Recept för en framtid

 

En sån himla bra titel; Recept för en framtid. Kan bli en kokbok av det. Sen tänkte jag ett steg till: Recept för en friskare planet. Finns de böckerna redan? Får googla på det. Verkar inte så. Kom ihåg var du läste det först. Jag stannar vid framtid här. Mer allmänt klurigt och funkar med mat. Planet tolkar jag mer åt miljöhållet. Fast bra titel är det. Också.

Udda recept

Fermenterat bovetebröd och "finkål"

Recept för en framtid

Lite hälsosammare varianter. Sånt jag experimenterat fram, ofta vidareutvecklat från enkla basrecept eller från andra kloka, kunniga och påhittiga receptgivare på nätet. Det hittar du här. Det finns ju hur  mycket recept som helst på nätet. Så jag behöver bara beskriva de lite mer udda varianter jag klurat ut. Nån ordning får det väl ändå vara på recepten men medan jag klurar på hur det ska gå till så blir det så här. 

 

 

Vegetarian sen 1975

 

Recept som format mig

Goda tidlösa recept i Indisk vegetarisk kokbok

Recept för en fattig planet

Recept för en friskare planet, också

 

Jag blev vegetarian när jag var 15 år. Jag har nog haft en längtan efter det hela mitt liv. När jag var 11 år sa jag till mamma att jag ville vara vegetarian. Varsågod sa hon men det blev ju för svårt för mig så liten. En misslyckad middag och jag gav upp. Som 15-åring gick det bättre även om jag i Hemkunskapen typ bara fick lära mig att värma sojabiffar. Men det var ju längesen nu 1975. Jag lusläste Recept för en fattig planet av Frances Moore Lappé. Då var det protein som gällde. Som jag vägde och räknade på näringsinnehllet. En Indisk vegetarisk kokbok av Jack Santa inspirerade mig också väldigt. Jag gör fortfarande några favoriträtter från den. Recept kommer. Och numera äter jag ibland lite, lite icke-vegetarisk av anti-inflammatoriska skäl. Men jag klarar bara att laga vegetarisk mat som till min radikala vegan-dotters förtret inkluderar, ekologiska mjölkprodukter samt ägg. 

 

Hälsosamt vad är det

Vad som anses hälsosamt har varierat under mitt matmedvetna liv. Och vi vet ju alltid bättre nu, hoppas jag. Numera käkar jag med anti-inflammatorisk ansats, lchf-inspirerat, ketogenic-inspirerat, ganska radikalt glutenfritt (undviker majs och äter så lite säd som möjligt etc), tillagar med så rena råvaror som möjligt, så vettigt som möjligt. Så gott som möjligt har jag alltid ätit. 

Recept

 

Fermenterat bovetebröd

Oändligt gott bovetebröd

Fermenterat bovetebröd

Helt fantastiskt bröd på bovete, vatten och salt. Okej nåt bra fett och nåt bra att ströa formen med behövs också. Och det går alltid att tillsätta dittan och dattan i smeten innan den ska in i ugnen. Mest lättsmälta och godaste bröd jag ätit. Bovete är inte säd utan en ört. Om bovete räknas i in i Peter Osbournes definition No Grain, No pain har jag inte koll på men fermenterat bovete är bra för mig. Det märker jag. Det är så mysigt att göra det fermenterade bovetebrödet också, med de olika enkla ritualerna. Bara att läsa receptet är trevligt…

%d bloggare gillar detta: