Att instruera vattengympa naken

Att instruera vattengympa naken

Hej Anna, du och jag är säkert ganska unika på att instruera vattengympa nakna. Undrar hur många fler det finns som leder vattengympa naken. Det får vi ta reda på…

Instruera vattengympa för naturister

Och nu när vi i naturistföreningen Eos är på ett nytt bad i Stockholm, större och med svalare vatten ag lovade jag dig att berätta om mina erfarenheter därifrån så här långt. Visst är det bra att göra det så här så att andra också kan läsa. Kanske inspirerar det andra att instruera vattengympa nakna. Kanske är det några som vill vara med och träna.

Naken förutom gympaskor förstås

Du har säkert också skor på dig. Skor som gör att vi inte halkar på bassängkanten. För ja, vi står ju på bassängkanten. Första gången jag skulle leda vattengympa för naturistföreningen Eos trodde jag att jag skulle kunna vara i vatten. Tji fick jag. Det var bara att hoppa upp ur vatten (bara en sån ska) och köra järnet.

Jag berättade den historien när jag blev intervjuad i tidningen Kommunalarbetaren om att instruera vattengympa naken. Jag ska berätta mer om det en annan gång.

Tidningen Kommunalarbetaren hade ett helt uppslag med mig om att instruera vattengympa naken.
Här är jag i tidningen Kommunalarbetaren dec 2021. Fotograf Anna

Rör dig på bassängkanten med hedern i behåll

Nu är det ju en världslig sak för oss att vara nakna inför gruppen som också är nakna förstås. Fast de är i vattnet. Både du och jag har kommit på hur vi rör oss med hedern i behåll på bassängkanten. Jag gillar inte att stå på mattan för det begränsar mitt rörelseutrymme. Jag vill gå utmed bassängkanten för att sprida träningsenergin till så många som möjligt i gruppen. Tack och lov är det ju sluttande botten där vi är så alla kan hitta optimalt djup.

Musik som ett redskap i bakgrunden

Där vi är nu är det bara vetttigt att röra sig på den långsidan vi har musikmaskinen. Jag försöker vinkla den så att det inte ska bli för hög musik för de damer som är närmast. Jag strävar efter att ha så låg volym som möjligt på musiken. Det är jobbigt nog med akustiken och att med rösten nå ut till en så pass stor och utspridd grupp.

Nästa gång jag kör ska jag testa vissa moment, t ex HIIT utan musik. Jag har testat det i mina vanliga grupper efter att vid tillfället pratat om ”taktens tyranni”. Det var en gång när musikanläggningen var trasig på ett ställe och vi körde helt utan musik. Efteråt sa deltagarna att de gärna ville göra det igen. Det hade varit så lärorikt.

Fördelar med HIIT utan musik

På HIIT (Högintensiv intervallträning) funkar det jättebra utan musik. Då är det lättare att öka intensiteten. Musikaliska deltagare brukar fastna i att bara kunna köra på halvtakt eller på varje pulsslag i musiken. Vattnet låter ändå så mycket när alla kör intensivt. När jag räknar in och ut deltagarna ur de olika momenten räcker så bra.

Förbättra kroppskompetensen

Jag har precis gått en kurs online via AEA (Aquatic Education Association) där en av lektionerna handlade om just HIIT så jag fick massor med ny inspiration. Den för mig nya HIIT-variant som jag nu testar bygger dessutom på att variera de intensiva momenten. Så himla bra just för vår grupp naturister. Vi har ju många alerta medelåldersmän (brett åldersspann) som gärna kör superintensivt hela tiden. Genom att variera intensiteten i de intensiva momenten lugnar de ner sig lite, vilket är bra. Alla förbättrar dessutom sin kroppskompetens. Det ordet hittade jag på när vi hade de där musiklösa passen. Kom ihåg var du såg det först.

Obs. Den här gentlemannen är inte med på Eos naturist-vattengympa men visst är bilden bra.

Vi kör ju 25 minuter i 28-gradigt vatten, utan redskap, inte ens väggen är vettigt att använda. HIIT-sessionen kan faktiskt ta 7-9 minuter för att få med tillräckligt många repetitioner. Därefter en loj men kaxig låt med ledordet lealös. Ungefär samma rörelser som i uppvärmningen. Att röra sig lealöst i vattnet är så smart. Det blir tungt men ändå mjukt för leder och muskelfästen.

