Bästa HIIT-passet i poolen med Lisel Humla

Bästa HIIT-passet i poolen

Hur kan någon utlova det bästa HIIT-passet i poolen? Det är lätt. För någon som kan, har erfarenhet, kunskap och förståelse. Vilken tur för dig att det stämmer in på mig Lisel Humla. Här får du tips på hur du får till det bästa HIIT-passet i vattnet för dig, vare sig du är instruktör i vattenträning, är med på gruppträning i vatten eller vill köra på egen hand i simhallen eller den egna poolen.

Det bästa HIIT-passet som poesi-travesti

Va? Ska det bli dikter nu? Vad har det med fysisk träning att göra? Jo, särskilt i vattenträning har den egna kroppsliga upplevelsen stor betydelse för bästa effekt av träningen. Ja, vi känner till fördomarna att vattengympa är för tanter. Men så här är det. Vattengympa är en tekniksport. Och teknik kräver att rörelser förankras inifrån. Inte bara härmas utifrån. Är du redo för min poesi-travesti?

Den tanklösa HIIT-en, den är aldrig störst.
Den bästa HIIT-en är en HIIT med din inre röst.

Vad är det för dikt jag haltande travesterar. Vad författaren heter vet nästan alla. Men vad heter dikten? Och ska hon inte förklara vad HIIT är en förkortning av?

HögIntensiv IntervallTräning – I rörelse

Varsågod. Det är nästan för bra. Tänk att den dikt vi alla så lätt citerar fel men ända har lite lagom koll på heter I rörelse. Ja, just den av Karin Boye. Just titeln hade jag faktiskt inte koll på. Innan vi börjar analysera hur du får till det bästa HIIT-passet i poolen tar vi nästa fras från dikten I rörelse rakt av:

Nog finns det mål och mening på vår färd –
men det är vägen som är mödan värd.

Där behövde jag inte travestera någonting. Den frasen ger direkt mening åt vår fysiska träning. Är du redo för lite analys. Kanske inte så mycket en analys av dikten utan mer en analys hur du tränar HIIT i vattnet mest effektivt. Dikten blir vårt redskap för den analysen.

Den tanklösa HIIT-en, den är aldrig störst

Vadå? Det är väl bara att ösa på. Köra så hårt och snabbt det bara går. Jag känner ju att jag kämpar som en blådåre. Vad är det som är tanklöst med det?

Vi går tillbaka till det där att vattengympa är en tekniksport. Med teknik menar jag hur du utför de moment sporten kräver. Nu är ju vattengympa inte en tävlingsidrott. Du ska inte besegra någon, inte ens dig själv. Jag rekommenderar att du samarbetar med dig själv.

Elitidrottare som ska tävla ägnar den mesta tiden åt att nöta in tekniken i sina specifika rörelser samt att förbättra samma saker som vi gör när vi tränar; syreupptagning, muskelstyrka och smidighet, koordination. Elitidrottare har aldrig råd att riskera dålig teknik, utförande som ökar skaderisken.

Det har inte vi motionsidrottare heller råd att riskera. Det finns inget träningsvärde i att öka risken att skada sig. Och det är det vi gör när vi öser på i de intensiva momenten utan att tänka på hur vi utför själva rörelsen. Inte bara tänka på det, utan också förbereda oss genom att nöta in det optimala utförandet.

Den bästa HIIT-en är en HIIT med din inre röst

Det är det jag menar med att du lyssnar på din inre röst för att få till den bästa HIIT-en i poolen. Den inre rösten, den inre upplevelsen. Det är så himla lätt att trilla över i att bara vara duktig, bara gå på den yttre upplevelsen, i jämförelse med de andra.

När vi ökar hastigheten i våra rörelser ökar också belastningen. Det är ju liksom grejen vi vill åt. Men gör vi rörelserna utan säkert teknik motverkar vårt tanklösa kämpande den träningseffekt vi vill ha. Nöter du in rätt teknik och sen behåller den tekniken när du accelererar rörelsen får du ut så mycket mer av träningen på så många plan.

Det här behöver vi vara medvetna om tillsammans, både instruktörer och motionsidrottare. Vi instruktörer behöver ha den här förståelsen för att kunna förmedla den till er i vattnet.

Hur gör jag det jag gör? Och vad händer i mig och i rörelsen när jag ökar intensiteten? Det är frågor du ställer till dig själv särskilt när intensiteten i träningen ökar. Då får du till det bästa HIIT-passet i poolen.

Har du nån video med bästa HIIT-passet i poolen?

Tackar som frågar. Som av en händelse har jag faktiskt det. Det är jag själv, Lisel Humla som spelar in mig själv när jag tränar i vattnet. Videoklippet är kort och lätt att titta på, ca 56 sek. Du kommer att se hur jag börjar göra rörelsen och sen accelererar den. Rörelsen i sig är väldigt enkel och ändå ergonomiskt genomtänkt och tar dessutom väl tillvara på alla de motstånd vattnet bjuder på just för att rörelsen utförs som den görs.

Varför jag inte gör den intensiva rörelsen hela tiden? Ja men det är ju högintensiv intervallträning. Intervallen med vila är lika viktiga som intervallen med intensiva rörelser. Jag tror vi har mycket mer kvar att göra tillsammans för att få till det bästa HIIT-passet i poolen.

Är en HIIT-intresserad instruktör eller vill bli

Du som är instruktör i vattenträning, eller vill bli kollar direkt in vilka möjligheter som finns för att höja din kompetens och kunna leverera ännu mera, ännu bättre till dina grupper i vattnet. Du har redan börjat och du fortsätter här:

Vill du ha koll på det bästa och det senaste om HIIT i vattenträning? Välkommen till HIIT-gruppen för instruktörer som vill ännu mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.