Syntonics
Så kallar Judith Koltai sin syntes i den långa tradition av medvetet rörelse-arbete hon ingår i. En tradition som hon fört vidare till Sverige. Jag, Lisel Humla är en av mycket få i Sverige som har Judiths tillåtelse att verka i hennes anda. Läs mer här och hitta din möjlighet att vara med. Eller börja med att lyssna på en kort introduktion.
Vägar som bär till Syntonics
I Sverige är det främst jag, Lisel Humla som förvaltar Koltais Syntonics. Jag gör det på olika sätt och på olika nivåer. I vissa sammanhang djupt och detaljerat. I andra sammanhang friare. Välkommen att hitta din sätt att bli helare i dig själv med Syntonics.
Mer om Syntonics OnLive
Aktuell Session
Här får du veta mer om vad Syntonics OnLive är och hur du kan vara med.
Tänk att du lägger dig på ett lagom fast underlag hemma hos dig. Lyssnar på lugna och lyhörda instruktioner live via mobilen. De precisa och samtidigt komplexa rörelserna befriar dig direkt från onödig muskelspänning och stress.
Kanske har du varit med på någon workshop i Syntonics med Judith Koltai när hon varit här i Sverige. Då vet du hur djupgående det kan vara att med kloka instruktioners hjälp hitta de precisa och samtidigt komplexa rörelserna. Positioner, ofta i kombination med vågrörelser genom kroppen som gör att muskelspänningar du inte längre behöver kan lätta. Du återskapar dig, omskapar dig, urformar dig.
Vad kan Syntonics OnLive vara? Ska vi ta ordet OnLive först. Ja, det är precis vad du tror. Någonting som händer ”live” online. Visst är det fyndigt. Det är inte inspelat utan händer just i ögonblicket och bara då på nätet. Det vi gör i Syntonics är ju att föra oss till att vara i det så sällsynta nuet.
Så Syntonics OnLive äger rum live online, via Zoom. Den stora skillnaden mot att vi träffas i en sal är ju att den som ger instruktionerna inte ser deltagarna. I övrigt är det ungefär samma upplägg. Vi börjar med lite stök och bök för att komma på plats. Är det inte alltid så med Zoom? Men det är det också när vi ordnar med våra mattor i en gemensam sal.
En lugn stund på egen hand att landa innan vi pratas vid lite framför våra kameror och lägger en struktur för sessionen. Grunden är i princip alltid att ligga ner på ett lagom fast och varmt underlag. Då har alla stängt av sin kamera och mikrofon. Utom den som instruerar. Och ja, instruktionerna är sådana att det funkar utan att instruktören ser deltagarna.
Nånstans mitt i tar vi en kort paus från vår liggande rörelse i vila. Ni som har varit med i sal vet vikten av att gå omkring och förankra rörelsens effekt samt sätta ord eller bild på upplevelsen. Så papper, penna och gärna kritor är bra att ha till hands.
Ner på golvet igen för ”andra halvlek”. Sessionen avslutas med ett frivilligt småprat gärna med något varmt att dricka. Eller om du vill vara för dig själv efteråt. Efteråt får alla deltagare ett formulär för frivillig reflektion, feedback och om det är något speciellt som behöver tas om hand.
Om Judith Koltai och Syntonics
Judith Koltai är ju skälet till att vi en gång i tiden skapade föreningen Rörelse i vila. Det är Judith som satt benämningen Syntonics på den del av hennes Embodied Practice som hon ända sedan 1996 förmedlat här i Sverige.
Det finns så många betydelser i ordet Syntonics, t ex syntes. Begreppet syntonics står i optiken för hur olika vågrörelser harmoniserar. Ordet har sitt ursprung i syntoni som står för, just det, ”att vara på samma våglängd”, i harmoni med sig själv och omvärlden.
Några av oss som gått länge i lära hos Judith Koltai har fått hennes tillåtelse att använda hennes benämning Syntonics i vårt arbete. Vilket vi gör med stor respekt för hennes visdon och hennes arbete, eller med andra ord, förkroppsligad praktik.
Som livet och läget nu är kommer inte Judith Koltai mer till Sverige. Så nu är det upp till oss att förvalta hennes levande arv. Vi har också alltmer kontakt med hennes ”elever” i Kanada.
Mer Urforma nu
Avslutningsvis, får det lov att vara något mer idag…?