Börja dagen bättre redan i sängen – 3 enkla tips
Ja, du kan lätt börja dagen bättre redan i sängen. Testa de här tre enkla, smarta och troligtvis lite annorlunda tipsen så har hela din dag förutsättning för att bli ännu bättre. Det tidsfönster du har på dig är från det du vaknar till dess du går upp. Du gör de här tre momenten redan i sängen. Och du börjar med tips nr 1 innan du gör något annat. Är du med på det?
Vem lovar dig en bättre dag?
Jag, Lisel Humla som skriver det här är gympafröken för vuxna, både gruppträningsinstruktör och utbildare av gruppträningsinstruktörer, inspiratör och innovatör inte bara för grupper utan även direkt för dig som individ. Och då oftast i ett lugnare tempo.
Det mesta vi gör för hälsa och välmående är ju genom våra vardagliga vanor. Så om jag ibland uttrycker mig lite väl kategoriskt är det för att jag är van att instruera grupper, i farten. Men min ledarfilosofi är att hela tiden uppmuntra dig till egna ställningstaganden. För jag, lika litet som någon annan kan veta exakt vad som är bäst för dig. Du är den som vet bäst även om du kanske inte vet det än.
Börja dagen bra så blir resten bara bättre
Du känner säkert till hävstångseffekten. Om du missade just den fysiklektionen i skolan så kan vi till exempel sammanfatta det till att om du gör nåt litet extra bra precis i början av en process ökar sannolikheten för att resten av processen bara blir ännu bättre. Din dag är en sån process. Därför kör vi tre smarta tips för att börja dagen bättre det första du gör när du vaknat och du fortfarande ligger kvar i sängen. Visst låter det bra?
Tips nr 1. Rör dig inte!
Vad säjer hon den där gympafröken? Rör dig inte! Vad är det för tips för att börja dagen bättre? Jo, det är ett supersmart trick som har förändrat mitt liv till att bli ännu så mycket bättre. Supersmart trick för vadå? Jo, för att minnas mina drömmar bättre och bättre kunna ta till vara på vad de har att säja till mig.
Om jag ligger still precis när jag vaknar och allra helst när jag vaknar av mig själv. Det vill säja utan väckarklocka. Hoppas du lever så att du kan göra det. Åtminstone ibland. Om du måste vakna med väckarklocka testa då att placera den på armlängds avstånd så att det är enkelt för dig att stänga av den i den position du vanligtvis vaknar i.
Jaha, då blev det kanske till att undersöka just hur du vaknar några morgnar först. I vilken position vaknar du oftast? Eller så vet du det redan. Även om du lever så lyxigt att du kan sova tills du vaknar av dig själv är det intressant att ha koll på i vilken position du vaknar. Det kan vi prata mer om en annan gång. Eller så har vi redan gjort det.
Varför du ska ligga still när du vaknar
Det här har jag pratat en hel del om i Lisels godnattstund. en talkshow eller ska vi säja videoshow som du hittar både på Facebook och YouTube (länk till spellistan med dem alla). Men ibland är det skönt att ha det formulerat kort och koncist. Som här.
Om du ligger kvar i positionen du vaknar i har du lättare att fånga upp drömmen du precis drömt. Störst sannolikhet för det är om du vaknar av dig själv för det gör oftast direkt efter nattsömnens sista drömperiod. Vaknar du av väckarklockan kan du ju bli väckt precis varsom i dina sömnfaser. Men även då har du det i alla fall lättare att komma in i din senaste nattdröm igen. För ofta har du troligtvis samma rutiner för din sömn, eller? Och då blir det i bästa fall att du ändå hinner drömma klart innan alarmet ringer.
Rör dig inte, börja inte tänka på någonting annat. Gå bara in i din dröm igen. Du är så nära din drömvärld just i det läget. Det spelar ingen roll om du drömt en mardröm eller ej. För det vet du som tagit del av drömtemat i Lisels godnattstund: Du kan alltid göra om din mardröm till en bradröm (länk till YouTube-video).
Vad du sen gör med det du nu mer medvetet minns av drömmen du fångat in är upp till dig. För mig räcker det för tillfället att bara minnas mer och mer av den. Det är som att gå bakåt i tiden. Är jag lite mer ambitiös gör jag en enkel snabb tolkning av drömmen men då har jag redan lämnat den där magiska mellanvärlden och är på väg in i det analytiska. Det är också bra. Men något helt annat. Eller hur?
Visst ser du fördelarna med tips nr 1 nu? Är det något för dig att testa? Kanske har du redan egna erfarenheter av just det här drömfångandet.
Tips nr 2. Rör dig mjukt i sängen
Oavsett vad du kallar din sovplats och oavsett hur den är utformad på alla möjliga plan så kallar jag den för sängen. Jo, när du ligger där och känner dig nöjd med dagens drömfångande ligg kvar lite till. Och det är då du börjar röra dig mjukt och smått.
Det är inte bara gamla tanter som gör morgongymnastik i sängen. Och när jag skriver rör dig mjukt och smått förstår jag att det också passar in på sexuella aktiviteter. Det kan det också vara. Men sådär i allmänhet tror jag att det främst handlar om att du skaffar dig vanan att med mjuka, små, lyhörda rörelser förbereda dig för en bättre dag innan du stiger upp. Det kan hända att gamla tanter kan behöva lugna ner sig lite med morgongymnastiken och sexuella aktiviteter till och med.
