Uppgraderade kesoplättar

ca 2 portioner, blir ca 10 plättar.

Uppdaterade kesoplättar. Perfekt matsäck. Mycket mättande. Plättarna är som en komplett måltid i sig. Goda både varma och kalla. Serveras med valfria tillbehör. För dig som kör strikt LCHF/keto blir det troligtvis för mycket kolhydrater även om de främst kommer från kikärtorna och de gröna bönorna. Å andra sidan är de kolhydraterna förutom pyttelite sockerarter mest resistent stärkelse och om du tänker så är det helt ok för då håller sig blodsockret lugnt och stabilt ändå. Vill du ändå minimera kolhydrater minskar du mängden kikärter och ökar mängden tahini efter behag och behov. Det går ju också att byta ut de gröna bönorna mot t ex bladspenat.

 

Ingredienser

Använd så mycket ekologiska råvaror det går!

Det våta

ca 1 dl kikärter (ca 70 g väl sköljda)

½ liten burk keso, ca 125 g

2 ägg

1 avocado

ca 1 msk tahini (med eller utan salt)

ca ½ pressad citron

½ pressad vitlöksklyfta, minst

Det torra

I msk fiberhusk/psylliumfiber

1 – 2 krm gurkmeja

krydda efter smak, t ex spiskummin, koriander, chili…

salt & peppar efter smak

 Det stekta och det kokta

kokosfett/ghee/avokado-olja efter egen smak att steka i

1 liten schalottenlök

ca 50 g (en liten näve) haricots verts

½ pressad vitlöksklyfta, minst

Efterbehandling

extra virgin olivolja i valfri mängd

Tillagning

Blanda alla “våta” ingredienser i en mixer. Reglera med pressad citron så det går att mixa slätt. Skrapa ur mixern ner i lagom stor skål. Rör ner “det torra” och låt det stå och svälla medan du steker och kokar.

Stek skivad schalottenlök på svag värme i valfritt fett som tål upphettning (se ingredienser) tillsammans med resten av vitlöksklyftan som hunnit dra minst 10 min så att maximalt med allicin hunnit bildas. Koka samtidigt haricots verts knappt mjuka. Häll av kokvattnet och klipp de gröna bönorna i ca cm-långa bitar och blanda med löken.

Rör ner grönsaksblandningen i plättsmeten. Stek matskedsstora klickar på svag värme i kokosfett, avokado-olja eller ghee. Lägg de färdigstekta plättarna på tallrik och häll lite olivolja på varje. Det här är optimal fettanvändning med dagens kunskap. De enda vegetabiliska oljor som tål att hettas upp är avokadoolja och kokosolja. Och ghee är enda smör-varianten som tål att stekas i. Därför, häll på olivoljan först efteråt. Den dras in i plättarna.

Servering

Servera plättarna varma eller kalla med valfria tillbehör. Matsäckstips: Servera varje plätt i ett kraftigt salladsblad (roman- eller hjärtsallad) så behövs varken bestick eller tallrik. Allt i ett! 

Bonus: Ser du att plättarna förvaras i en glasburk. Smart och säker förvaring.

Ps. Använd så mycket ekologiska råvaror som möjligt! Ds.