Spela musik i livesändningar

”Ge mig 4 minuter och 20 Ampere ska du se att jag är inom kort populär” är inte den musik jag spelar först i livesändningen här nedan. En live som handlar om att spela musik i livesändningar. Du får 4 min och 20 tips sisådär så ska du se att du är inom kort populär när du sänder live. Hm, är du gammal nog att förstå mina putslustigheter (förklaring finns längst ner).

Bonus: Musikens historia (på engelska)

Varför spela musik i livesändningar

Har du märkt att ljudet inte är på när du själv ska titta på en livesändning vare sig den är just live eller om det är i efterhand? Den lilla högtalarsymbolen kan vara överkryssad som förinställning och då krävs att du själv sätter på ljudet. Jag tror att jag gjort en sån inställning för längesen när det börjad välla in videos i mitt Facebook-flöde. Jätteskönt att slippa överösas av ljud när jag scrollar men lite störande när det väl är en sändning jag vill höra.

Musik i livesändningar
Länk till instruktioner på engelska om hur du hanterar ljud på/av på Facebook

Men jag ska ju börja min live med att säja det viktiga

Det blir en krock för dig som sänder live för du vet säkert redan att du ska börja din sändning distinkt och tydligt så att de som tittar i efterhand stannar kvar. Inte nåt veligt ”nu väntar vi lite tills det kommer in fler, oj jag ska bara hämta…” utan pang på med något som lockar tittare att stanna kvar. Men om tittaren inte hör det klatschiga du säjer då? Enklaste knepet får du här direkt. Säj din snärtiga startfras direkt och upprepa den efter typ några meningar. Det är pedagogiskt hur som och verkar inte konstigt, tvärtom. Förhoppningsvis har dina tittare då fattat galoppen och satt på ljudet. Eller testa att

Spela musik i början när du sänder live

Du behöver inte vara gympafröken som jag för att spela musik i din livesändning. Du behöver bara vara på plats och se proper ut om du spelar musik i början. Musiken ger dig lite andrum att själv komma på plats. Den korta stunden gör dig också säker på att livesändningen har kommit igång. Du ska aldrig behöva säja som första mening. Ser ni mig? Har sändningen kommit igång? Musik i bakgrunden gör att du inte behöver prata precis i början. Du behöver inte dansa heller. Om inte det hjälper dig att slappna av och göra dina tittare lite gladare.

Spela musik när du sänder live

Musik du kan spela i livesändningar

Om du vid något tillfälle vill spela musik i din livesändning så är det bara s.k. royalty free music eller som det också kallas copyright free music. Använder du någon annan musik som det är royalty/copyright på så upptäcker Facebook det bums. Och du får följande alternativ. Ta bort din sändning eller att köra den tyst. Lite oklart om den blir tyst bara där musiken är eller om det gäller hela. Du vill hur som helst inte uppleva en sådan situation, eller hur.

Musik i livesändningar som jag använder

Den vettigaste musiken du kan använda fritt som jag hittat är gjord av Bensound. Jag googlade mig till den sajten för många år sedan. På sajten kan du ladda ner låtar som du kan redigera in i dina videos men det går ju utanför att livesända. Möjligtvis om du ska återanvända en livesändning. Bensound finns också på Youtube. Och för mig som gympafröken är det guld att Bensound också finns på Spotify. Från alla de här platserna kan du spela upp musik i din livesändning. Låten av Bensound jag spelar i livesändningen här ovan är Dreams. Naturligtvis blir det sämre kvalitet när den hörs i bakgrunden i en livesändningen men det blir kvalitet nog för att fylla ditt syfte. Dags att drömma lite…

Bensound - Dreams - Chill Royalty Free Music

Men allt det andra som tas upp i videon då!

Ja, det är det som Facebook-gruppen Vi som livestreamar bättre är till för. Så är du medlem där passa på att skutta dit och se ifall det är nåt skoj på gång när du är klar här. Om inte annat kan du bidra med nåt skoj.

Du som vill veta mer om att livestreama bättre

Är du sorten som vill kolla läget först innan du hoppar på nåt, även om det är gratis så skuttar du vidare till blogginlägget Bli bättre på att livestreama på Facebook. Visst är det härligt att kunna skutta igen. Det är en ganska krävande rörelse…

Läs mer om hur du blir bättre på att livestreama på Facebook

Hur var det nu med ”Ge mig 4 minuter…

Vilket år kom den? Var du med då?

Åhman - Ge mig 4 minuter och 20 ampere
Lyssna på texten! Underbar och så klok!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.