Longevity på svenska – försök till förklaring

Vad själva ordet Longevity på svenska blir är lätt att ta reda på: livslängd. Men vad Longevity står för som filosofi, som idé, det är något mycket större. Större än vad jag själv har förstått. Och det trots att allt det jag gör som friskvårdskonsult är longevity om det nu går att använda ordet så. Och det gjorde det ju.

Longevity på svenska som begrepp

Longevity står för allt som leder till att människor kan leva friskare och lyckligare allt längre. Med mina ord. Men det täcker ändå det mesta. Det verkar som om Longevity har blivit den övergripande benämningen inom den sortens vetenskaplig forskning. Jag hade bara en diffus aning om det. För mig var Longevity den mer ordentliga benämningen på det som lite mera hippt kallas Biohacking. Som jag förstår det nu skulle jag säja att Biohacking ingår i paraply-begreppet Longevity. Och Longevity kan också vara en livsstil…

Longevity på svenska och som livstil

Behövs begreppet Longevity på svenska?

Kanske är du nöjd med att få den förklaringen och perspektivet på Longevity. Men vi har fortfarande inte klurat ut något bra uttryck på svenska som täcker upp det Longevity står för. Det kan vara så att det inte ens behövs. Vissa ord är så övergripande att det räcker och täcker som de är. Biohacking är ett annat sånt ord, eller hur. Inte behöver vi hitta på ett svenskt ord för det. Du som tycker jag borde förklara begreppet Biohacking också har helt rätt. Det kommer. Sen.

Definiera Longevity på svenska

Så här långt i resonerandet bestämmer jag mig för att vara nöjd med benämningen Longevity. Allt som bidrar till förlängd livslängd med kvalitet är det kortaste och mest neutrala förklaringen jag kommer på just nu. Och vad ska jag då själv göra med ordet Longevity? Nu när jag bestämt mig för att för mig gäller ordet Longevity även på svenska.

Min form av Longevity-gympa

Det jag ger till världen är en ganska så nischad form av fysisk träning vare sig den sker i vatten eller på land. Ju äldre jag själv blir desto mer drar det jag lär ut åt det jag nu kan kalla Longevity. Ansiktsgympan är självklart där men även gympan och vattengympan har blivit allt mer Longevity. Så lätt det gick att börja använda ordet så.

Sommaren 2020 blev det till och med så att jag i Hemmgympa online utvecklade ett pass vi kallar Lev friskare & gladare längre-gympa. Ett ganska långt namn. Vem vet, kanske det går att kalla det Longevity-gympa så småningom.

I just det gympapasset tränar vi särskilt på rörelser som vetenskapligt bevisat (plus sånt som går under ”beprövad erfarenhet”) gynnar en längre livslängd. Jag är inte säker på att man i den forskningen har tagit med aspekterna gladare och lyckligare. Men jag tycker de är viktiga att ha med. Det kvittar t ex hur stark greppstyrka jag har om jag inte också är förnöjsam i lagom dos.

Min Longevity-gympa vill jag dela med mig av till fler. Just nu finns den inne i Hemmagympa online med Fröken Humla samt i vissa av de gympapass offline jag leder som konsult åt olika organisationer.

Vad tror du om köra en Longevity-koll?

Jag funderar på att köra en snäll och rolig Longevity-koll här på sajten. Du tittar på korta videos och testar själv och lägger märke till hur det står till med dig och kan dra slutsater därifrån och så har vi kul tillsammans under tiden. Fundera på det. Fortsättning följer.

Uppdatering mars 2021

Vilken tur att du ser det här nu. Vi körde verkligen Longevity-kollen hösten 2020. Det blev jättebra och mycket uppskattat. Nu är det dags igen! Måndag den 15 mars drar vi igång ännu en Longevity-kollen igen. Och du kan vara med! Om du kan vifta på ett lillfinger är du kvalificerad att vara med. Klicka bara här eller på bilden här nedan så kommer du till en sida där du kan läsa mer och anmäla dig. Ja, det är gratis. Ja, det är kul. Ja, det kommer att öka chanserna för dig att leva spänstigare, friskare och gladare längre…

Cch ser du det här vid ett annat tillfälle klicka ändå och sätt upp dig på väntelistan till nästa gång…

Longevity på svenska

Läs- & Lyssningstips

Här kan du läsa mer om det som skrivs specifikt om Longevity här i bloggen. I princip går det att säja att jag alltid skriver om Longevity. Så prenumererar du ännu inte på mitt nyhetsbrev så kan du anmäla dig till det här på sidan nånstans. Eller ännu enklare. Klicka här. Det brukar alltid löna sig att anmäla sig till ett nyhetsbrev, så även här …

En lugn och sansad podcast på engelska på tema Longevity som jag gillar att lyssna på är Live Long And Master Aging. Jag ska berätta mer om den vid tillfälle.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.