Musik till vattenträning är en konst att finna

Melodiradioproducent var ett av mina drömyrken när jag var liten. Jag blev gympaledare istället och jag producerar musiklistor som kräver betydligt eftertanke och komposition än listorna på radion. Musik till ett gruppträningspass ska tåla att lyssnas på om och om igen och varje låt ska passa på så många plan, till rörelserna, deltagarna, helheten, rummet, temat bara för att ta några aspekter.

En konst att finna musik till vattenträning

Musik att klappa till ovan vattenytan och under
Musik att digga till i vatten

Musik till vattengympa kräver extra mycket för att funka. Akustiken i alla bassäng-lokaler är alltid kass för att inte tala om utomhus. Så musik som upplevs som mild för öronen är att föredra hur mycket ös och action det än är i musiken. Sen finns det massor av tips och trix för att leta reda på bra musik och för att förstå vad som är bra musik för vattenträning. Jag har en massa sådan kunskap. Jag har inte delat med mig så mycket av den kunskapen tidigare. Jag brukar vanligtvis ha grundkurser när jag utbildar vattengympa-instruktörer. Då ingår en färdig musiklista. Det är dags att erbjuda världen en mer konstnärlig kurs i musik-analys för vattenträning. Inte bara i att pulsa musik och vilka bpm som är bra till vad utan musik och vattenträning som helhet.

Höja vattenträningens status

Jag börja med lite överkurs och delar med mig av en 12 minuter lång låt som bara guppar på i evighet. Rational Culture, bara titeln är underbar. Tim Maia heter artisten. Från 1974! Då var jag 14 år och det var just då som melodiradioproducent var drömmen. Jag lyssnade på så mycket konstig musik. Men inte den är helmysko låten om att några ”vi” ska ta över världen. Mycket oklart vilka dessa vi är. Ska vi säja att det är vi vattengympare som tar över världen. Åtminstone kan vattenträningens status som träningsform höjas.  I vilket radioprogram hade jag fått spela en sån här låt? Skulle vara Kalejdoskop i P2 då. Underbart program bara med konstig musik. Se där, ett tips till.

Jag återkommer med nåt käckt sätt att dela med mig av min unika kunskap om musik till vattenträning. till dess, We’re gonna rule the world, don’t you know, don’t you know.  Ja, ja, ni som går på den här terminens Low impact aerobics-pass på Svedmyrabadet på fredagar kl 11, ni kan väl texten utantill redan men här har ni Lyrics, Höj era armar, vi äger!

Sånt här pratar vi mer om på våra kurser för instruktörer i vattenträning. Klicka dig dit.

 

"Rational Culture" Tim Maia Racional 1974.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.