Utbildning för instruktörer

Aerobics i vattnet ger lyckliga dancing queens

Aerobics, det är att träna koreografi i block som stegvis upprepas och kompliceras. Vi kan tacka Jane Fonda som spred konceptet i början av 1980-talet under benämningen workout, men det var vad vi kallar aerobics. Jag började instruera vattengympa 1989 och i början av 1990-talet började jag experimentera med workout/aerobics i vattnet. Men då hade jag en fas med styrketräning efter den dansanta block-koreografin.

Vad är aerobics i vattnet

Så gick tiden och nu kör jag vad som enligt gängse språkbruk i branschen kallas Low impact aerobics i vattnet med uppvärmning, upptrappning och sedan en lång fas med dans-koreografi enligt klassisk block-pedagogik. I vattnet kör vi lite längre block, mer på 16. På 8 funkar som snabba byten. Allt tar mer tid i vattnet. Det är tyngre att röra sig i vatten än på land även om du är lättare i vattnet än på land. Eller hur? Sa jag att vi har nervarvning, balans- och coreträning med flytredskap plus stretch också? 

Lågintensiv träning och smärtlindring

Den vatten-aerobics jag nu utvecklat under några år har ett mycket precist huvudsyfte: Att stimulera kroppens egen smärtlindring. Inspirationen kommer från den behandlingsmetod som är utarbetad vid Holten Institute som jag via min kollega Ann-Louise Sköldmark som gått kurser på Holten institute har tolkat till att långvarig lågintensiv träning stimulerar kroppens egna smärtlindringssystem. Träningen i vattnet är uppbyggd för att minimera eller helt undvika smärta vilket i sig ökar sannolikheten för ökad smärtlindring efter vattenträningen. Dubbel effekt! 

Så mitt jobb är att klura ut block av dansrörelser som inte belastar enskilda delar av kroppen för mycket och för tungt, Rörelser som kan utföras smärtfritt, rörelser som gör att du känner dig som en dancing queen i vattnet. Rörelser som gör dig lycklig.

Åh, jag har en sån fin liten filmsnutt och så får jag inte in den just nu. Vi tar en stretchbild istället. Stretchen efteråt är ju så skön.

Och så finns det bara ett pass i veckan.

När och var aerobics i vattnet

Fredagar kl 11-12 på Svedmyrabadet i Stockholm. Badet är öppet för dig som bor i Stockholm stad och har behov av varmvattenträning. Och det är drop in och det dyraste du betalar för passet är 80 kr. Klicka dig genast till Svedmyrabadets sajt!

#blogg100

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.