Kladdkaka utan mjöl

Kladdkaka utan mjöl & Minigympa & Påskfika

Letar du efter recept till Igelösa-kakan? En kladdkaka utan mjöl och utan tillsatt socker. Den sötas med torkad frukt, bara så du vet. Och innehåller ägg. Bara så du vet det med. Sa jag att den är väldigt god…

Här kommer Minigympa med Fredagsmys i Hemmagympa online med Fröken Humla att sändas och hittar du mitt recept på Igelösa-kakan, en kladdkaka utan mjöl och i princip utan tillsatt socker och fett. Supergod!

Här har du både underhållning och recept!

Det brukar faktiskt vara lika trevligt att titta i efterhand som att titta Live. Känslan att vara med finns kvar även vid titt i efterhand. Det finns ju fördelar att få ta sin egen tid. Precis som det finns fördelar att veta att just nu deltar jag tillsammans med andra.

Här får du Minigympa & kladdkaka utn mjöl

2. Minigympa - naturligt ansiktslyft & fredagsmys

Om den här sändningen inte finns direkt tillgänglig för dig när du vill titta i efterhand kan du alltid bli medlem i Hemmagympa online med FrökenHumla. Du kan gratis bli brons-medlem och få tillgång till bra mycket av det som ingår i Hemmagympa online med fröken Humla. Eller så kan du bli silver-medlem och få tillgång till allt…

Känner du direkt för att slå till på brons så är knappen här:

Allt om hur du blir Silver-medlem med bästa pris och bonus hittar du här.

Minigympa som naturligt ansiktslyft

Effektiv träning av ansiktsmusklerna saknas i de allra flesta gympapass. Även i mina egna.Det finns liksom inte tid för det när resten av kroppens ska tränas. Dessutom är det svårt att visa rörelserna i en stor grupp. Ansiktsgympa passar nästan bäst online. Det är då Minigympa kommer in i bilden! Är du på Facebook ska du bums gå med i gratisgruppen Minigympaklubben BAS. Och de som är medlemmar i Hemmagympa online har också Minigympa serverad utanför Facebook. Som t ex här i Live Minigympa & Fredagsmys.

Kladdkaka utan mjöl – hur är det möjligt?

För mig uppenbarandes idén att det gick att göra en kladdkaka utan mjöl och dessutom i princip utan tillsatt socker när jag nån gång under 2019 hittade Okivi chokladkaka på en utförsäljning på ICA.

kladdkaka utan mjöl

Det är först nu när jag googlar ordentligt som jag inser att Okivi är en del av hälso-konceptet Okinordisk mat! Men bland alla deras fantastiska recept som jag nu kommer att utforska hittade jag vare sig då eller nu receptet på kladdkaka utan mjöl.

Det första och hitintills enda receptet på nätet på det som motsvarar det jag upptäckte i Okivi chokladkaka är ett charmerade opedagogiskt och gott recept på Igelösa chokladkaka från Sveriges Radios program Meny.

Ett recept som jag nu utvecklat och anpassat efter mina hälsoprinciper. Nyfiken? Tänk om du har alla ingredienser hemma och kan baka kakan direkt!

Världens godaste och nyttigaste kladdkaka utan mjöl?!

Ingredienser (så mycket ekologiskt som möjligt)

 • 100 g torkade plommon eller blandad torkad frukt (inte för mycket dadlar och russin)
 • 100 g minst 70% mörk ckokladkaka
 • 2 ägg
 • en gnutta mald vanilj
 • 4 msk kakaopulver
 • 1 tsk bakpulver
 • en gnutta salt
 • 1 nypa lecitin-pulver om du har
 • 1 nypa maca-pulver om du har
 • en skvätt grädde om det behövs
 • nåt hälsosamt fett att smörja formen med
 • nåt hälsosamt strö att ströa formen med

Innan du sätter igång är det läge att sätta ugnen på 175 grader och gallret näst längst ner.

Gör så här

Lägg den torkade frukten i en liten kastrull och täck precis med vatten. Koka frukten mjuk försiktigt. Lägg en djup tallrik som lock och bryt den mörka chokladkakan i bitar ner i tallriken. När chokladbitarna smält är också frukten klar.

Under tiden vispa de två äggen med lite mald vanilj lagom fluffigt. Mald vanilj kan du åstadkomma på olika sätt: Köpa färdig eller mala själv. Om du mal själv kan du du klippa vaniljstång i bitar. Du tar vanilj på känsla, typ ett kryddmått eller en gnutta.

När det är gjort mixar du frukt- och vattenkoket till ett mos. Det går fort. Medan det svalnar något, blanda iordning de torra ingredienserna. Och smöra och bröa en form, gärna med avtagbar botten med valfritt hälsosamt fett och strö. Jag tar det vi har som t ex ghee, kokosfett eller camelina-olja. Sen brukar jag bröa med vad som finns tillhanda, t ex kokosflingor eller hirsmannagryn. Ja, du förstår principen. Vi kör utan gluten.

Dags att blanda allt

Därefter är det dags att bestämma vilken av ”bunkarna” du ska blanda allt i. Allt ska ju få plats och du ska ju inte blanda för varma ingredienser med de vispade äggen. Konsistensen på smeten beror ju lite å hur mycket vatten du kokat och mixat frukten med. Kanske för lite, kanske för mycket som du bedömer slutresultatet. Jag reglerar det med lite torrt eller lite vått efter tillgång som tillägg. Bonustips: Spara lite av smeten i bunken och njut sen av den med en slickepott.

Skjuss in i ugnen

Sen skjuss in i ugnen och i Igelösa-receptet står det 15 min i ugnen men det tycker jag är för lite. Jag kör 20-25 min. Större garanti att det inte bara blir mousse utan just lyxiga mousse-kladdkakan.

Låt kakan stå, gärna till dagen efter, om det är möjligt. Du har ju ändå redan fått i dig en del av meten vi slickepotten. När kakan stått till sig skär vi upp den i små portionsbitar och förvarar i kylen.

Om du provar receptet, tacka mig gärna….

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.