Ayurvedisk klocka

När vill min lever att jag går och lägger mig?

Har du någongång ställt dig frågan: När vill min lever att jag går och lägger mig? Tveksamt va? Kanske dags nu. Och vill du filosofera lite över den frågan häng med oss i Lisels godnattstund. Det spelar ingen roll när i tiden efter direktsändningen på Facebook som du deltar i Lisel godnattstund. För du deltar. Du tittar inte bara. Men inte titta när din lever vill att du ska sova! Lova mig det…

Varför ska jag lägga mig när min lever vill?

Visst vet du vad levern är mest känd för att syssla med? Avgiftning, eller hur? Att detoxa som det heter nu för tiden. Och egentligen vet du säkert också att det är på natten som kroppen får den mesta avgiftning gjord. Om du sover då förstås. Du vet också att det inte går att lägga sig för att försöka mitt i natten om du vill ge din lever tid och möjlighet att göra sitt bästa för att du ska må ditt bästa. Jag kommer inte med några nyheter. Det är samma rekommendationer som gällt i 1000-tals år. Ja, vi pratar Ayurveda.

Du vet redan vilken tid levern vill att du lägger dig

Ja, just det. Kl 22. Klockan tio på kvällen. Det visste du. För det har sagts i urminnes tider. Och här ska vi använda ayurvediska argument så att du börjar lyssna på vad din lever behöver. Är du redo? Då kör vi.

Dags att lyssna på vad levern vill

Ayurvedan delar in dygnet i olika 4-timmars faser, var och en präglad av de tre olika ”energityperna” vata, pitta och kapha. Vata är lite hispigt, pitta är lite hetsigt och kapha är lite åt det sävliga hållet. Mina ord på visdom sedan årtusenden. Kl 18 – 22 är det kapha-tajm. Det innebär att du ska ta det lite softare då, varva ner. Jag fokuserar helt på kvälls- och nattetid nu. Den här gången. Jag sammanfattar lätt och snabbt. Vill du fördjupa dig gör du det. Det vet jag. Vid är framme vid läggdags, kl 22. Då börjar pitta-tiden. Det låter kanske konstigt att du ska lägga dig när kroppen går in i en mer energisk fas. Men kroppen behöver rikta den energin mot sitt inre arbete. Att städa upp i dig så gott det går. Jag lånar den här fina bilden. Klicka på bilden så kommer du dit där jag lånat den. Märker du att rytmen funkar både dag som natt men har olika syften och leder till olika aktiviteter.

Ayurvedisk klocka

Här är klockslaget

Det är nu levern kommer in. Så där lite löst säjs att levern gör sitt bästa detox-arbete ca kl 23 – 02. Men bara om du sover då! Och de flesta behöver lite tid att somna. Det brukar inte bara vara att lägga huvudet på kudden. Så går du och lägger dig kl 22 eller lite tidigare faktiskt så missar du inte sömntåget. Har du också tänkt på hur det passar ihop med metaforen ”sömn-tåget”? Innan vi fortsätter dit så är vi alltså framme vid att det är bäst för levern om du lägger dig lite före eller vid 22-tiden. Du behöver inte somna direkt. Det finns mycket trevligt att göra i sängen innan du somnar. Och är du van vid att lägga dig senare bör du stegvis lägga dig tidigare. Tillbaka till ”sömn-tåget”.

Stämmer med ”sömntåget”

Ser du likheten med det vi brukar kalla ”sömntåget”? Kapha-tiden lugnar ner dig. Har du inte lagt dig eller somnat innan pitta-energin tar tag i dig får du svårt att somna. Du missar ”sömn-tåget”. Det gör att det blir svårt med sömnen hela natten. För kl 02 – 06 är det vata-tajm. Den lite lätta och hispiga. Svårt att somna om. Svårt att sova djupt. Om du vaknar till då är det bästa ayurvediska tipset att ägna dig åt något meditativt. Då vill jag passa på att tipsa om supersmart meditation i rörelse som du gör i sängen: Sov med mig – din insomningspodd. Ja, det är jag som gör den.

Läsa, lyssna eller titta

Allt det du läser här pratar vi om i det här avsnittet av Lisels godnattstund. Det brukar kännas som live även när du tittar i efterhand. Och du kan kommentera även i efterhand även om jag tror att det bara funkar på Facebook. Fast du kan naturligtvis även kommentera här på bloggen. Ett tips som gör dig lite mer befriad från skärmen är att bara lyssna. Tyvärr går det inte att ladda ner Lisels godnattstund så att du kan lyssna på flygplansläge. Det kanske kommer i framtiden. Men det finns mer och fler Lisels godnattstunder både framåt och bakåt i tiden. Kanske är de tidlösa. Vad tycker du?

Här kommer sändningen från Facebook att ligga

https://www.facebook.com/urforma/videos/840839683006807/

Vad får du för funderingar och vad har du för kunskap som kan fördjupa ämnet? Kommentera på Facebook eller här nedan. Ps. Det är det här blogginlägget som är presenten.

Mera och flera Lisels godnattstunder

När vill min lever att jag lägger mig - Lisels godnattstund

Alla Lisels godnattstunder finns ju på Facebooksidan Urforma nu – Lisel Humla (kolla in videoklippen). Lite tappert försöker jag, Lisel Humla också samla dem här på min egen sajt. Det är ju till fördel för dig som inte hänger på Facebook. Alla blogginlägg, som det här till exempel, som handlar om Lisels godnattstund hittar du samlade här.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.