Delfinal 1 Formanalys exempel

Delfinal 1 – Formanalys till Melodifestival-vattengympan

Delfinal 1 är avklarad. Vi som konstruerar vattengympa-pass och vill ha lite extra skoj tar passar på att skapa Melodifestival-vattengympa 2019! För att kunna göra det ordentligt är det bra att låtarna presenteras i delfinaler. Det är mycket som ska göras när ett vattengympa-pass skapas. Formanalys till exempel.

Dags att analysera Delfinal 1

Strunt i vad alla andra tycker om vad som är dåligt eller mindre dåligt med låtarna i Melodifestivalen. Det är sällan det talas om vilka låtar som är bra verkar det som. Vattengympa-musik kräver sina alldeles speciella kvaliteter och det är det vi ska undersöka här. Det vi har att jobba på den här veckan är låtarna som gick till andra chansen och de som åkte ut, fem låtar. De som gick direkt till finalen ligger och gror ett tag till. Nå, vi har att jobba med tills dess. De fem låtarna hamnar på Spotify-listan Melodifestivalen – Årets bidrag & artister. För att inte listan ska bli för kort ligger där också diverse låtar med de artister som är med i årets upplaga av Melodifestivalen. Men överst ligger de fem från senaste delfinalen. Bra då kan vi lyssna på och analysera dem hur mycket vi vill och orkar.

Förberedelser för Melodifestival-vattengympa

Så här gör jag när jag förbereder mig noggrant. Jag skapar ett dokument för varje tänkbar låt. Jag använder Google så det är lätt att göra ett Google dokument med allt jag vill ha med, lägga det i en mapp, i det här fallet mappen Melodifestival-vattengympa 2019. Sedan kopierar jag det bara och döper nästa dokument efter nästa låt. Minsta möjliga ansträngning för mesta möjliga ordning. Det jag har med i varje låt-dokument är titel, tid och BPM som med min förenkling blir BPK, Beats Per Kvarts minut istället för minut. Mycket lättare och snabbare att räkna. Sen hämtar jag låttexten från nätet och helst från ett ställe som redan gjort formanalysen. Då finns Genius! Googla bara på låtens titel och ordet lyrics. Och kan du tänka dig, sajten Genius har en samlingssida för alla Melodifestival-låtar. Där finns texterna från varje delfinal, även de låtar som gått till final.

Delfinal 1 Formanalys exempel

Formanalys – vad är det?

Formanalys är ett begrepp inom musikanalys. Det är lättare än det kan låta. Vad säjer du om att de olika formerna heter sånt som intro, vers, refräng och outro. Inte så svårt, eller hur? Mig hjälper det oerhört att se låten med hjälp av texten. Särskilt när texten är nedtecknad som den verkligen sjungs med alla omtag etc. Jag kan bedöma hur jag ska lägga upp rörelsemönster, koreografi till låten. Jag är lite lat, onödigt arbete undviker vi inte så att sajten Genius gör formanalysen åt oss är bara att bocka och tacka för.

Det här räcker för nu. Det finns många steg kvar i skapandet. Du som blir extra intresserad och vill djupdyka in musikanalysen hoppa via Messenger över till gratisgruppen på Facebook: Musikanalys & Musiktips till Vattenträning/Vattengympa. Och du har väl sett att det finns fler inlägg här om 2019 års Melodifestival-vattengympa…Här är länk till det förra inlägget.

Similar Posts

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.