Hur vet jag när solen ger D-vitamin

Bor du på breddgrader som typ Sveriges är det inte alltid som solen ger D-vitamin. Dessutom ger ju inte solen dig D-vitaminerna. Solens strålar ger dig ibland möjlighet att bilda eget D-vitamin. Nu ska vi reda ut när det kan ske. Plus hur du kan hålla koll på när det är störst möjlighet att det kan ske.

Solen ger D-vitamin så här

Och här hittar du lätta var och hur du vill läsa och lära…

Solens UVB-strålning behöver vara tillräckligt stark för att kunna vara del i processen att du bildar ditt eget D-vitamin. Som är både det billigaste och det bästa D-vitamin du kan få. Så om du vet när solens strålar är tillräckligt starka så kan du ta tillvara på dem på bästa sätt. Hur själva bildandet av D3-vitaminet går till tar vi en annan gång. Nu fokuserar vi på solen.

Solen behöver stå tillräckligt högt över horisonten för att dess UVB-strålar ska bli tillräckligt starka för att kunna aktivera bildandet av D-vitamin. Ja, och så ska de ju nå din bara hud också. För så starka är UVB-strålarna inte. De går inte genom glas och molntäcken hindrar dem också. Liksom kläder.

Vill du veta när solen ger D-vitamin? Lisel Humla berättar.

Har du också googlat runt och hittat alla möjliga olika gradangivelser att solen ska vara tillräckligt D-vitaminstark? Då gäller det att inte blanda ihop vad graderna mäter, breddgrader från ekvatorn eller hur högt solen står på himlen. Det vi pratar om här gäller hur högt över horisonten solen behöver stå för den styrkan. Solen ger D-vitamin när den står minst 45 grader över horisonten.

Vem säjer det här här?

Det gör jag, Lisel Humla Sjöstedt, friskvårdare med Longevity som livsstil som specialitet. Jag bidrar med tips & trix för dig som vill leva livet spänstigare, rörligare, gladare och nyfiknare längre. Vänlig gympa är min specialitet men bara att röra på sig räcker inte för en välgörande livstil. Biohacking på uppgraderad husmodersnivå är hur jag lever som jag lär. Och då det här är skrivet på kåserinivå lägger jag inte länkar till allt jag påstår. Vill du diskutera något speciellt i det jag skriver, hör av dig!

Urforma nu, Lisel Humla

Det får räcka med en låtsas-sol i bakgrunden här. Så här trevligt ser det ut när vi Hemmagympar online till musik och med rörelser du klarar av. Bra komplement till den allt större paletten av hemmagympa via skärm.

Hur vet jag då när solen ger D-vitamin?

Någonstans har jag sett illustrationer hur du kan se när din skugga kastar en viss vinkel, kan det möjligtvis vara 45 grader? Typ. Jag skulle aldrig klara att bedöma vilken vinkel min skugga kastar och åt vilket väderstreck jag ska vara vänd och allt vad det nu var som jag redan har glömt. Så jag använder en app. Gratis-versionen på den app jag valt räcker mer än nog. Jag är glad att jag bland alla tabeller hittat den med gradangivelserna för varje timme. För just den plats jag befinner mig.

Kolla i en app när solen ger D-vitamin

Det är lite kul att kolla andra geografiska platser. Befinner du dig vid ekvatorn lever du i lyx och överflöd med sol som ger D-vitmin. Lite i onödan kanske, ur D-vitaminperspektiv för det är ändå bara under en kort tid per dag som knepet funkar. Kan det ha med att skydda mot att få för mycket D-vitamin månntro. Skulle tro det.

Bara för skojs skull kollade jag in Svalbard i appens tabeller. Med gratis-versionen kan jag bara kolla just dagens datum. Där ligger de risigt till ur vårt D-vitaminperspektiv. Undrar hur högt solen når där mitt i sommaren. Midnattssol är inte samma sak. Det var en avvikelse. Nu håller vi oss till appen. Eller apparna. För det finns många.

Med vilka appar ser jag när solen ger D-vitmin?

Vi börjar väl svaret enligt standard. Gå till där du laddar ner appar (Google Play, Appstore). Sen säjer jag att det bara är att söka på Sun position så får du en lista. Hoppsan, nu märker jag att det gick lika bra att skriva Solens position. Själva appen kör sen en blandning av svenska och engelska. Den app som jag valt, av ren lathet och för att det funkar så enkelt heter bara Sun position och för att vara ännu tydligare Sun Position Demo. Fast nu stod det helt plötsligt Solens position Demo. Du kan ju testa runt bland solpositions-apparna. Månen får du på köpet.

Resten klarar du. Har du Plats aktiverat så sköter appen det själv annars skriver du in ort. Du kanske vill kolla Svalbard eller någon trevlig ort vid ekvatorn. Vilka orter kan du som ligger där…?

I tabellen med solen timme för timme hittar du solens gradtal och kan därifrån bedöma vilket tidspann du har tillgängligt för att exponera så stor mängd hud som är vettigt i sammanhanget. Den här tabellen är från den 29 april och avser Stockholmstrakten. När bedömer du det lämpligt för mig att vara ute minst en kvart med vettigt exponerad hud? Bonus: Ser du hur hur du behöver tänka när vi har sommartid dessutom?

När solen ger D-vitmin kan du kolla i appar som Sun Position

Det där att det räcker med en kvart för att få igång det kroppen max kan bilda på en dag är en sanning med modifikation. Det finns omständigheter som bidrar till att en kvart inte räcker. Ålder, tex. När du blir det som kallas äldre funkar D-vitaminbildandet med solens hjälp sämre. Det kan vi också klura på vid annat tillfälle. Till dess är det bara för de som anses som äldre att stanna ute lite längre när solen står över 45 grader.

Nu vet du hur du enkelt och gratis kan se när solen ger D-vitamin

Så nu kan du ladda upp och fylla på dina reserver. Jag hävdar inte att det räcker med att den D-vitmin du kan fylla på under den korta period det är möjligt på Sveriges breddgrader. Där har vi uppslag för mer diskussioner. Håll koll på det genom att prenumerera på Nyhetsbrev från mig Lisel Humla, Urforma nu. Nu för tiden får du nästan alltid små gåvor när du anmäler dig till något online, eller hur. Så även här. Ledtråd: enklaste och billigaste detoxen…

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.