normaltid eller sommartid - Urforma nu med Lisel Humla

Normaltid eller sommartid året om?

Hur tänker du runt frågan: normaltid eller sommartid året om? Lite längre ner kommer du att kunna rösta i frågan och/eller framföra dina argument och funderingar. Men först kör jag mina. Och du får min åsikt direkt:

Därför är normaltid året om bättre för din sömn än sommartid året om

Vissa av oss gillar att läsa. Vissa föredrar att lyssna eller titta och lyssna. Vilken tur då att det finns en Lisels godnattstund, en halvtimmes talkshow online just på ämnet Normaltid kontra sommartid och normaltidens fördelar särskilt för sömnen. När helst du vill finns den trevliga och underhållande halvtimmen här för dig:

Därför är normaltid bättre än sommartid

Här vill jag passa på att tipsa om hur bra det är att ha ett YouTube-konto för att hålla ordning på det du gillar på YouTube. Har du ett YouTube-konto kan du t ex prenumerera på min YouTube-kanal som för tillfället heter Urforma nu med Fröken Humla. Jag kan lova att du inte blir överröst med överdrivet många videos. Här visar YouTube pedagogiskt hur du gör.

Normaltid eller sommartid – vad är vad?

Normaltid definierar jag, utan att kolla med nån annan auktoritet, som att klockan är 12 när solen står som högst. Sommartid blir på samma sätt att du flyttar vi fram klockan på våren så att solen då står som högst när klockan är 13.

Det hela medför att vi får (ännu) ljusare kvällar på sommaren. Det verkar vara hela grejen med sommartid när jag nu läser på. Att vi ska få längre ljusare kvällar när det är varmt ute så att vi är mer ute då. Kanske då också tillbringar tid på uteserveringar, utomhus-etablissemang så att det stimulerar ekonomin. Det förs till och med fram som en hälsoeffekt av att vi då rör på oss lite mer när vi är ute mer kvällstid. Det här har jag till och med källa på även om jag inte håller med om att det är positivt: Statskontoret: Små men positiva effekter av tidsomställningen (2018-11-15).

Dags att välja: normaltid eller sommartid

Det är ju på gång, i EU, att ta bort tidsomställningen. Att varje land istället väljer vilken tid som ska hållas året om. Vi har ju redan tidszoner jorden runt så vi lever redan med olika tider. För solen står ju som högst kl 12 vid olika tidpunkter jorden runt.

Jag älskar appen Sun Position där jag kan se hur högt över horisonten solen står överallt på hela jorden vid olika tidpunkter. Plus en massa annan fakta om solen och månen. Mitt intresse för hur högt solen står handlar om att hålla koll på när det går att få hjälp av solen att skapa D-vitamin. Blir du nyfiken håll ögonen öppna på mail från mig.

Normaltid eller sommartid? Håll koll med t ex appen Sun position
Länk till Google Play (Android). Finns andra appar även för iPhone såklart.

Varför vill då jag att Sverige väljer att ha normaltid året om. Jo, …

Därför är normaltid bättre än sommartid för sömnen

Mitt fokus är fördelarna för sömnen. Jag sänder ju både Lisels godnattstund och Sov med mig-podden. En så bra sömn som möjligt är en så viktig grund för allt det andra jag gör för att må bra och kunna fortsätta må bra så länge som möjligt. Snabbt sammanfattat: att Biohacka för Longevity. Kristallklart eller hur…

Med normaltid året om får vi mer ljus på morgonen. Den absolut viktigaste tiden att få in dagsljus i våra ögon, i vår kropp. Du har säkert stenkoll på vår cirkadianska klocka. Det blev ju Nobel-pris till fördjupad kunskap om den härom året. Jag tror att jag har skrivit om den cirkadianska rytmen men hittar det inte nu. Vet att det finns flera Lisels godnattstunder om det. Vi kan kanske leta tillsammans. Vad hittar du? Här är alla blogginlägg om sömn. Här är nästan alla Lisels godnattstunder. Vem hittar det först…?

Normaltid eller sommartid året om
Länk till sajten Vetenskap och hälsa: Den biologiska klockan

Vi på så här pass nordliga breddgrader ligger risigt till mest hela tiden med att få tillräckligt med dagsljus på rätt tid på dygnet. Med sommartid året om skulle det bli ännu färre timmar med morgonljuset. Så om vi ska tänka folkhälsa så är det på morgonen vi ska få ut folk tidigt i dagsljuset. Jag vet att jag låter över-hurtig. För att vi ska orka ta del av morgonens dagsljus behöver vi skapa mer äkta mörker på kvällstid.

Jag har redan pratat mycket om det i tidigare Lisels godnattstund. Nu tar vi nya tag i ett ständigt aktuellt ämne. Så häng på, LIVE onsdagskvällar kl 21 på YouTube. Prenumerera på min kanal och beställ påminnelser. Har du Facebook Messenger kan du beställa påminnelser här också. Det går ju bra att titta och läsa i efterhand också. Precis som du gjort här. Bravo!

