LCHF-pizza! Uppgraderat recept med godaste botten
LCHF-pizza blir som allra godast när botten inte smakar som vanlig mjölbotten hävdar jag. Pizza-upplevelsen blir uppgraderad med en LCHF-botten, dvs är mjölfri, glutenfri, lågkolhydrat, keto, ketogenic, ketogenisk (används det ordet på svenska?). Är jag klar nu? Nej, nu kommer receptet på den nya tidens pizzadeg som blir en pizza-botten som är toppen.
Ursprungsreceptet på den godaste LCHF-pizzan
Troligtvis har 56 kilo (Märkligt att kalla henne så, vad heter hon? Jaha, Åse Falkman Fredrikson! Heder! Respekt! I flera år har jag kallat henne 56 kilo. Märkligt) fått inspiration till sitt smarriga recept någonstans ifrån. Så går det till. Men det är hennes recept som kommer högst upp på Google vid en sökning på LCHF-pizza. Grattis till det 56 kilo! Hon har flera recept på lågkolhydrat-pizzabottnar men just det här har jag fastnat för. Det är så gott och så annorlunda mot klassisk pizza-botten gjort på mjöl. En annan anledning till att jag fastnat för den varianten är att den är så enkel, innehåller så få ingredienser och de ingredienserna tål att hettas upp utan att bli skadliga och är hälsosamma, åtminstone om du tål mjölkprodukter och ägg och de är ekologiska. Allt enligt min vettiga bedömning såklart. 56 kilos ingredienser är alltså: parmesan & mozzarella, ägg, grädde, Fiberhusk, bakpulver, salt. Superbra och funkar jättebra men du kan också pimpa receptet lite…
Fotona på LCHF-pizzabotten och pizzan lämnar lite övrigt att önska i kvalitet. Den är tagen från en Facebook Live där jag i förbifarten visar upp LCHF-pizzabotten. Himla rolig video men den handlar inte precis om recep
Uppgradering av recept på den godaste LCHF-pizza
Det enda jag tillför är kryddning av pizza-botten. Men ibland har det lilla stor effekt. Sen förenklar jag lite efter principen ”man tager vad man haver”.
Recept
För två normal-ätare eller en storätare
Använd så mycket ekologiska ingredienser som möjligt!
Pizzabotten
- 100 g grovriven valfri ost
- 0,75 dl 40% grädde
- 0,25 dl extra virgin olivolja
- 4 ägg
- 2 msk fiberhusk/psylliumfröskal
- 1 msk gari (torkad fermenterad kassava, kan uteslutas eller ersättas med t ex po-fiber eller nåt annat alternativ till mjöl)
- 1 tsk bakpulver (kan uteslutas eller minskas men det blir ju fluffigare botten med bakpulver)
- 1 tsk torkad oregano (kan uteslutas eller minskas)
- 1/2 tsk torkad malen gurkmeja (kan uteslutas eller minskas)
Vispa upp äggen en liten stund, vispa ner grädden och olivoljan och sen det torra som du blandat för sig först och rör sist ner osten. Låt stå 5-10 min. Gör iordning lämplig plåt på lämpligt sätt enligt din bedömning. Jag kör en sådan där pizza.form med hål i botten så jag täcker med bakplåtspapper. Storleken blir ungefär som en barnpizza. Sått ugnen på 175 grader C. Förgrädda botten i mitten av ugnen ca 10 min. Den ska bara hitta sin form.
Fyllning på pizzan
Här behöver du egentligen inte mig. Där vet du vad du vill ha. Här kommer dock lite inspiration på garanterat smarrig laktovegetarisk pizza-fyllning.
- Blanda tomatsåsen med röd pesto
- Lägg ett lager färsk ekologisk babyspenat på tomatsåsen
- Tyng ner spenaten med smulad fetaost
- Kronärtskocka (från glasburk) är supergott på pizza
- Ös på med rött grönt som tomater och/eller paprika (i olika färger)
- Mer riven ost/smulad (buffel)mozzarella överst
- Och så skjuss in i ugnen. Nu på högre värme, typ 225 grader C.
När pizzan är färdiggräddad då är det dags att hälla lite fin olivolja över och dekorera med pinjenötter och/eller pumpakärnor (gärna aktiverade när du lärt dig hur du gör det) och diverse smågrönt som persilja, rucola eller färsk basilika, timjan etc. Och så strö över smulad torkad oregano förstås.
Jag blir proppmätt på en halv sån här pizza, behagligt proppmätt.
Recept för en framtid
Jag lägger ännu inte inte det här recepten på sidan här på sajten som heter Recept för en framtid. Det är mycket mejeri-produkter och ägg i receptet och hur ekologiska de än är så skulle djurhållningen kunna vara så mycket bättre. Det behövs för vår framtid.