Här är alla avsnitt av Sov med mig
Nya avsnitt av podden Sov med mig kommer numera sporadiskt harmonisk takt. De är helt fristående från varandra och du väljer och vrakar bland avsnitten efter dina preferenser. Allra bäst är att lyssna via någon pod-app där du kan ladda ner avsnittet och sedan lyssna på flygplansläge (så du minimerar strålning). Där hittar du också alla avsnitt av Sov med mig.
Olika slags avsnitt av Sov med mig
Så här kan vi kategorisera alla avsnitt av Sov med mig.
Ordinarie avsnitt
Grunden i Sov med mig-podden är hur de första avsnitten är uppbyggda. En första halvlek med introduktion och sömntips, en halvleks-vila med några minuters nynnande och därefter andra halvlek med Rörelse i vila. Eller tvärtom.
Specialserier
Det som tillkommit är en första specialserie som bygger på intervjuer på tema sömn med olika experter inom det något diffusa området alternativ hälsa. Det var den engelskspråkiga summiten (intensiv intervju-serie) som kickade igång det projektet i mig, Lisel Humla.
Bonusavsnitt
I bonusavsnittet som hittills lagts ut hittar du renodlade delar av det som brukar ingå i Sov med mig-podden. Det finns t ex ett bonus-avsnitt med bara 10 min nynnande.
Alla de ordinarie avsnitten
Jag påminner om att det är bäst att i skarpt läge, dvs. när du ska lyssna om kvällen för att somna då är det bäst att lyssna via din favorit podd-app, det är typ Spotify, Google podcast och många fler. Där har du som sagt också alla avsnitt av Sov med mig.
#13. Vadernas fotmassage i ny tappning
Jag tyckte jag kände igen det jag pratade om men jag kollade inte tidigare avsnitt. Jag var och är så förtjust i rörelsen där fötterna masserar vaderna så jag bara körde. Därför påminner rörelse i vila-delen i avsnitt 11 och 13 om varandra. Ganska mycket. Men #13 är kortare. Kanske inte så dumt.
#12. Din tunga möter dina tänder
Avsnittet släpptes onsdag den 9 december 2020. Såväl tips & trix-delen som rörelse vila-delen ligger i samma fåra. Inte bara med varandra utan även med de senaste avsnitten av Lisels godnattstund. De som handlat att förbättra sin tand- och munhälsa medan du sover. Så då gör vi det.
Tipset handlar för en gångs skull om något du kan göra direkt på morgonen för att ta hand om något som skett i dig under natten. Jag utlovar i podden att du ska kunna få det fiffiga detox-tipset på en pdf som du om så önskas kan printa ut och ha som påminnelse. Här kan du ladda ner den i utbyte mot din mail-adress. Då får du också enstaka nyhetsbrev från mig så länge du vill.
#11. Bananskalste + Fotmassage av vaderna
Bananskalste ev med en liten bananbit med i koket innehåller bl a magnesium vilken kan hjälpa spända muskler att slappna av-Till exempel vadmusklerna. Men lite fotmassage av vaderna hjälper också. Men hur ska det gå till…
#10. Progressiva vibbar – Spänn av
Även det här avsnittets rörelser har kommit till från förslag från en annan lyssnare.
Vi kan testa här och nu. Bara öppna dina händer (eller din hand) från handflatans mitt och och utåt. Sträck ut. Och bara släpp.
#9. Ge dig själv en klapp på axeln
Rörelserna i det här avsnittet kom till efter önskemål från en lyssnare.
Du kan testa här och nu. Hur känns det att ha armarna i kors framför bröstkorgen? För mig känns det omhändertagande och tryggt.
#8 Andningen händer
Genom att placera dina händer på olika bekväma och lämpliga ställen på kroppen kan du uppleva andningen genom dina händer.
Det här är en nyinspelad version av det här avsnittet. Den första version var inte optimal. Hoppas den här är det. Du vet att du kan kontakta mig och berätta hur du upplever den här podden och önska inslag. Var du än lyssnar på den här podden kan du troligtvis på olika sätt markera att du uppskattar den. Det skulle jag uppskatta. Liksom de nya lyssnare du hjälper att på så sätt hitta hit.
