Är vattengympans urspring funnet?

Är vattengympans ursprung funnet?

Ett av mina favoritskämt till mina vattengympa-deltagare, och jag har många skämt, och så många deltagare, visar sig nu i den svenska högsommaren ha livsavgörande betydelse. Samtidigt som det också kan förklara människans tillblivelse som art. För att inte tala om vattengympans ursprung. Tanken svindlar. Det är så stort att jag får tårar i ögonen bara av att skriva det. Ni som träffat mig vet att jag sån. Igenkänning på det…?

Här är vattengympans ursprung direkt

Jag pratar självklart om fotbad. Den såg du kanske inte komma.

Häromdan hörde jag på radio hur en läkare tipsade om att hälla upp svalt vatten i badkaret eller i en balja och sen bara svalka fötterna då och då för att bättre hantera värmen. Jättebra tips. Kanske hade hon snappat upp det tipset från Bonobo-aporna i Kongo-bäckenet. Nu svindlar tanken igen.

Fotbad som alternativ till vattengympa

Men vad är skämtet då som mina deltagare på vattengympan får höra då och då, antagligen alldeles för ofta. Jo, måste vattenträningen ställas in eller att det är dags för upphåll. Vad kan vi göra då istället? Jo göra fotgymnastik i en balja med vatten, dvs ta fotbad. Cirkeln är ännu inte helt sluten.

Får jag lov att presentera vattengympans ursprung

Nu är det dags för vattengympafröken Maula, som jag tror är det namn antropologen och primatologen Richard Wrangham gett den här Bonobo-honan.

Är det här vattengympans ursprung? Bild från Vetenskapens värld: H2O - Nyckeln till civilisationen.

Det här spåret till vattengympans ursprung sköljde över mig (ja, ja) när jag en av årets hitintills varmaste dagar behövde något att slötitta på via Svt Play. Jag brukar scrolla igenom ”Sista chansen” och där hittade Vetenskapens Värld: H2O – Nyckeln till civilisationen. Sorry, det är sista dan att titta idag fredag den 16 juli 2021.

Vada i vatten – Nyckel även till vattengympans ursprung?

Men vem vet, klicka på länken och se vad Svt bjuder på. För säkerhets skull lägger jag istället länk till programmets egen sida, full av fina bilder och klok text på engelska.

För visst skulle detta kunna gå att se som vattengympans ursprung. När den här kloka bonobon vadar i vattnet för att leta mat. Och det är alltså av de teorier som nu får alltmer fotfäste (ja, ja) som förklaring till hur vår upprätta gång på två ben utvecklades. 

Uppstod vattengympan för 6 miljoner år sedan?

Men som den vattengympa-expert jag är har jag samtidigt lite kritik mot teorin, även om jag älskar den. Tänk att vattengympan uppstod för 6 miljoner år sedan!

Kritiken då? Hm. Kanske är det lättare för hur apors skelett är konstruerat att gå i lårhögt vatten. Att vagga i sidled med böjda knän och en ganska så annorlunda höftkonstruktion. Höftböjarmusklerna ser ganska så ihopdragna ut eller hur.

Med den moderna människans konstruktion är det inte lätt. Vi ska undvika att röra oss med så hopdragna höftböjare. Dessutom pekar våra knän framåt. Men det har vi således haft sisådär 6 miljoner år på oss att förvandlas till. För som människan nu är konstruerad är det tufft att gå rakt fram i vatten upp till låren. Ja, det börjar bli tufft redan i ankelhöjd. Eller hur mamma? Men så skön och så bra träning det är för nutidens människa.

Vada i vatten så välgörande och en förklaring till människans upprätta gång. Min mamma Sigbrit Eriksson njuter i Vårbybadet. Fotograf Lisel Humla Sjöstedt
Min mamma Sigbrit Eriksson njuter av att vada i Vårbybadet.

Hur gick egentligen Groucho Marx?

