Koltai och Syntonics

Mitt första möte med Judith Koltai och Syntonics

Det är lätt för mig att veta när mitt första möte med Judith Koltai och Syntonics var. För jag var gravid med mitt första barn och det var sommar. Min första dotter föddes i januari 1997 så det är sommaren 1996 vi talar om. En mycket händelserik sommar ur Rörelse i vila-perspektiv. Fast på den tiden hade vi ännu inte skapat begreppet Rörelse i vila. På den tiden gjorde jag ofta först och tänkte sen. Till exempel hade jag redan i början av 1990-talet börjat med det jag framfusigt och oskyldigt kallade Antigympa…

Mitt första möte med Antigymnastik

När boken Kroppen har sina skäl av Thérèse Bertherat utkom på svenska i början på 1990-talet var jag redan eld och lågor över Antigymnastiken. När jag 1991 fann Birgitta Rudbergs bok Aktiv avspänning (i den fina gröna upplagan med dubbla spalter och illustrationer) var det hennes presentation av Thérèse Bertherats Antigymnastik som slag an mest i mig. The Body has its reason, den engelska utgåvan fanns direkt att djupdyka i. Och genom att läsa innantill och testa på mig själv satte jag rask igång med att låta världen experimentera tillsammans med mig.

Möten på Care Of friskvårdscenter

Ganska snart manifesterades det i ett friskvårdscenter: Care Of på Kungsholmen i Stockholm. Och det var där jag hade mitt första möte med Judith Koltai sommaren 1996. Och inte nog med det. Dagen innan hade jag dessutom mitt första fysiska möte med en representant från Thérèse Bertherats Antigymnastik som också besökte mig på Care Of friskvårdscenter. Nästan märkligt.

Syntonics eller Antigymnastik – det var frågan

Efter dessa möten och efter de två workshops de ledde till fanns det bara ett val för mig i frågan: Syntonics eller Antigymnastik. Kom ihåg att jag var gravid. Kom ihåg att jag är den jag är. Och kom ihåg att jag redan hade gjort min stora upptäckt i den stora väv av Rörelse i vila som finns. Ja, den upptäckten blir det till att läsa om annorstädes. Och ja, jag valde Syntonics. Långt senare var det flera av mina vänner och kollegor som valde Bertherats Antigymnastik parallellt med Koltais Syntonics. Det är jag mycket glad och tacksam för.

Koltai och Syntonics blev mitt val

Det finns mycket mer att berätta om mitt första möte med Judith Koltai. Och kanske har du som läser en egen berättelse om ditt första möte med Judith Koltai. Dela gärna med dig av det om vill. Som kommentar eller skriv till mig och berätta. Som jag minns har jag varit med varje år som Judith varit på sitt årliga Sverigebesök med kurser och workshops. Ett år kunde hon inte komma och eventuellt att jag inte kunde vara med ett år men det låter konstigt. Nu, våren 2019 kommer Judith Koltai till Sverige igen, kanske för sista gången. Det är en lång resa från Kanada och Judith är nu över 80 år. Kanske är det dags för ditt nästa eller första möte med Judith Koltai och hennes arbete Syntonics nu när föreningen Rörelse i vila än en gång arrangerar hennes kurser. Här i Sverige förvaltar vi Syntonics så här. Välkommen!

Koltai och Syntonics
Judith Koltai med assistent på kurs i Syntonics

Uppdatering januari 2021

Du som vill träna så likt det går det vi lärt oss från Judith Koltai har nu möjligheten Rörelse i vila online! Ibland går det att prova på gratis. Ibland har du exklusiv tillgång till det i Hemmagympa online med Fröken Humla. Kolla vad som gäller när du ser det här.

Och här ligger jag, Lisel Humla alias Fröken Humla och ser upp till min ”fröken”…

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.