Nästa avsnitt av Din bästa sömn någonsin kommer i lugn och ro. Du som gillar att läsa kolla in Urforma-bloggen om Din bästa sömn någonsin.
Nästa special-serie i Sov mig med: Intervjuer med er som lyssnar på Sov med mig. Hör av dig om du känner dig kallad. Testa gärna att lämna ljudmeddelande på Anchor, Sov med mig-poddens ”podd-station”.
#7 Huvudets lätta tyngdhet
Ett efterlängtat avsnitt med en klassisk rörelse som ändå ger utrymme för så många nya upptäckter: Att vrida huvudet åt sidan med minsta möjliga ansträngning. Bonus i slutet är den förtjusande dikten Nallebjörn av poeten Niklas Udd. Ett bonustips är att lyssna på rörelsedelen som vanlig avspänningsträning även när du inte vill somna utan bara bli mer avspänd och må bättre.
#6 Tappa och slappa del 2
Det här är det hittills längsta avsnittet, drygt en timme långt och då strävar jag ändå efter att korta det som händer före nynnandet för att kunna fokusera på rörelse-delen. Och där är det fullt fokus i det här avsnittet.
De rörelser som utforskas i det här avsnittet är något unikt. Jag har arbetat med avspänning genom rörelser i många år men för mig var det en ny upptäckt för mig som växte fram när jag experimenterade fram rörelserna till det här avsnitt. Upptäckt eller uppfinning, tja det skulle kunna vara både och. Jag förstår att jag inte är den första i världen som t ex lyfter hälen och tappar ner den i madrassen men sättet och sammanhanget var helt nytt för mig och troligtvis också för världen. Har du gjort något liknande?
.
#5 Tappa och slappa – del 1
De avspänningsrörelser som är ”huvudrätten” i Sov med mig är specialutformade att fungera just i en säng, ofta i relation till en madrass. Det gör att rörelserna ofta skiljer sig från hur avspänningsrörelser utförs på en matta (mer eller mindre platt och stum). Det gäller särskilt i det här avsnittet av Sov med mig.
Efter att ha sett ett inslag från ett TV4-program där de berättade att forskning visar att vaggning förbättrar sömnen. Vaggning både innan och under sömnen. Då började jag klura på hur det kunde föras över till Rörelse i vila, den filosofi som ligger till grund för rörelserna i Sov med mig. Det går att göra vaggande rörelser själv i förhållande till en madrass men till ett något för högt anspännings-pris enligt min bedömning. Vaggande rörelser liggande på mer stum matta däremot funkar finfint.
Så jag började experimentera med något som skulle kunna kallas själv-vaggande. Eller att sätta igång vibrationer i kroppen. Jag började med benen men det var lite överkurs i det utförande så del 1 i Tappa och slappa utförs med händer och underarmar. Aningen mer lättillgängligt, hoppas jag.
.
#4 Fötternas möte med madrassen
Att börja med fötterna är ett supersmart knep för att snabbt påverka hela kroppen, på så många plan. Det är säkert, enkelt och effektivt. Rörelser som blir rätt nästan hur du än utför dem är också smart, och skönt. Det ska mycket till för att det ska bli fel när du utforska fotsulans kontakt med madrassen genom att snirkla lite, sjunka ner lite…
.
#Tyngd och värme tillhanda
Kanske är titeln lite väl kryptisk med känslan av tyngd och värme är eftersträvansvärt. I dessa tider då tyngdtäcket med all rätta sprider sig in i var mans sovrum. Tyngd ger lätthet på något märkligt vis. Kyla och värme är en annan välgörande kontrast för god sömn. Svalt i sovrummet och varmt under täcket. Tänk att avspänningsrörelser i sängen kan ge dig tyngd och värme tillhanda…
.
#2 Lätta dina läppar i Sov med mig
I avsnitt #2 Lätta dina läppar utgår själva ”showen” om hur du via en enkel rörelse för dina läppar kan komma åt spänningar långt in i käken. Det handlar inte bara om vad du gör utan kanske allra mest hur du gör rörelserna med allt mindre ansträngning. Lätt kan betyda så mycket; enkel, lättsam samt att lätta på något. Alla aspekter av lätta kommer med i Lätta dina läppar.
.