Plus. Mycket viktigt. Inte är det väl så Groucho Marx gick eller går? Bara nästan. Det inser jag nu när jag detaljstuderar med hjälp av YouTube. Du kan göra samma iakttagelser som jag. Bonobon Maula. Ni som går på vattengympa hos mig vet ju hur jag använder Groucho Marx gång som referens. Men jag hävdar med bestämdhet att apans knän har en helt annan riktning än Groucho Marx’ knän.

För att kunna analysera det går till och med tillbaka till ursprunget för Groucho Marx’s karakteristiska sätt att gå med böjda knän (riktade rakt fram) och framåtböjt i höften. Vad tycker du om du jämför med bonobonon?

Roots of the Groucho Walk
Videon är knappt en minut kort. Varning: Kan väcka barndomsminnen till liv om du är i den åldern.


Nu håller vi nästan på att spåra ur spåret. Tillbaka till vattengympans ursprung. Men när jag söker runt på nätet upptäcker jag att det finns en etablerad rörelse inom fysisk träning som kallas just Grouch Marx walk alternativt Groucho walk. Jag kan ju för mitt liv inte se några fördelar med att förstärka de förkortningarna i redan korta muskler som krävs för att gå som Groucho Marx. Det ska vi fördjupa oss i vid ett annat tillfälle. Jag kunde bara inte hålla kritiken inne.

Jag ber om ursäkt för min Groucho Marx-liknelse

Men vi avslutar som vi började. Med mina vattengympa-deltagare. Ännu ett av mina skämt på bassängkanten är just att likna en av våra bästa rörelser i vattnet med att gå som Groucho Marx. Jag ber härmed om ursäkt till alla vattengympa-deltagare. Mitt minne har lurat mig. Så som vi rör oss i vattnet när jag kallar det att gå som Groucho Marx är inte alls att gå så. Tvärtom. Det enda som stämmer är att det är en fånig gång och att den är framåtlutad.

Bästa sättet att gå med vatten till axlarna

Vilken tur att jag kan ta hjälp av ännu en familjemedlem, Min mamma Sigbrit Erikssons barnbarn, ja det är en av mina döttrar, Norea Humla. Hon är också instruktör i vattenträning och här visar hon det jag så felaktigt benämnt som att gå som Groucho Marx. Du ser väl skillnaden hur tydligt som helst. Annars tittar du igen. Kortare video får du leta efter. Den så viktiga justeringen av huvudets position som videon framhäver är också intressant. Men klura på hur höftböjarna har det här…

Vattengympa-tips: Tänk på nacken
Norea Humla visar en suverän rörelse för att sträcka ut höftböjaren

Och nu över till något nästan helt annat

Visst är det underbart när det ena går in i det andra. I slutet av den videon kan du fortsätta titta på fler i samma serie. Där dykor också det korta video-klippet Ai Chi + IHT upp. Det är en trailer till vad jag kommer att presentera dels på Ai Chi Day den 25 juli 2021 dels på en konferens arrangerad av Svenska Badmästareförbundet och som äger rum online i början av hösten.

Ai Chi Day och hur du kan utvecklas som instruktör

Ai Chi Day, en så intressant konferens arrangerad av ATRI (Aquatic Therapy & Rehab Institute). Och i samma andetag behöver jag berätta att ATRI nu går samman med den internationella organisationen AEA (Aquatic Education Association). Ja, jag är certifierad via AEA. Och ja, det är möjligt att i Sverige certifiera sig genom AEA. Rekommenderas.

Var det här ett exempel på vattengympans filosofi?

Avslutningsvis vill jag framhäva att jag vet att det nästan är som ett skämt jag skriver att vi här har vattengympans ursprung. Men samtidigt är det på stort allvar. Jag har länge funderat på att skriva en bok om mitt sätt att se på vattenträning. Bara häromveckan kom jag äntligen på arbetsnamnet: Vattengympans filosofi. Ja, jag har läst pedagogik, filosofi och socialantropologi och så mycket mer. Massor med poäng. Kanske dags att omvandla det till både åtminstone en Master-examen och en bok.

Första kapitlet har fått sitt innehåll, eller hur. Vi pratar mer om det…

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.