Hur du kan röra dig mjukt i sängen
Det jag kommer att tipsa dig om nu är för att vara extra snäll mot din rygg. Ryggen är alltid lite skör efter nattsömnen. Jag har tack och lov inga märkbara ryggproblem så jag har faktiskt inte tänkt på det förut. Dessutom brukar det inte ingå i mina arbetsuppgifter att leda morgongympa i grupp för människor som ligger kvar i sängen. Hur skulle det gå till?
Men de två goa sjukgymnast-gubbarna Bob & Brad som sprider sina kloka råd till oss lite äldre och sjavigare har gjort mig medveten om vad som händer i ryggen under natten och hur det påverkar oss när vi vaknar.
Det är alltid underhållande och lärorikt att ta del av deras gnabb, tips och kunskap. Jag håller inte alltid med dem. Men vi jobbar ju på olika sätt och med olika rörelsefilosofier som grund. Ganska så ofta överlappar vi varandra, Bob & Brad och jag. Det jag kan göra då är det jag så ofta gör. Jag modifierar rörelsen så att den blir än snällare och säkrare. Märkligt nog brukar rörelsen då även bli mer effektiv.
Bob & Brad pratar ju amerikansk engelska och ibland är det skönt att kunna få en vettig översättning till svenska mer i sin egen kontext och kultur. Så vad är då essensen som jag vill förmedla till dig från Bob & Brads fiffiga tips?
Vi börjar med de två rörelser jag rekommenderar att du gör i sängen innan du tar dig upp på deras kloka vis. Utgångsläget för första rörelsen är att ligga på rygg med böjda eller raka ben som du vill. Placera sen armarna som tjejen på bilden, dvs. böj dem uppåt och lägg ner underarmarna på vardera sidan huvudet med handflatorna uppåt. Det lilla i sig gör att ryggen rundas lite uppåt. Kanske känner du att övre delen av ryggen kommer ner lite mer i underlaget och ger en mjuk svankkänsla uppåt. Förstärk gärna den känslan, riktningningarna, rörelsen. Och sen bara låt bli. Förstärk då gärna sjunkkänslan i ländryggen som en mjuk motrörelse. Upprepa lugnt några gånger.
Därför ska du röra dig mjukt
Varför ska vi göra det här just när vi vaknat? Jo för att få de utspända diskarna mellan ryggkotorna att mjukna lite.
Under natten så går du igenom en massa service. Drömmandet är en sån service. När du sover djupt ligger du också helt still för att inte börja göra tokiga saker i sömnen. Det är ju också en förklaring till varför du ska ligga still när du vaknar för att minnas din senaste dröm bättre.
Och det som också sker under natten, i bästa fall om du sover tillräcklig länge och djupt, är att diskarna mellan kotorna i ryggraden sköljs igenom. Diskarna diskas helt enkelt. Och jag menar inte att de diskvalificeras. Tvärtom. Om du inte sover tillräckligt många timmar och på rätt tidpunkt på dygnet så kan det hända att diskarnas disk blir inställd. Och det är inte bra. Nu orkar inte skämta mer om det.
Men när du då vaknar om morgonen är diskarna i ryggraden mer vätskefyllda och utspända än vad de är under dagen då de förhoppningsvis pumpas mjukt när du rör dig i upprätt läge. Den pumpande mjukheten kan du sätta igång genom mjukstarten i sängen och sen fortsätta förvalta genom att bara gå omkring så där som du ändå gör på morgonen. Kanske ta en promenad.
Och på tal om att gå omkring. Mitt andra tips på mjuk rörelse i sängen om morgonen är att börjar med en promenad redan i sängen. Va, hur är det möjligt, promenera i sängen?
Enkelt. Du ligger på rygg med utsträckta ben och vinklar upp ena foten så att tåspetsarna tittar upp mot taket. Känn töjningen i vaden och bara släpp anspänningen. Gör samma med den andra foten. Lugnt tempo. Släppet är lika viktigt som anspänningen. Upprepa några få gånger. Vila och njut av rörelsen effekt. Är det dags att gå upp nu?
Tips nr 3. Gör så här när du väl går upp
Hur ska du då ta dig upp ur sängen på bästa sätt när det är dags för det? Där tycker jag de amerikanska YouTube-stjärnorna Brad & Bob har föredömliga råd. Och det går att sammanfatta så här.
Du ska vara extra snäll mot ryggen när du går upp. Smyg upp ur sängen med minsta möjliga belastning av ryggen. Rulla över på sidan åt det håll du ska gå upp, undvik att skruva på ryggen. För ut benen över sängkanten, ner med fötterna, tryck till med händerna och du kommer smidigt upp bredvid sängen. Har du ont i ryggen när du vaknar, typ ryggskott har Brad & Bob en rulla över på magen-uppgång för det.
Så skjutsa dig INTE upp som en spänd tennsoldat rak och hård i ryggen. Ingen styrketräning av ryggen direkt efter nattsömnen.
Nu när du vet allt det här finns det ju inget annat att göra än att följa de här tre tipsen för en bättre start på dagen. Eller hur?
Vill du också eller hellre lyssna på den här texten så finns det så snart tillgänglig i podden Sov med mig. Där läser jag den här texten plus lite annat prat som introduktion och avslutning. Lyssnar du på det här för att förbereda dig för en bättre nattsömn blir du automatiskt bättre förberedd för att när du vaknar börja din dag bättre och bättre.
Jag ser fram emot nästa gång vi samarbetar, du och jag…
Kanske blir det i min nya gåva till dig: 3 smarta steg för att börja din dag än bättre. När du gör den enkla onlinekursen (med papper och penna) kan du ha stor glädje av det du inspirerats till här.