Vandra i Beethovenland

Kulturgympa i Beethovenland

Gör rubriken kulturgympa i Beethovenland dig nyfiken har du kommit rätt. För här hittar du inspiration och möjligheter till rörelse till Beethovens musik och i hans anda. Kanske också att det framgår lite mer vad Kulturgympa är och kan vara.

Lockar till Beethovenland

När jag, Lisel Humla skriver det här är Beethoven aktuell för sina hårlockar. Är du det minsta intresserad av kultur, nyheter eller klassisk musik har du säkert hört vad aktuell forskning nu kommit fram till om Beethoven utifrån hans efterlämnade hårlockar. Här kan du snabbt och lätt läsa på Sveriges radios sajt om vad hans hårlockar avslöjar.

Men ur kulturgympa-perspektiv är ändå hans vana att vandra mer intressant. Du kommer att få nästan för många spår att följa vidare i detta Beethovenland. För när jag letade foton på Beethoven ville jag låna ett där han vandrar. Vilken bra kombination med den här artikeln där man kanske kan ana lite av vad hårlockarna avslöjade…

Kulturgympa i Beethovenland
Beethoven vandrar och nynnar (min tolkning)

Nynna till Beethoven på din promenad

Beethoven vandrade mycket. Och medan han vandrande nynnade han ofta, även sedan han blivit döv. Så han skapade när han var i rörelse. Där har vi den första inspirationen till Kulturgympa i Beethovenland. Vandra och nynna kan vi också göra, och gör kanske redan. Vi behöver inte nödvändigtvis skapa några mästerverk för det. Det räcker med det välbehag och den nytta det gör att gå och nynna för sig själv.

Jag vet att tanken på att gå omkring och nynna kan kännas konstig. Men testa där ingen hör dig. Så välgörande på så många plan. Vibrationerna från ditt nynnande påverkar dig både här och där, syreupptagningsförmågan, dina inre organ plus mysigheten och frigörandet. Listan kan göras lång.

Jag har direkt ett alternativ för dig som känner dig obekväm med att gå omkring och improvisera nynnande. Sått på dig lämpliga hörlurar och lyssna på i första hand Beethovens musik. Det blir ju som att direkt vandra i Beethovens fotspår. Han hörde i sitt inre den musik du nu kan lyssna på. Den här sonaten t ex säjs vara en av de många stycken han vandrade fram.

Inspiration från Maria i Beethovenland

Det vet jag för det sa Eva Sjöstrand i det avsnitt av Lördagsmorgon i P2 som heter Maria i Beethovenland. Eva Sjöstrand med sin underbara röst och underfundiga berättelser som guidar oss i Beethovenland. Varför programmet heter Maria i Beethovenland? För det sändes på Maria bebådelsedag 25 mars 2023. Och så dog då Ludvig van Beethoven den 26 mars 1827. Har du sett vilket datum det här blogginlägget lades ut?

Promenera mera med Attention

På tal om att vandra på sitt alldeles egna sätt, och det gjorde Beethoven, vill jag passa på att berätta om det projekt jag just nu är aktiv i: Promenera mera med Attention. Tillsammans promenerar vi på vars och ens egna villkor. Där blir det mer lugn tystnad och jämlikt prat än nynnande men ändå.

Alla vi som liksom Beethoven är eller känner oss lite kufiska kan känna oss hemma i att Promenera mera med Attention. Ja just det, Attention är föreningen som har NPF-frågor i fokus. Ja just det, NPF står för Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vi stannar förklaringarna där för tillfället. Du kan läsa mer om att Promenera mera med Attention här.

Vila i rörelse och somna till Beethoven

Varje helg uppdaterar jag med lätthet och glädje min spellista på Spotify som heter Mood music – Sov med mig. Varje vecka en ny mix med rogivande instrumentalmusik. Såklart vi ska ha med Beethoven den här veckan. Hm, ingen lugn låt nog i Eva Sjöstrands urval så jag får leta själv och där har jag mina knep. Det är ungefär som förmågan att hitta kantareller. Jag lovar att avslöja de tricken en annan dag.

Vad sägs om ett album som heter This is (not) Beethoven där den förtjusande och lugna Adagietto (Spotify) finns med. När du läser mer om projektet att modernisera Beethovens musik med varsamma variationer får både du och jag en riktigt fin kulturgympa-present till musik av en ännu mer moderniserad men också ännu lugnare Adagietto.

This is (Not) Beethoven - Adagietto - Matthew Herbert Mediterranean Dub

Lev dig in i Beethovens Eroica med Sittgympa

Vill du verkligen leva dig in i hans musik får du här en gåva av mig. Under pandemin var det Hemmagympa online som gällde för mig. Då skapade jag t ex en fantastisk Sittgympa till Beethovens 3:e symfoni Eroica. När jag hörde den musiken i radioprogrammet började rörelserna spritta i mig och jag kunde nynna med i musiken precis. För så är det när du om och om nöter och njuter in musik tillsammans med rörelser.

Men jag minns ändå inte koreografin exakt så jag kommer också att uppskatta att få sittgympa till Eroica med mig själv som gympafröken. Det kan t o m underhålla dig att bara titta. Jag tror inte du kommer att titta still…

Ps. Jag lovar att texta videon. Det är allmänt hyfs för det är många som uppskattar när det är textat. Och visst skulle Beethoven uppskattat det också. Frågan vad han skulle tycka om min Sitt ner-gympa…?

Mer kulturgympa med Fröken Humla

Avslutningsvis, blir du nyfiken på mer Sittgympa eller Sitt ner-gympa som jag som Fröken Humla så putslustigt kallar det ibland? Ja, då finns Sittgympa på riktigt som kan vara intressant att kolla upp. Välkommen till Fröken Humlas Lärplats. Eller om det Lär- och Lekplats…

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.