Så här gör du supergoda glutenfria våfflor med ägg och kreativitet. Det brukar bli 4-6 våfflor och en våffla med maffiga tillbehör brukar mätta nog. Överblivna våfflor blir extra goda dagen därpå. Du kan läsa mer om det här receptet ur olika perspektiv i bloggen. Men här har du receptet rakt av så gott det går.

glutenfria våfflor med ägg

Ingredienser

  • 3 ekologiska ägg
  • 1/2 tsk vettigt valfritt salt
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk valfria kryddor, t ex kanel, kilice
  • 50 g vettigt fett, t ex ekologiskt smör, ghee, kokosolja
  • 2,5 dl kokosmjölk (utan tillsatser)
  • 1 tsk ekologiskt bakpulver
  • ev. 1 kryddmått xantangummi
  • 1 msk PO-fibrer
  • 1 msk psylliumfröskal (t ex Fiberhusk)
  • Valfri blandning av följande:
  • 1 – 2 msk potatismjöl
  • 1 – 2 msk fiberfin (majsstärkelse)
  • 1 – 2 msk kokosmjöl
  • 1 – 2 msk grön bananmjöl
  • 2 – 3 msk mandelmjöl eller hasselnötsmjöl
  • 2- 3 msk glutenfria havregryn
  • eller andra skojiga glutenfria mjöl så smeten blir fin

Gör så här

  1. Börja först med att smälta fettet på svag värme och låt det sedan stå och svalna.
  2. Dela upp äggulor för sig och äggvitor för sig i två bunkar. Äggvitorna kan stå och vänta ett tag tills du har tid att vispa dem.
  3. Häll på kokosmjölken och kryddorna och vispa samman.
  4. Börja med några matskedar av mjölen och strö över tillsammans med bakpulver och ev xantangummi. Vispa in.
  5. Fortsätt stegvis och skedvis med mera mjöl och vispa in.
  6. Vid det här läget brukar det vara dags att hälla i det avsvalnade fettet och vispa in.
  7. Låt stå och svälla medan du vispar äggvitorna hårt med en ren visp. Därefter, vänd ner med en slev försiktigt i smeten.
  8. Bedöm sedan om det behövs mer mjöl. Låt det gärna svälla lite till. Smeten kan gärna vara ganska fast, som en ”smet-deg”
  9. Till sist är det dags att värma upp ett våffeljärn. Lägg i lite fett inför första våfflan och grädda på med typ en dl smet per våffla, ungefär sisådär.

Uppgraderat familjerecept

När jag var liten var hela grannskapet av ungar imponerade av hur ofta vi åt våfflor till middag hemma hos oss. Det var våfflor gjorde på vetemjöl förstås. Men alltid äkta smör för det var och är min mammas grej. Precis som att dela på äggulor och äggvitor. Nu bor min mamma hos mig och nu äter vi våfflor igen, mer vid festliga tillfällen eller när det fermenterade bovetebrödet råkar vara slut. Men nu är receptet uppdaterad efter det vi vet bättre nu och är glutenfria våfflor med ägg. Och det är faktiskt ännu godare. Avslutninsgsvis, det här och mycket mer om de här speciella våfflorna kan du läsa om i urforma-bloggen.