Målarboksgympa

Gympan du inte visste fanns. Målarboksgympa är egentligen bara Sittgympa plus att måla i målarböcker för vuxna. Det blir så mycket bättre då, I grupp eller enskilt. Vad passar dig?

Lisel humla Sjöstedt och Susan Abel Sullivan 2019 i Florida
YogaArt med Susan Abel Sullivan 2019 i Florda
Målarboksyoga med Lisel Humla

Målarboks-gympa

En ny kombination av friskvård. Nyfiken på historien bakom Målarboksgympa och hur du kan vara med? Här hittar du det du söker.

Vad är målarboksgympa

Målarboksgympa är en unik, uppskattad och lättillgänglig form av friskvård med många välgörande effekter. Först av allt, ingen speciell klädsel behövs och alla rörelser utförs sittande eller stående. Sittgympa i kombination med målarböcker för vuxna helt enkelt.

Målarboksgympans syfte är bidra till bättre stresshantering samt förbättra koordination, ge ett lugnare sinne och mer avspänd muskulatur.

Målarboksgympa är en ny synergistisk kombination av minst två separata metoder för hälsa och välmående som tillsammans ger större värde än varje separat metod för sig.  Kombinationen består av anpassade gymparörelser plus att måla i målarböcker för vuxna.

Lisel Humla Sjöstedt har använt metoden i grupper med Mindfulness genom rörelse i vila vilket har varit mycket uppskattat av deltagarna, varav många har såväl kognitiva som fysiska svårigheter.

Med den erfarenhet Lisel Humla har av NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) inklusive den egna metoden NPF-gympa bedömer hon att Målarboksgympa är en lämplig friskvårdsaktivitet för människor med NPF.

Så här går Målarboksgympa till

Deltagare och instruktör sitter runt ett lagom stort bord med kursmaterialet ihoppackat i mitten av bordet. Vilsam musik på låg volym i bakgrunden. Sessionen börjar med några enkla rörelser sittande eller stående  som förberedelse.  Så är det dags att göra iordning bordet för att kunna måla koncentrerat. Färgpennor, pennvässare och motivbladen fördelas ut av gruppen. Företrädesvis används motiv som i sig är avstressande och harmoniserande som t ex formen mandala. 

Kontinuerligt under målarboks-sessionerna ges instruktioner för främst andning och hållning. Ungefär var 20 min bryts målandet för att röra på kroppen sittande eller stående. Rörelserna förbereder och underhåller såväl kropp som sinne för att måla mer avspänt och välgörande. 

Förutom rörelser och målning ingår också reflektion över rörelserna och målandet. Sessionen  avslutas med att deltagarna återställer materialet i god tid så att Målarboksgympans effekt kan förankras och leva kvar längre. Kombinationen av frihet och form som erhålls genom såväl målarböcker som den pedagogik Lisel företräder är nyckel till resultaten.

Målarboksgympans ursprung

Målarboksgympa har sitt ursprung i Yoga Art, den metod den amerikanska rörelsepedagogen och författaren Susan Abel Sullivan utvecklat. Susan Abel Sullivan avled sorgligt nog alltför tidigt 2021. Sullivan hade lång och kreativ erfarenhet av friskvård och gruppträning. YogaArt växte fram då hennes lillasyster gick bort i cancer. Systerns hobby vara att måla i målarböcker för vuxna. När systern blev allvarligt sjuk blev målandet något som förde systrarna samman. Sullivan använde sedan målandet för att bearbeta sorgen efter systerns bortgång. 

Som den kreativa och konstnärliga person Sullivan var fick hon infallet att testa målandet i de sittgympa-grupper hon hade. Det föll mycket väl ut och hon utvecklade konceptet. Sullivan utbildade och inspirerade  också instruktörer och kollegor. En sådan arena är International Aquatic Fitness Conference, IAFC i Florida där hon 2019 introducerade sin metod YogaArt. Lisel Humla var en av kursdeltagarna  Nu  utvecklar det som Målarboksgympa i Sverige och för Sullivans arbete vidare.

Lisel Humla för det vidare

Lisel Humla är också en kreativ och konstnärlig rörelsepedagog med lång erfarenhet av friskvård och gruppträning liksom utbildning av instruktörer och vidareutveckling av olika träningsformer, tex NPF-gympa och Antigympa. 

Efter en friskvårdsutbildning 1989/90 har hon varit verksam som konsult och ständigt vidareutbildat sig,  t ex med en ännu oavslutad Master i pedagogik med inriktning mot kropp, hälsa och kultur vid Stockholms universitet. Lisel är särskilt inriktad på anpassad träning och livsstil och arbetar främst som konsult åt olika organisationer för olika funktionsnedsättningar och diagnoser. 

Vara med på Målarboksgympa

Våren 2023 anordnar föreningen Attention Huddinge-Botkyrka-Salem flera tillfällen där du kan prova på Målarboksgympa. Allra förmånligast är det för medlemmar i föreningen Attention men även icke-medlemmar kan delta. Klicka dig vidare till och kolla dina möjligheter att vara med.

Vad dina gympakompisar säjer

Här behöver fyllas på. Jag letar efter gamla goda orden från 2020 då vi smygstartade här i Sverige med måöraboksgympa. Du hittar olika möjligheter att bidra med goda ord på Kontakt-sidan. Tack på förhand.


5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Jag gjorde just senaste sittgympan. Vilket underbart pass! Nästan hypnotiskt med både tuffa tag och vänlig avspänning. Och vilken inspirerande och charmerande fröken!!!
Marianne Wieselberg
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Jag är ju med i ansiktsgympagruppen på FB och botaniserar bland dina inspelade uppvisningar av olika sätt att gympa ansiktet. Imponerande! En helt ny värld. Och du är så cool!

Bäst tycker jag om när det är inspelat med din röst i bakgrunden och textat och när du är lite längre från kameran och det går långsamt och metodiskt till. Samtidigt med glimten i ögat.

Tips. Ansiktsgympa på facebook kan bli stressigt, Vore lugnare och lättare att följa med en kurs online. Min pappa, 85 (Tryggve heter han) skulle nog kunna hänga med om man kunde få filmer på eposten.
Sara Nordin

5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Har precis gjort Ligggympa med progressiv avspänning fast tvärtemot 👍❤️ Helt underbart! Precis vad jag vill ha.

Har i många år undvikit progressiva avspänning.
För att de är tvärtemot vad min (våra) kropp(ar) vill ha. Vilken gåva jag fått av dej ❣️Tack igen och igen. Du har gett mej sån inspiration genom åren.
Annika Sundvall Nilsson
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
Bästa vattengympafröken ever: Lisel Humla!
Torsdagsgrupperna via Reumatikerförbundet

Mer Urforma nu

Avslutningsvis, får det lov att vara något mer idag…?

Eller ska du ta en sväng till Bloggen