Bli en bättre vattengympaledare i 3 steg

Allra lättast blir du en bättre vattengympaledare eller instruktör i vattenträning om du tar tag i det under terminsuppehållen. Med det menar jag främst sommarlovet och jullovet. Ja, jag vet att vissa har det så kul att de leder vattengympa även på sommaren, kanske till och med, eller främst utomhus. Men ändå, sommarlovet är ändå sommarlovet.

Bli en bättre vattengympaledare
I flera år körde jag Hip hop-vattengympa utomhus på sommarlovet

Uppehållen gör dig till en bättre vattengympaledare

Så mycket som vi planerar eller åtminstone önskar få gjort under det så långa sommaruppehållet. Som går så fort och så lite vi fick gjort. Igenkänning för mig själv i alla fall. Att leda vattengympa är mitt liv, det se. Vi som är gamla nog att känna till det citat jag travesterar känner igen det från tv-serien Söderkåkar som sändes på 1970-talet. Kommer ni ihåg pigan som spelades av Monica Zetterlund och hennes Ja se karlar, det är mitt liv, det se.

Steg 1 för att att bli en bättre vattengympaledare

På tal om Monica Zetterlund så kommer vi faktiskt in på det första steget för bli en bättre vattengympaledare nu under terminsuppehållet. Det vi instruktörer kan hitta ny musik-inspiration ifrån är t ex låtar från olika tv-program. Första steget jag med min långa erfarenhet både av att leda vattengympa samt att skjuta upp förberedelser som känns jobbiga tar. Jo, det är att börja med musiken. Och att börja på det absolut enklaste sättet.

Vad det är roligt att göra bildmontage. Och så tar vi steg 1…

Hitta lämpliga låtar i tv-program

Kanske har du hittat mig och min vattengympa-inspiration genom det gratis vattengympapass jag ger bort. Där kommer musiken konsekvent från Eurovision ett speciellt år. Men igår såg vi här hemma både på Så ska det låta som inspirerar mig att associera lika fritt som programledarna där gör. Och från Så mycket bättre som går samtidigt. Där blev jag påmind både om Monica Zetterlund i allmänhet och en låt som jag för längesen haft med på mina pass.

Bra låt som bonusgåva

Så min första gåva till dig är den låten Charlotte Perelli sjöng i minnesprogrammet om Monica Zettterlund. Ja, jag vet att jag brukar säja att moderna cover-versioner ofta är bättre att använda än originalen. Fast just i det här fallet anser jag att originalet med Monica Zetterlund bättre. Hur bra Charlotte Perelli än är. Eller vad säjer du? Jag stannar kvar i mitt beslut att återanvända Monica Zetterlunds version. Varsågod att lyssna och följa med i texten.

Monica Zetterlund - Under Vinrankan
Här får du också texten serverad. Det är bra för din musikanalys.

Jag har faktiskt CD:n Varsamt där Monica Zetterlund sjunger Under vinrankan. Köpte den på rea nån gång i slutet på 1990-talet. Och hade med just den låten nån termin. En av mina störningar vad gäller musikval är att jag alltid vill ha nytt varje termin. Nu för tiden byter jag också mer frekvent under terminerna. Av olika själ. Det kan vi prata mer om en annan gång.

Välj version med hjälp av Spotify

Nu för tiden är det också Spotify som gäller. Eller vad använder du för musiktjänst? Så när jag kollar in låten Under vinrankan på Spotify upptäcker jag ändå några alternativ. Jag blir verkligen nyfiken på kompositören Peter R. Erikssons extended version tillsammans med Anders F. Rönnblom. Börjar bra men nu kommer nästa bonustips. Lyssna på hela låten! Långa mellanspel i all ära med jag blir direkt stressad när jag tänker på hur mina damer skulle uppfatta de här killarnas gitarrsolon. Vad tycker du?

Steg 2 för att bli en bättre vattengympaledare

Vi har redan börjat nosa på det steget. Men vi fortsätter det steget genom att följa ett annat spår på Spotify. Det är aningen mer aktivt än steg 1 men räknas fortfarande i den mer passiva kategorin av arbete för oss instruktörer i vattenträning. Eller instruktörer i annan form av gruppträning där du sätter samman spellista med musik. Är du beredd att fortsätta jobba soft?

Städa på Spotify

Vi kan inte bara samla in bra nya låtar till våra samlingslistor via vad vi hör och ser på tv och radio. Eller för den delen via de samlingslistor Spotify serverar oss varje vecka. Hå, där har vi ännu ett spår att jobba vidare på: Hålla koll och hålla ordning.

