Låtlista delfinal 1 Melodifestivalen 2020

Formanalys för vattengympa – lärorikt & lekfullt

Melodifestivalens låtar, låt oss göra en formanalys för vattengympa, lärorikt och lekfullt. Det är inte säkert att låtarna från Melodifestivalen 2020 håller att vattengympa till. Jag har höga krav på vattengympa-musik. Men oj vad roligt det är att undersöka om de passar. Både du och jag får samtidigt en lättsam lektion i vad formanalys av musik är. Du som är vattengympaledare har massor av nytta av det. Kanske är du en sån som går på känsla vad gäller musik att gympa till. Jag hävdar att en kombination av känsla och struktur skapar de bästa låtvalen.

Förarbete är guld i formanalys för vattengympa

Nu är det 2020 och det är Årets Melodifestival-låtar vi leker med. Förra året, lyckades jag skapa ett fantastiskt bra vattengympapass bara med låtar från 2019 års upplaga av Melodifestivalen. Jag inser också att jag gjorde en grundligt förarbete då, vilket jag är mycket tacksam för nu. Det är bara att se hur jag gjorde då. Kopiera filer och lägga in nytt material. Så mycket enklare! Tack Lisel för det du gjorde förra året. Tänk om du skulle kunna göra det med alla låtar du lagrar i spellisterna med presumptiv vattengympa-musik….

Som om det vore en kurs i formanalys

Du som vill lära dig formanalys för musik för att bli en bättre vattengympaledare kolla gärna i övriga inlägg om vattengympa till Melodifestivallåtar. Jag använder mina egna instruktioner från 2019 nu när det är dags för 2020. Så vi tar en av de fem låtarna från delfinal 1 som vi har tillgängliga. Jag väljer Ballerina med Malou Prytz för jag gillar balett i bassängen. Jag läste ett av förra årets inlägg och blev påmind om sajten Genius där alla texter till Melodifestival-låtarna ligger snyggt och grund-analyserat. Tack så mycket. Ballerina ser ut så här:

Formanalys till vattengympa - låten Ballerina från Melodifestivalen 2020

Du gör bara så här

Den strukturerade texten kopierar jag in i ett Google dokument (går lika bra via Outlook). Lägger till låtfakta som tid och BPK samt troligt syfte med rörelserna. Sätter dokumentet som två-spaltigt, trycker ner texten så att jag har högersidan fri och låt-testen till vänster. Då kan jag skriva och rita in rörelse-förslag. Jag är inte färdigt med något förrän jag har testat musik och rörelser i vattnet. Så här kan det se. Just här har jag satt min text i en lite för svårläst skrivstil bara för att det ska se handskrivet ut. Egentligen är det bättre med stor tydlig stil…

Forma-analys av vattengympa-musik. Gör så här.

Ska vi formanalysera tillsammans…

Nu är det bara att fortsätta själv. Med vilka låtar som du vill. Vill du ha lite stöd i den processen gå med i Facebookgruppen Vattengympaledare som vill mer.

Länk till facebook-gruppen Vattengympaledare som vill mer

Och tillhör du dem som inte är på Facebook kan du alltid gå med på mail-listan. E-post är på väg tillbaks! Klicka här och beställ mail så får du en praktisk present som tack: Mallen till hur du listar låtar att analysera:

Lista låtar att formanalysera till vattengympa - Mellodifestivalen 2020

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.