#1 Vila dina ögon i Sov med mig
I #1 Vila din ögonen är det en enkel rörelse för ögonen som står i fokus. Du bara blundar och höjer dina ögonbryn. Och låter bli. Det är inte så bara. Det går att utforska länge. Och som ett resultat blir hela du mer avspänd vilket gynnar en god natts sömn. Varje avsnitt av podden Sov med mig följer en ritual som bidrar till att underlätta att du somnar lugnt och avspänt.
.
Specialserier i Sov med mig
iDen första specialserien i poddenSov med migs historia är Din bästa sömn någonsin som bygger på mina, Lisel Humlas reflektioner och rapporter från den amerikanska summiten (intensiv intervju-serie) Your Best Sleep Ever som gjorts av Misty Williams, Healing Rose. De avsnitten är vanligtvis, men inte alltid, kortare än de ordinarie avsnitten. Här kan du läsa om det som skrivits i Urforma-bloggen om Din bästa sömn någonsin/Your Best Sleep Ever.
Planen var att göra minst ett avsnitt för varje dag i summiten plus lite för- och efterarbete. En summit är vanligtvis på 7 dagar plus lite för- och efter-dagar. För att leva som jag lär så har jag övergått till att producera nya avsnitt i en lugn och harmoniskt sporadisk takt.
Dag 5 i Din bästa sömn någonsin
Textilierna i din säng är ämnet För Lisel Humlas reflekterande och tipsande i första halvlek av detta avsnitt av specialserien Din bästa sömn någonsin i Podden Sov med mig. Summiten Your Best Sleep Ever är inspirationskälla och den här gången intervjun med Stephen J. Ezell vars budskap skulle kunna sammanfattas: Sov så giftfritt som möjligt! En podd att somna till uppmanar helst till stillsamma ställningstaganden i stunden så kanske att du vänder på kudden eller täcket under lyssnandet. Resten av tipsen och tänket kan du ta tag i när du är mer vaken.
Efter den nynnande halvleksvilan så börjar rörelse i vila-sessionen med unika sekvenser av rogivande rörelser. Under inspelningen hade inget sammanfattande smeknamn infunnit sig. Just nu är Lisel Humlas förslag Närvaro i näsan. Ett förslag som känns sådär.
Men du som faktiskt hört och kanske t o m gjort rörelserna i det här avsnitt har kanske ett eget smeknamn på dem. Om du är på Facebook eller Instagram får du gärna underhålla oss med din benämning.Så snart det finns ett blogginlägg om det här avsnittet kommer det att läggas ut här.
Dag 4 i din bästa sömn någonsin
Sov med mig-poddens specialserie puttrar på. Lisel Humlas ändrade kvällsrutiner till följd av en intervju i summiten Your best Sleep Ever står i fokus i första halvlek. Ledtrådar är EMF och Pippi Långstrumps sovvanor. Efter halvleks-vilans nynnande är det en helt nyskapad rörelse i vila där dina händer dansar pardans. Ledtråd: Föra och bli förd.
En nyhet i det här avsnittet är att det avslutas med några minuters nynnande. Det ger dig tid att fortsätta med rörelse i vila om det passar dig. I det här avsnittet tackar jag äntligen ordentligt för de fina omdömen podden fått på iTunes. Det gör så mycket för mig och för andra som letar efter insomningspoddar.
Här är länkar till det jag pratar om i det här avsnittet: Summiten Your Best Sleep Ever. Intervjun med experten Lloyd Burrell och hans sajt ElectricSense
Du som blir nyfiken på vad jag nämnde men sparar till ett kommande avsnitt kan redan nu börja fundera på hur de textilier du har i din säng påverkar din sömn….
Dag 3 i Din bästa sömn någonsin
Specialserien på summiten Your best sleep ever fortsätter i lagom takt. The Sleep doctor Michael Breus står i fokus här. Tacksamhet och bananskals-te hoppas jag lockar till lyssning. Teet kan du koka imorgon kväll men de två tacksamhetsmeditationerna i andra ”halvlek” gör du ju under tiden du lyssnar, om du hör dem. Det här är en nyinspelad version av det här avsnittet. Den första version var inte optimal. Hoppas den här är det.