Vattengympa som passar nakna kroppar

Vi behöver ju hela tiden också tänka på att rörelserna ska funka för nakna kroppar. Det blir till att ta hänsyn till det som kan hänga och slänga framtill om jag säjer så. Jag har inte med ”jumping jacks”, isär ihop med benen för det är inte lämpligt för herrarna. Hopp upp genom vattenytan är inte lämpligt för damerna, eller hur.

Efter den ”lealösa” uppvärmningen enkort stund lugna rörelser för att landa och fortsätta mjuka upp kroppen. Variationen i intensitet gör det faktiskt lättare att hålla både värmen och fokus. Nästa fas tar också rejält med tid och tar verkligen tillvara vattnets kraft och deltagarnas förmåga.

Förflyttning framåt och så backa är guld i vattnet. En grupp som gör det får igång ännu mer av vattnets motstånd och det spelar ingen roll vilken teknik det trampar, skuttar, springer framåt och sen backar. Tufft men vi tar väl en kort action-kick som uppföljning.

Musik som redskap på flera plan

Just nu kör jag Ukrainas Eurovisionlåt Stefania med bara två tuffa rörelser som kompletterar varandra. En snabb ”böjd” rörelse när de rappar och en lång, tung i verser och mellanspel. Det är inte så noga med hur du byter men det är tydliga övergångar som du kan öva till här:

Kalush Orchestra - Stefania - Ukraine 🇺🇦 - Official Music Video - Eurovision 2022
Ännu ett sätt att stödja Ukraina. Lyssna, titta, gilla och kommentera…

Gymma i poolen

Sen är vi redo att gå till gymmet. Fast vi stannar kvar i vattnet alltså. Det är ju så mycket lättare med redskap men det funkar faktiskt utan också. Jag går igenom en rutin som går att variera i det oändliga efter egna förutsättningar. Det är som att gå till olika maskiner i ett gym. Fast jag kör INTE stationsträning med förflyttning till olika ställen i bassängen. Det är bara slöseri med tid. Dessutom är det ju sluttande botten. Alla kör på stället men följer ett upplägg som kan sammanfattas ”Uppifrån och ner”. Jag strosar omkring och är bara en peppande PT. Då blir jag inte överhettad heller..

Smarta strategier på bassängkanten

Den avslutande HIIT-en och den kaxiga men loja eftervärmningen har vi ju redan gått igenom. Bara några avslutande ord om hur vi på bassängkanten kan ta hand om oss. För det är ju varmt och det är svårt att nå ut med rösten samt att visa vissa rörelser med ”hedern i behåll”.

Stol använder du säkert och lägger en handduk på sitsen. Men sen behövs det nästan en liten handduk till att torka svett med. Det ska jag börja med. Eller förresten, det hade jag nästan glömt. En våt liten handduk förstås. Den svalkar bättre.

En annan fördel är att själv bada en stund innan. Det kyler ju ner kroppen. Och jag tror inte att det är tillräckligt stor temperaturskillnad för att sätta igång kallbads-värme. Fast det gäller ju att få på sig skorna efteråt. Jag har faktiskt ett par gympaskor som är gjorda för att ha i vattnet. Köpte typ 2018 när jag var på en IAFC i Florida. Kanske dags att köpa nya nu. Fast jag går inte ner i klorat vatten om de inte är helt rena. Hm, jag får tvätta dem innan. Det tål de ju också.

Gympaskor som tål att va i klorat vatten

Eftervärmning istället för att stretcha

Jo, en sista grej. Förra gången skämtade jag med att säja att de skulle simma 4 längder efteråt. Och kan du tänka dig. Många av deltagarna gjorde det. Inget dumt förslag alls alltså. Sen går jag inte och duschar mig ren igen. Och går ner och kör min egen grej i vattnet. Kanske till och med simmar några längder.

Hälsningar från din naken-vattengympakollega. Vi kan förhoppningsvis se fram emot tips från deltagarna och så kan vi också fortsätta tipsa varandra även här i kommentarerna.

Ps. för dig som vill vattengympa naken

Bor du i Stockholmsområdet är naturistföreningen Eos av intresse. Bor du någon annanstans hittar du Sveriges alla naturistföreningar via samma mänk.

Ps. för dig som är eller vill bli instruktör i vattenträning

I första hand med kläder på men kanske också utan. Kolla på min sida för instruktörer om det är nåt på gång som du kan hänga på. Vi är ju i konstant utveckling och lärande. Tillsammans.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.