Bäst för hjärtat? Sova på höger eller vänster sida?

Jag hade mina förutfattade meningar om vilken sovsida som var bäst för hjärtat. Men så enkelt var det inte att utse vinnare, höger eller vänster, när jag börjat Googla. Det går att hitta övertygande argumenterande för att både höger och vänster sovsida skyddar hjärtat bäst. Så det vete katten vilken sida som egentligen är bäst för hjärtat…

Vilken sovsida är bäst för hjärtat?
Foto av Александар Цветановић från Pexels

Vad är höger och vad är vänster sida?

Vilken sida tolkar du att katten ligger på? Jag tycker det ser ut som vänster sida ner. Kvinnan på bilden här under som tack och lov inte ligger på sin understa arm ligger i så fall också på sin vänstra sida, eller hur. Lurigt!

Finn ett fel

När vi ändå är igång. Finn ett mycket stort fel på bilden här under. Vad säjer Fröken Humla ajabaja om som nära sällskap i sängen när det är dags för nattsömn…?

Foto av Ketut Subiyanto från Pexels

Visst var det lätt

Just det. Mobilen. Jag vet, den kanske är avstängd eller på flygplansläge men ändå. Den är för nära. Men det pratar vi mer omi Podden Sov med mig och i andra avsnitt av Lisels godnattstund

Har jag valt sida som är bäst för hjärtat?

Om jag nu inleder med två foton som visar ”varelser” som sover på vänster sida, är det då självklart så att det är på vänstersida det är bäst att sova? Eller åtminstone att somna så?

För vem ligger still i samma position hela natten? Ja, jag vet, de som är så mycket förlamade att det inte går att byta position. Jag undrar hur det känns. Jag vet ju hur det känns för mig om jag av någon anledning är tvungen att ligga länge i en viss position som inte är bekväm eller känns ovan.

Somna som ett X

I vilken position som du frågar Lisels i Lisels godnatstund

På denna ögonblicksbild från YouTube-sändningen visar jag hur det ser ut att somna som ett X. Så svarade nämligen en kvinna på min Facebook-fråga: I vilken position somnar du? Och samma fråga kan du besvara här nedan i en kommentar. Och gärna utveckla ditt svar…

Jag håller med majoriten

Efter mycket resonerande kommer jag slutligen fram till att det nog är som forskning, tradition och folkmun säjer. Det är att sova på vänster sida som är bäst för hjärtat. Oavsett vad enskilda individer skriver. Och de artiklar (inte vetenskapliga) som jag hittade som hävdar att sova på höger sida är bäst för hjärtat hänger inte riktigt ihop med den logik jag själv ser när jag tittar på hjärtat.

Förklaringen: Blodet lättare kan cirkulera

Finessen med att sova på vänster sida är alltså att blodet lättare kan cirkulera i sitt kretslopp, blodomloppet. I Lisels godnattstund kämpar jag med att visa det i ord och med hjälp av bild och video. Jag tror det kommer att gå bättre här. Titta på filmen och och vrid huvudet eller hur du nu gör så att hjärtat ligger som det skulle göra hos någon som sover eller somnar på vänster sida.

Kommer du också fram till att blodet cirkulerar enklare och får hjälp av tyngdkraften i nästan alla moment om du ligger på vänster sida?

Somna och sova är två olika saker

Jag vill direkt lägga in brasklappen att det ändå är bäst att variera sömnställning. Och vad du gör när du sover är ju inte lätt att hålla reda på. I vissa faser av nattsömnen rör vi oss inte alls. I andra faser under sömnen kan vi röra på rätt så mycket. En del tips jag sett online har gått ut på att bulla upp med kuddar för att öka sannolikheten att ligga kvar på vänster sida. Kanske bra för att träna in en ny somna-positionen. Men det känns ändå begränsande för rörelsefriheten.

Dags att titta på Lisels godnattstund

Och tittar du direkt på YouTube passa gärna på att kommentera, sätta tummen upp och prenumerera och allt sånt där. Det mesta av det där kan du faktiskt göra även här….

Sova på höger och vänster sida? Vad är bäst för hjärtat?

Länkar i mitt sökande efter svar

Ett urval av allt jag valde att kolla på:

Tyvärr hittar jag inte det fantastiska forum där ”vanligt folk” diskuterade frågan. Hittar jag den uppdaterar jag.

Similar Posts

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.