Du vet att du kan kontakta mig och berätta hur du upplever den här podden och önska inslag. Var du än lyssnar på den här podden kan du troligtvis på olika sätt markera att du uppskattar den. Det skulle jag uppskatta. Liksom de nya lyssnare du hjälper att på så sätt hitta hit.Nästa avsnitt av Din bästa sömn någonsin kommer i lugn och ro. Du som gillar att läsa kolla in Urforma-bloggen om Din bästa sömn någonsin.Nästa special-serie i Sov mig med: Intervjuer med er som lyssnar på Sov med mig. Hör av dig om du känner dig kallad. Testa gärna att lämna ljudmeddelande på Anchor, Sov med mig-poddens ”podd-station”.
Dag 2 i Din bästa sömn någonsin
Lisel Humla fortsätter reflekterar över summiten Your best sleep ever. Från dag 2 av vaskas några guldkorn fram som t ex skillnaden mellan dränage och detox och vikten av att dränera före du detoxar. Det fyndiga uttrycket Brain drain ingår i det resonemanget. Ett annat fynd är uttrycket Wired tired; att vara så uppe i varv så det inte går att somna. Det kom upp i diskussion runt Epstein-Barr-viruset. Och ja, nästan alla har det viruset. Mycket elände med det men på ett annat plan än det virus som nu kanske gör det svårt för oss att sova också.
Efter det obligatoriska momentet nattande nynnande guidas du i det här avsnittet i hur du gör babymassagen Sol och måne på dig själv. Och ja, det hör ihop med dränaget och kanske också för att hålla dina oönskade inneboende Epstein-Barr-virusarna lugna. Vem vet… Ps. Det bortglömda namnet i podden är Anthony William, Medical Medium eller Medial läkning på svenska.
Dag 1 i Din bästa sömn någonsin
En serie specialavsnitt där Lisel Humla rapporterar reflekterande från summiten Your best sleep ever. Nya avsnitt allt eftersom. Summiten sänds gratis online, den 15 -22 mars 2020 plus lite före och efter. Rapporten är på ca 30 min, därefter 2 min nynnande och så en avslutande del på ca 10 min. Där testar vi olika sätt att avsluta; rörelser, nynnande och diktläsning.. I det här avsnittet blev det en guidad meditation genom att tacka kroppen och bjuda in den till vila.
Det som jag tog upp i dagens rapport var bland annat hur brist på aminosyrorna GABA och Serotonin kan göra det svårare att somna och hur de kan motverka det med kost. När jag har skrivit om det på svenska kommer länk till det här.För första gången pratade jag också om ett matrecept. Ett bröd rikt på GABA. Och GABA hjälper dig att ha lagom muskeltonus. Receptet på det unika fermenterade bovetebrödet har du här. Vi äter det brödet nästan varje dag hemma hos mig. Allt annat bröd bleknar i jämförelse.
Godnatt och sov gott önskar jag, Lisel Humla
Dag 0 i Din bästa sömn någonsin
En serie specialavsnitt där Lisel Humla rapporterar reflekterande från summiten Your best sleep ever. Nya avsnitt allt eftersom. Summiten sänds gratis online, den 15 -22 mars 2020 plus lite före och efter. Rapporten är på ca 30 min, därefter 2 min nynnande och så en avslutande del på ca 10 min. Där testar vi olika sätt att avsluta; rörelser, nynnande och diktläsning… I det här avsnittet blev det rörelse på temat andning.
Bonusavsnitt i Sov med mig
Så här kan ett bonusavsnitt vara. Resterande och kommande bonusavsnitt ligger på Sov med mig-poddens Patreon-sida. Snart blir det möjligt för dig att bli medlem där och få tillgång till bonusmaterial av olika slag.
Bonus 1 Nynnande
Det här är ett önskemål från en av er som lyssnar på Sov med mig – din insomningspodd. Ett bonus-avsnitt som består av 2 min prat och 13 minuter nynnande mest på mmm. Kanske har du också önskemål, funderingar, förslag, undringar. Hör av dig på nåt vis som passar dig. Via Facebook-sidan för Sov med mig kan du t ex höra av dig via Messenger. God natt och sov gott hälsar Lisel Humla.
Här är skatten du letar efter. Jag hoppas den gör dig lycklig…