Tre tankar om vibrationsträning

Vibrationsträning väcker många tankar.Tre tankar räcker i ett blogginlägg. För mig att skriva. Den här gången. Fortsättning följer för vibrationsträning är annorlunda, effektivt och hälsosamt. Är det mina tre tankar tro: Annorlunda, effektivt och hälsosamt. Jag hoppas du får glädje av mina tankar om vibrationsträning. Min erfarenhet av medveten träning med helhetsperspektiv, det som jag ibland kallar filosofisk friskvård kompletterar den hårda, snabba träningsvärlden därute.

 

Vibrationsträning för mig

Vibrationsträning avklarad

Jag har tillgång till en gammeldags och rejäl vibrationsplatta i en föreningslokal. Det tar lite tid att ta sig dit så jag har bestämt att jag börjar med att åka dit en gång i veckan och träna på vibrationsplattan.  Helst gör jag det i samband med att jag nu vintertid solar i solarium. En gång i veckan. 10 min. Och det är ett helt annat gäng med blogginlägg om det. På gång. På vibrationsplattan tränar jag ungefär 15 minuter. Olika positioner: står på olika sätt, sitter på rumpan, står med händerna på plattan. Mer om det senare.

Annorlunda

Vibrationsträning är annorlunda på många sätt. Du är still och maskinen gör att din kropp vibrerar. Och det har ändå effekt. För rörelsen är så annorlunda. Jag vet i dagsläget faktiskt inget sätt jag själv skulle kunna åstadkomma de rörelser i kroppen som vibrationsplattan skapar. Snabba, snabba vibrationer som bara pågår. Inte ens om jag står och skakar som en ”Shaker” kommer jag i närheten. Ska vara och skakar väldigt länge då. Men det har jag aldrig gjort, inte ens på ett dansgolv har jag kommit i närheten av det vibrationsplattan åstadkommer. Hur kan något så annorlunda vara både effektivt och hälsosamt.

Effektivt

Kanske är det svårt att skilja på effektiva och hälsosamma effekter av vibrationsträning. Men ändå, jag försöker. Bra för att något är effektivt behöver det inte vara hälsosamt. På den gamla hederliga vibrationsplatta jag använder står att 10 minuters träning på vibrationsplattan motsvara ca 60 minuter av annan träning. Jag tror de hänvisar till joggning men jag minns inte exakt nu. Jag tog en Google-runda och då läste jag jämförelsen 10 min på plattan mot 30 minuter ”vanlig” träning, lite oklart vilken form av träningVibrationsträning på gång. Google ledde mig in på PubMed med ett gäng studier och då är sökordet Whole body vibration bra att hålla sig till. Sådär svepande visar gjord forskning att vibrationsträning är effektiv för åtminstone äldre damer. Himla tur att jag är en äldre dam då, 57 år i dagsläget. Så där med ett ögonkast fångade jag också upp att forskningen visar att vibrationsträning är ofarlig. Och det känns bra att veta. 

Hälsosamt

I de texter jag skummat igenom på nätet framgår att vibrationsträning främst riktar sig till äldre (damer?), handikappade och sjuka. Den vibrationsplatta jag har tillgång till står i en lokal för intresseföreningar för olika funktionsnedsättningar. I medföljande broschyr från anno datzumal framhävs vibrationsträningens fettförbrännande effekt. Då krävs nog lite mer än 15 minuters träning en gång i veckan. Men ändå, överarmarna känns fastare. Jag återkommer när jag börjat vibrationsträna mer. Det jag vill ta fram som hälsosamt mer genom att typ skjuta från höften, ta det på känsla är att vibrationsträning är bra för lymfsystemet. Vibrationsträning som lymfdränage helt enkelt. Rensa i rören. Riktig detox. Och det verkar alla stor vibrationsplatte-leverantörer framhäva, t ex hypervibe.

Okej, movie-tajm. Stum-kortfilm. 35 sekunder action på vibrationsplatta. Håll till godo. Bra vibrationer.

Vibrationsträning som stumfilm version 1

 

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.