En sån himla bra titel; Recept för en framtid. Kan bli en kokbok av det. Sen tänkte jag ett steg till: Recept för en friskare planet. Finns de böckerna redan? Får googla på det. Verkar inte så. Kom ihåg var du läste det först. Jag stannar vid framtid här. Mer allmänt klurigt och funkar med mat. Planet tolkar jag mer åt miljöhållet. Fast bra titel är det. Också.
Udda recept
Lite hälsosammare varianter. Sånt jag experimenterat fram, ofta vidareutvecklat från enkla basrecept eller från andra kloka, kunniga och påhittiga receptgivare på nätet. Det hittar du här. Det finns ju hur mycket recept som helst på nätet. Så jag behöver bara beskriva de lite mer udda varianter jag klurat ut. Nån ordning får det väl ändå vara på recepten men medan jag klurar på hur det ska gå till så blir det så här.
Blev vegetarian 1975
Jag blev vegetarian när jag var 15 år. Jag hade nog haft en längtan efter det sedan mycket tidig ålder. När jag var 11 år sa jag till mamma att jag ville vara vegetarian. Varsågod sa hon men det blev ju för svårt för mig så liten. En misslyckad middag och jag gav upp. Som 15-åring gick det bättre även om jag i Hemkunskapen typ bara fick lära mig att värma sojabiffar. Men det var ju längesen nu 1975. Jag lusläste Recept för en fattig planet av Frances Moore Lappé. Då var det protein som gällde. Som jag vägde och räknade på näringsinnehllet. En Indisk vegetarisk kokbok av Jack Santa inspirerade mig också väldigt. Jag gör fortfarande några favoriträtter från den. Recept kommer. Och numera äter jag ibland lite, lite icke-vegetarisk av anti-inflammatoriska skäl. Det jag känner att jag klarar med hedern kvar.
Hälsosamt vad är det
Vad som anses hälsosamt har varierat under mitt matmedvetna liv. Och vi vet ju alltid bättre nu, hoppas jag. Numera käkar jag med anti-inflammatorisk ansats, lchf-inspirerat, ketogenic-inspirerat, ganska radikalt glutenfritt (undviker majs och äter så lite säd som möjligt etc), tillagar med så rena råvaror som möjligt, så vettigt som möjligt. Så gott som möjligt har jag alltid ätit.
Recept
Fermenterat bovetebröd
Helt fantastiskt bröd på bovete, vatten och salt. Okej nåt bra fett och nåt bra att ströa formen med behövs också. Och det går alltid att tillsätta dittan och dattan i smeten innan den ska in i ugnen. Mest lättsmälta och godaste bröd jag ätit. Bovete är inte säd utan en ört. Om bovete räknas i in i Peter Osbournes definition No Grain, No pain har jag inte koll på men fermenterat bovete är bra för mig. Det märker jag. Det är så mysigt att göra det fermenterade bovetebrödet också, med de olika enkla ritualerna. Bara att läsa receptet är trevligt…
Kompletta hälsosamma hommus-plättar
Perfekt matsäck för dig som vill äta lugnt i farten och enligt senaste hälsorön. Innehåller ägg och keso, bara så du vet. Jag hittade på receptet för att Lidl hade en matlagningstävling där ingredienserna kikärtor, ägg, keso, haricots verts och olivolja skulle ingå. På köpet fick jag en smidig rätt som är helt komplett. Lätt att äta, lätta att ta med, lätta att tillaga…
Glutenfria våfflor med ägg i ett kreativt recept
Vi kastar oss direkt över receptet.