Så vad röstar du på för året om-tid, normaltid eller sommartid?

Lika bra att förbereda sig. Vårt land kommer att ta ett beslut mer förr än senare. Vad vill du att vi har som året om-tid? Normaltid eller sommartid? 1. Normaltid där klockan är 12 då solen står som högst vilket ger mest ljus på morgonen. X. Sommartid där solen står som högst kl 13 vilket ger mest ljus på kvällarna. Eller 2. Spelar ingen roll

Omröstning om vilken året om-tid du vill ha.

Behöver du mer argument innan du röstar. Eller vill rösta igen så har du en rykande färsk motion av Hans Rothenberg (M), en vän till mig: Avskaffande av tidsomställningen. Motion 2020/21:3531.

Du får gärna skriva en kommentar här nedan också med dina tankar och funderingar i frågan.

Similar Posts

3 Comments

  1. Hej från Sundvall
    Redan för över 20 år sedan debatterade jag och förstod inte varför
    vi skifftar tillbaka till vintertid, skall vara sommartid året om för både
    ungdomars välmående och alla som är aktiva, då efter skolan/jobbet
    då ledig tid och en extra timmer är avgörande.
    Har man svårt att sova ????, köp mörker gardiner och ögon lappar
    och sov då när och hur ni vill.

    M V H
    AFFE – aktiv gubbe

  2. Det är helt klart så att jag föredrar att bibehålla det system vi har idag. Då skulle vi tillfredsställa de som hälsar sommartiden med glädje samtidigt som vi får vintertidens goda effekter, säger forskaren Arne Lowden.
    Som att åka till Finland
    Den samlade forskningen visar att det inte finns några större medicinska problem med att flytta fram klockan på våren och ställa tillbaka den på hösten. Det har lika stor effekt på vår hälsa som en resa till Finland som ju ligger en tidszon före oss.
    –Vi har inte märkt av någon massiv klagan på människor som åker till Finland. Att flytta fram en tidszon klarar vårt system ganska väl, säger han.

    Bifogar en artikel från Natuvetarna som speglar var 80 % av Svenskarna önskar i frågan,

    Forskningsskeptiker, för första gången 2019-11-15
    Hela den här ”debatten” är lite konstig, eller så fungerar en stor del av mänskligheten helt annorlunda än jag gör. Jag tycker vi borde ha 2-3 timmars ”sommartid” året runt, i alla fall så länge som vi centrerar vår vakentid kring klockan 14-15 på eftermiddagen. Detta är ju dock en ganska ny företeelse – i samhällen där man inte har massor av elektriska lampor och gatlyktor överallt lever folk fortfarande efter maximalt dagsljus-utnyttjande – det är ganska givet att det, och inget annat, är optimalt och det beteende vi har medärvt från tusentals generationer före oss. Snacket kring ohälsa p.g.a. tidsbytena är ju enbart löjliga eftersom dom flesta byter tid flera timmar (frivilligt) varje helg, för att inte tala om alla långresor!
    Men detta med vilken tid samhället ska anamma relativt soltiden är intressant, och jag saknar forskning på ett lands invånare, Islands. Reykjavik ligger på ganska exakt samma breddgrad som Umeå. Idag går solen upp 08:03 i Umeå och 09:55 i Reykjavik. Ner 14:42 i Umeå och 16:28 i Reykjavik. Alltså nästan två timmar bättre ljusutnyttjande i Reykjavik för akiviter efter arbetet/skolan(bättre med mitt mått mätt alltså). Absolut inget ont om Umeå (kanonstad faktiskt!), men trevligare och mer balanserade människor än islänningar är svårt att hitta nånstans i världen (och jag har stora delar av den som arbetsplats, så jag har en del på fötterna i alla fall). Tvärtom, när jag för ett par år sedan jobbade en period på Island i januari så kände jag hur hela jag levde upp och blev piggare när jag var där – nåt som snabbt gick över när jag återvände till beckmörker vid 15-hugget hemma i Mellansverige.
    Jag har, för ovanlighetens skull, väldigt, väldigt svårt att ta forskarna på allvar i detta fall.

    M V H
    Aktiva Affe som vet extra att 365 extra timmar per år
    ger energi och livskvalite.

    1. Tack Aktiva Affe för din intressanta kommentar. Som du kanske förstår tillhör jag ”andra laget” vi som föredrar tid som stämmer med vår inre konservativa, stadiga tidsrytmn som inte ändrat sig än hur mycket elektriskt ljus och hur mycket vi än byter tidsvanor, den cirkadianska. Det jag börjat fundera på är ju att det inte blir tillräckligt mörkt nångång nuförtiden då vi har så mycket lampor igång såväl ute som inne. Mörket behövs det också. Både för natur, djur och människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.