Gympa utomhus, dvs, utegympa är ett säkert och bra alternativ när vi inte bör vistas för många i samma lokal eller för den delen andas samma begränsade mängd luft.

Utegympa för särskilda behov

Vanligtvis finns sommartid många olika slags gympa utomhus anordnad av de stora motionsorganisationerna. Men sommaren 2020 är inte som en vanlig sommar. Nu är det extra viktigt med säker gruppträning utomhus anpassad för de som särskilt behöver den nu. Fysisk aktivitet enligt vissa kriterier är nästan det enda vi kan vara eniga om är verksamt och viktigt för att främja och stärka hälsan. (Folkhälsomyndigheten)

Hur kan Utegympa arrangeras

Gemenskap är i princip lika viktigt för hälsan som fysisk aktivitet. Föreningar på lokalnivå kan därför bidra med möjligheter att umgås säkert genom att anordna gympa utomhus i närområdet. Det är också viktigt att gympaledaren har kompetens att leda gympa för en målgrupp där många behöver olika slags anpassningar för att kunna delta i gruppträning med glädje och behållning. Vilken tur då att Lisel Humla Sjöstedt, ”Fröken Humla” finns som redan har hög kompetens och lång erfarenhet av att leda anpassad gruppträning just åt olika föreningar/intresseorgansationer, t ex Hyresgästföreningen.

Exempel på anpassad Utegympa

Exempel på Utegympa med Fröken Humla genom Hyresgästföreningen

Senvåren 2020 genomför Lokala hyresgästföreningen Forvägen tillsammans med flera samarbetspartner ett pilotprojekt i Fittja, Botkyrka söder om Stockholm: Utegympa på Fittjahöjden. Fittjahöjden är en ny park väl anpassad för gruppträning. Där finns t ex en högtalaranläggning och parken är mycket varierad vilket gör det möjligt att lätt anpassa träningen efter egna förutsättningar. Lisel Humla Sjöstedt leder Utegympan på Fittjahöjden.

Utegympa
Vi håller avståndet på Utegympan!

Mer Utegympa med Fröken Humla

Hjärt-Lung föreningen i Botkyrka-Salem har i flera år kört enstaka pass Utegympa med Fröken Humla insåg redan tidigt Utegympans fördelar när den vanliga lättgympan inte kunde fortsätta. Sommaren 2020 blir den första sommarterminen av. Utegympan blir en av få möjligheter till gemenskap i grupp. Här visar paret Kjell och Eva hur naturen blir en del av stretchen i Sven Tumba parken i Tumba, Botkyrka söder om Stockholm.

Stretcha med hjälp av ett träd

Ännu mer Utegympa med Fröken Humla

Sommaren 2020 är det extra viktigt att anordna säkra motionsaktiviteter i grupp för de riskgrupperna som är friska nog. Kanske är det här något för din förening. Ett alternativ är att anlita mig, Lisel Humla som konsult. Antingen enbart som gruppträningsinstruktör eller också som rådgivare i att anordna aktiviteten. På sikt kan jag också bidra med min unika erfarenhet och vara handledare och coach online åt era gruppträningsinstruktörer.

Utegympa eller Hemmagympa eller kör båda

Ett alternativ till Utegympan är Hemmagympa online med Fröken Humla. Samma säkra och anpassade gympa men var och en gympar hemma framför skärmen. Det går naturligtvis att göra både och. Särskilt för att få tillräcklig fysisk aktivitet och muskelstärkande träning enligt WHO och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Titta och testa Hemmagympa online

Vi har inga filmer på Utegympan. Vi har fullt upp att gympa och umgås när vi är ute. Men testa Hemmagympa online så förstår du hr Utegympan går till. Två minuter Stå upp-gympa kan vi köra direkt. Är du med?

Prova på Stå upp-gympa med Fröken Humla
testa två minuter Stå upp-gympa

Okej vi kör några minuter Sitt ner-gympa också. I Hemmagympa online sittgympar vi till klassisk musik. I Utegympan kan alla rörelser anpassas efter egna förutsättning. Fröken Humla kan sånt.

Prova på Sitt ner-gympa till klassisk musik
Testa tre minuter Sitt ner-gympa

Nu hoppas jag, Lisel Humla Sjöstedt att du känner dig inspirerad att börja gympa på ett säkert och hälsosamt sätt.