Vilka slags listor gör du?

Alla dessa listor i våra liv

Varför skriver vi alla dessa listor, egentligen? På vad sätt kan de förbättra vår livskvalitet? Ungefär så börjar radioprogrammet Kropp & Själ just den här sommarveckan: Livet i en lista. Ett avsnitt väl värt att lyssna på vare sig du gillar listor eller ej. Jo, förresten. Den här texten beräknas ta ca 6 min att läsa. Precis lagom, eller hur.

På Kropp & Själs sida på Sveriges Radios sajt finns en lång lista med tidigare avsnitt. Kanske gör du fler fynd där. Det går ju också att ladda ner dem. Vem vet, de kanske funkar för dig att somna till. Och på tal om det kan jag ju bara råka nämna insomningspodden Sov med mig med mig.

Jo, förresten. Den här texten beräknas ta ca 6 min att läsa. Precis lagom, eller hur.

Vilka listor gör du?

Både du och jag kan svara på den frågan. Frågan är också på vilka plan vi gör dem. Hur medvetet och i vilken grad av påtaglighet- För att lista är att hålla styr på livet så att det går att leva mer njutningsfullt. Även om jag förstår att för en del är listor fångande och tvingande.

Lista för nöjes skull

I Kropp & Själ-programmet lärde jag mig också att det går att göra listor bara för skojs skull. Det är väl värt att lyssna på programmet bara för att höra om han som skriver om resultatlistorna så att det lag han hejar kommer högre upp.

Det går nog att räkna in topp-listor på listor för nöjes skull också. Eller vad tycker du? Du vet väl att du kan kommentera här under med dina tankar i ämnet. Vill du skriva till mig på andra sätt om det här ämnet kollar du in sidan Kontakt.

Hur gör du med Inköps-listor?

Att hålla allt det där jag av olika skäl vill lista i huvudet funkar bara som en början för mig. Även om jag ännu faktiskt inte börjat skriva inköpslistor. Istället säjer jag högt både innan jag ger mig ut på shoppingtur vad som behöver köpas. Och sen går jag oftast samma spanande rutt i affären. Fast lika ofta ropar jag väl hemma ut vad jag glömt köpa. Kanske är det nu jag börjar med skriven Inköpslista. Bara för att jag skrev det här.

Listor i mitt liv - Lisel Humla
Tittar du noga ser du kanske att Blogga står med på min tankekarta.

Att göra-listor i mitt liv

Ja, du kan se min Att göra-lista i bilden här ovan, eller hur. Ser du skillnaden på inköpslistan och min Att göra-lista? Den ena är en lista uppifrån och ner. Den andra i mer organisk form. Den platsar nog mer under rubriken Mind map eller Tankekarta.

Hm, jag kanske skulle testa att göra en inköpslista som tankekarta. Jag vet i alla fall att det där uppifrån och ner på rad inte funkar för mig för det jag vill få gjort. Hm, kanske som en stödlista till tankekartan. Mitt sätt att göra listor förbättras bara genom att skriva det här märker jag.

Jag har så mycket mer att filosofera om vad gäller Att göra-listor. Det blir till att göra en tankekarta på det till ett kommande blogginlägg. Vill du ha koll på det rekommenderar jag dig att prenumerera på mitt Nyhetsbrev som också brukar vara underhållande och upplyftande…

Listor som kompletterar varandra och våra liv

En lista att somna gott till

För att knyta ihop säcken återkommer jag till min podd Sov med mig. Jag vet att jag har pratat om vilken lista som ”bästa huvudkudden” i minst något avsnitt. Jag är inte redo att leta reda på vilket nu. Kanske är du det. I så fall har du alla avsnitt automatiskt listade här.

Jag har för mig att jag har skrivit blogginlägg om Tacksamhetslistor förut. Det kan både du och jag också leta efter i Sök-funktionen här på sajten, t ex. Men jag säjer det gärna igen. Så att jag själv hör det ordentligt. Borstar tänderna gör jag varje kväll. Men en kort tacksamhetslista i mina tankar om kvällen när jag gått och lagt mig gör jag bara sporadiskt. Skriva tacksamhetslista är jag inte redo för än. Min krafter att göra nyttiga grejer om kvällen tar liksom slut. Någon som känner igen sig?

Tre punkter med tacksamhet

Det är så lätt att göra en tacksamhetslista. Tre punkter är optimalt hävdar jag. Kanske har du märkt min förkärlek för listor med tre punkter. Annars är det bara att kolla den här bloggen. Det finns ju listor på blogginläggen här också.

Så mitt avslutande tips är att när du lagt dig om kvällen för att sova, tänk då ut tre punkter på din imaginära tacksamhetslista. Det kan vara saker som hänt, människor i ditt liv eller i vår värld, något du gjort. Känns det begränsande med tre, utöka din lista. Har du svårt att sätta gränser eller att komma på tre punkter? Ja, då är siffran 3 extra bra för dig.

Listor att somna till - Tacksamhetslistan och Sov med mig-poddens musiklista

Fröken, fröken, kan jag inte göra min Att göra-lista som insomningslista istället? Mitt svar på det tror jag redan finns här i molnet någonstans. Mitt korta svar är Nej, gör inte dina Att göra-listor vid läggdags. Vi klurar vi på det vid ett annat tillfälle. Jag sätter upp det på min Blogg-lista.

Bonustips på lista att somna till

Känner du till Sov med mig poddens Musiklista som finns på Spotify? Det är min mysigaste lista, både att göra och att lyssna på. Varje helg byter jag till 10 andra lugna instrumentallåtar som passar att varva ner till och somna till. I skrivande stund är det 28 personer som följer den spellistan. Undrar hur många det är när du kollar in den….

Allra bäst för insomning är att lyssna via Spotify-appen så att du kan ladda ner listan och lyssna på flygplansläge. Dagtid använder jag den spellistan som soundtrack i mitt liv. När jag går och handlar t ex…

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.