärtlindring. Ser inte chili-pulvret ut lite som en våg som plaskar till…?

Smärtlindring i vågor med inspiration från Nobelpriset i medicin 2021
Bildmontage av Fröken Humla

Irritera smärtreceptorerna tills de inte orkar längra

Visst är det kul att kunna gå lite djupare in i en förståelse av varför vattenträning kan ge smärtlindring. Och lite extra kul att i den forskning som ledde fram till Nobelpriset i medicin 2021 så har de forskat på chilipeppar. Det där starka ämnen som finns i chilipeppar, kapsaicin. Metaforer är underbart. Så när Vetenskapsradion förklarar det som att det starka ämnen överaktiverar och tröttar ut smärt-receptorerna genom att jämföra det med dörrar som står och slår blir jag glad. Då fattar jag. För där har jag en egen stark uppupplevelse. Vi tar den.

Slå ut receptorer med ”slagborr” – på riktigt

Jag gillar vetenskapliga experiment och ställer gärna upp som försöksperson när tillfälle ges. Nu var det några år sedan sist. Jag föredrar tester där jag inte riskerar några långvariga men. Så jag anmälde mig glatt till en test av en metod att behandla kronisk oförklarlig rinnsnuva. Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på. Visserligen lusläste jag informationen men det gick inte att föreställa sig vad som komma skulle. Ersättningen var inte tillräcklig sa vi allihop som låg på salen efteråt.

Det intressanta i sammanhanget var att min hjärna, jag som varelse hade i princip inga funktioner att skydda mig för det jag upplevde. Chocken var så total. Det enda som gjorde att jag stod ut var min stolthet och envishet. Det var inte smärta jag kände. Det var bara en oförklarlig och därför väldigt obehaglig upplevelse. Visserligen rann tårarna där jag satt fastspänd medan läkaren och sköterskan småpratade om lunchen. Jag trodde jag skulle dö. Men sa inte ett ord. Här skulle det uthärdas.

Jag satt alltså med en liten ”slagborr” inne i ena näsborren. Och i det ögonblick den satte igång upplevde jag något jag aldrig upplevt och inte heller hade några mekanismer som hjälpte mig att hantera den. Förutom stoltheten då. 10 minuter skulle den borren slå och slå och slå, snabbt, snabbt, snabbt. Inne i näsborren.

När filmutrustningen rasar i direktsändning av Ansiktsgympa med Lisel Humla
Bilden illustrerar bara känslan av den existentiella krisen. Här är det kamerautrustning som rasar i en live-sändning med ansiktsgympa.

Hur gjorde jag med den andra näsborren?

Undrar du hur jag valde att agera efter den första näsborrens existensiella kris? Jo, jag berättade ju om min upplevelse och de frågade om jag ville fortsätta. Du kan räkna ut mitt val, eller hur…

Kan vi trötta ut smärt-receptorerna med kärlek istället?

Nu när jag tänker tillbaka på den upplevelsen där obehaget naturligtvis försvann ganska så direkt är de där dörrarna som står och slår till receptorerna inte orkar känna smärta längre. Eller som i näsans och mini-slagborrens fall inte orkar skapa snuva längre. Men jag gillar mer positiva lösningar. Och då är vi tillbaka vid vattenträningen.

Vattnets tryck och temperatur ger smärtlindring

Filosofisk friskvård

Naturligtvis spekulerar jag bara och leker med metaforer i mitt filosofiska funderande vad det är som gör att vattengympa kan ge smärtlindring. Observera att jag skriver kan ge smärtlindring. För ibland kan sättet du vattengympar på i sig ge smärta. Men den stora och viktiga frågan spar vi till en kommande diskussion.

En överdos av gos

Det jag fantiserar om som förklaring är att de där receptorerna för tryck och temperatur får en överdos av gos. Jag var tvungen att skriva så. Vilket härligt rim: överdos av gos. Det där starka ämnet i chilifrukter, kapsaicin irriterar tills receptorerna är utslagna. I vattenträning är det kanske som att receptorerna blir gosade, gullade och killade på så många olika sätt samtidigt att de blir utslagna och bara inte orkar signalera smärta.

Bara en idé. På Nobelpris-nivå…

Så här gick det för den andra näsborren

Ps. Ja, självklart valde jag frivilligt att även utsatta mig och den andra näsborren för den existentiella krisen.

Nyfiken på mer om vattengympa

Vare sig du är instruktör i vattenträning, eller vill bli. Eller om du är en av alla de entusiastiska vattengympare som finns landet runt, eller vill bli. Ja, då kan du kolla in vår startsida om vattenträning. Där kan du hitta inspiration vidare in i vattengympa-världen

Välkommen in i vattengympa-världen

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.