Det där att varje vecka åtminstone hinna scanna av listorna Discover Weekly och Release Radar på Spotify. Det om något borde vi hinna med under teminsuppehållen. Men jag tror att jag missat ett par veckor nu runt midsommar. Då blir till att ta nya tag och sätta igång igen. På något vis är det lättare för mig att ha rutin på det under terminerna då allt annat också är mer strukturerat. Hur är det för dig?

Det jag gör så fort jag hittar en bra låt, var jag än hittar den är att minst lägga in den på Spotify-listan Gillade låtar. Där får den ligga tills jag har tid eller bara måste sortera in den på någon annan lista. När jag tid så sorterar jag in den till någon form av funktionslista som jag själv har skapat: låtar för styrka, kondition till exempel. Och det funkar bra att göra även nu under terminsuppehåll. Fast det är lite jobbigt. Så mycket lättare att bara lägga fynden på Gillade låtar-listan. Och det får räcka på tillfället. Nu behöver vi göra något helt annat inför steg 3.

Steg 3 för att bli en bättre vattengympaledare

Nu blir det lite mer aktivt. Men ibland behöver vi agera mer aktivt. I tid. Inte bara vänta till sista sekund. Som jag så ofta gör om jag får lov att smälla mig själv på fingrarna. Du som läser det här är säkert ute i mer god tid med att planera och skapa nästa termins vattengympapass. Eller?

För att göra nytt är det bra att se det gamla

Det där var ett visdomsord jag kom på just nu. Jag kan inte vara den första som hävdar det. Det jag menar är att vill du verkligen bli en bättre vattengympaledare nu när du har tid över för att ta tag i det. Ja, då vänder du dig bakåt i tiden och hedrar det du gjort förut. Sortera, organisera och dokumentera dina tidigare pass. Det här är en mer aktiv uppgift, men ändå inte. Du har ju redan gjort dina gamla pass. Du kanske bara är som jag och inte har så bra ordning på dem. Att städa i det gamla är en suverän uppgift för att det nya ska bli bättre. Passivt och aktivt på samma gång.

Gör det hur du vill. Sätt in papper i pärm, organisera i mappar online. Rita upp och dokumentera passet du körde senaste terminen. Ja, pinsamt nog har inte jag gjort det. Jag lär in det via musiken och memorerar i min kropp under terminens gång. Men det funkar inte över tiden. Jag har ingen aning vilka rörelser jag en gång gjorde till Monica Zetterlunds Under vinrankan. Nu får jag börja om. Lika bra det kanske. För jag vet bättre nu.

Bara genom att skriva det här har jag åtminstone preliminärt bestämt att just Monica Zetterlunds version av Under vinrankan ska vara med i något av mina pass nästa termin. Hur jag ska komma på nya lämpliga rörelser både just till den låten samt att det ska passa in i helheten i hela passen återkommer vi till. Jag ser fram emot att fortsätta tillsammans med er som läser det här. Tillsammans kan vi bli bättre vattengympaledare. Eller vad säjer du.

Vad tänker du om de här 3 stegen

Ja, säjer jag så här avslutningsvis. Kanske har du märkt att jag pratar direkt till dig och uppmuntrar dig att tänka efter och fatta beslut om hur du ska göra. Jag är så nyfiken på att höra hur du tänker. Det finns flera sätt för dig att få och ge energi för att bli en bättre vattengympaledare. Det kan vara enklast att du direkt här under skriver dina reflektioner. Och du kan alltid återkomma och göra det.

3 steg för att bli en bättre vattengympaledare
Ja, jag har roligt när jag gör bilderna men visst passar den här illustrationen.

En ytterligare väg är Facebook-gruppen Vattengympaledare som vill mer. Om du inte redan är medlem där blir du det nu. Där kan vi också peppa varandra i allmänhet men också just specifikt om de här tre stegen. Du kan också alltid kontakta mig direkt. För det är det enklast att kolla vad som passar dig bäst på vår Kontakt-sida.

Du inser säkert också att det här är bara början. Men det är en bra början. Se till att hålla koll på det jag delar med mig. Du får antagligen redan mejl från mig men du kan lika gärna anmäla dig här och nu till att få mejl från mig i alla fall. Det ingår en liten gåva som du i din tur kan ge din deltagare när er termin börjar. Så kan vi fortsätta på spåret mot att bli en allt bättre instruktör i vattenträning.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.