IHT på svenska

IHT på svenska och vad är det?

Vad blir IHT på svenska och för på den delen även på engelska. Och varför är det bra för dig att veta mer om IHT som metod att stärka och förbättra din andning och mer därtill?

Men först, vad är IHT?

Och så här håller du koll på hur du vill läsa det här.

Så här brukar jag berätta om IHT på mina gympapass och workshops: – Jo, IHT var en av de doping-metoder som sovjetiska idrottare använde sig av. Hur reagerar du på ett sånt påstående? När jag hörde det från där jag lärde mig att använda IHT som friskvårdsträning gjorde det mig bar ännu mer nyfiken.

IHT på svenska och vad det är. Lisel Humla, Urforma nu förklarar och visar hur du kan göra.

Nästa ledtråd är inte sämre den. IHT är ett sätt att åstadkomma höghöjdsträningens effekter. Kan det här verkligen vara nåt för vanliga motionärer att göra helt utan redskap och tekniska hjälpmedel. Som friskvård. Vill du veta mer? Om IHT, Intermittent Hypoxia Training. Det är några ord vi behöver gå igenom för att förstå IHT på svenska, eller hur.

IHT på svenska blir

Jag börjar faktiskt baklänges. Är du med?

Ge mig ett T

T:et kunde vara enkelt men det finns faktiskt två varianter. Två olika sätt att åstadkomma den eftersträvansvärda effekten. T:et kan stå antingen för Träning eller Terapi. Här särskiljer jag det som att träning är något du själv utför aktivt. Terapi är mer passiv och där redskap kan användas för att åstadkomma rörelserna, i det här fallet andningsmetoden. Naturligtvis finns ett spektrum mellan Träning och Terapi. Det jag kommer att berätta om för dig går in under paraplyet Träning. Då är T:et i IHT avklarat här.

Ge mig ett H

Ordet Hypoxia eller Hypoxi är latin och används inom medicinen. Det är ett bra ord att förstå för det ingår i flera olika symptom som drabbar många. Sömnapné, tillfälliga andningsuppehåll under sömnen är en hypoxi, ett tillstånd av otillräcklig tillförsel av syre. Inget att eftersträva, tvärtom. Sömnapné är INTE IHT. Om medveten IHT som friskvård kan hjälpa mot sömnapné är inte heller vad vi pratar om här. Men eget valda korta andningsuppehåll i en metod med säkra förhållningsregler för att stärka andningen är en helt annan sak, eller hur.

Ge mig ett I

Intermittent är ett ord i tiden. Intermittent fasta till exempel. Det har blivit en del av min livsstil. Jag fastar ett visst antal timmar varje dag. Grunden är metoden 16:8 men nu för tiden blir det mer ofta 17:7 eller 18:6 för mig har jag märkt. Men den Intermittenta metoden är en annan berättelse. Och jag kalla det lika gärna för periodisk fasta. Bara en sån sak.

Bästa förklaringen av ordet intermittent just nu hittade jag på en intressant sajt som heter ordguru. Bara en sån sak. Vi tar med oss det bästa från Ordguru hit:

  • Då och då
  • Intervallvis
  • Periodiskt

Alla tre synonymer fungerar bra på att förklarar vad det intermittenta i syreuppehålls-träningen är.

Vad blir det?

IHT på svenska, nästan: Intermittent Hypoxia Träning. Lisel Humla förklarar orden och hur du gör.

IHT på svenska blir alltså

Intervallvis syreuppehållsträning: Eller? Det låter ju inte särskilt snyggt? Vad tycker du? Har du några förslag? Du kan skriva dem här längst ner som kommentar eller höra av dig till mig via mail eller messenger på Facebook. Orden Intermittent och Hypoxia är ju lite fräschare.

Så här lärde jag mig IHT som friskvårdsmetod

En av alla dem kloka jag följer till och från online är Ari Whitten. När jag tänker på honom tänker jag på mitokondrierna. Och hur vi på olika sätt kan stärka våra mitokondrier. Han gör bl a en podcast och har en YouTube-kanal: The Energy Blueprint. Och våra mitokondrier producerar ju energi. Det har vi ju koll på, eller? Här är en artikel (på engelska förstås) där han nämner IHT.

Ari Whitten är väl värd att följa för Longevity som livsstil. Tips från Lisels Humla, Urforma nu

Vid något tillfälle fanns möjlighet att vara med på en workshop online om IHT med Ari Whitten. En workshop jag deltog i med hull och hår. Jag sög in kunskapen. Upplevde den genom att göra. Det roliga då var att hur kunnig Ari Whitten än var/är så blev pedagogiken i att lära ut IHT som friskvårdsmetod inte helt perfekt den gången. Utom för mig då. För när jag är med om nåt som inte är optimalt så ger jag mig inte förrän jag har klurat ut en i det här fallet mer optimal pedagogik. Och den pedagogiken finslipar jag varje gång vi tränar IHT på nåt av mina gympapass eller workshops.

Vill du lära dig IHT som friskvårdsmetod?

Lite beroende på när du ser det här och vilka träningsmetoder du gillar finns olika möjligheter. Och alla börjar med att du berättar för mig att du är intresserad av att lära dig IHT som friskvårdsmetod. För jag, Lisel Humla lär också ut det i en workshop som du anmäler dig till. Och vi kör den live så att vi har koll.

Och nu när du har läst ända hit så har du redan så mycket förtroende för mig att du skulle kunna tänka dig att vara med på en workshop online. En workshop där du lär dig IHT som friskvårdsmetod. Jag vet att IHT som friskvårdsmetod är ett tråkigt namn. Det stör mig att behöva göra som kvällstidningarna. Men klatschiga rubriker säljer bättre. Eller vad säjer du?

Ska vi lära oss ännu lite mer från Ari Whitten och kalla workshopen för Andas dig till ett långt och lyckligt liv med IHT. Eller ett steg till. Okej då, Leva livet till 100+ med IHT. Längre än går jag inte i löpsedel-rubrikshärmande.

IHT på svenska. Leva livet till 100 + med IHT. Introduktion med Lisel Humla, Urforma nu

Du klickar dig lätt vidare och kan läsa mer om workshopen och kolla dina möjligheter att vara med. Om du vill lära dig IHT på svenska.

Bonus: Lär dig IHT i sömnen

Vad är det här? Går det verkligen att lära sig IHT i sömnen? Och får du det bara så där, här som bonus. Nja, workshopen behövs nog om du vill lära dig det från en snäll och klok fröken på svenska. Men samma fröken, dvs jag, Lisel Humla instruerar grunderna i IHT i det här avsnittet av podden Sov med mig: Andas dig till sömns. Det går ju faktiskt att lyssna utan syfte att somna men jag lämnar inga garantier att det funkar. Att hålla sig vaken alltså…

Andas dig till sömns och få grunderna till IHT på svenska

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.