Din gåva

Ett färdigt körschema

för att du var med på en introduktion om vattenträning med fokus på anpassning och andning. Här hittar du allt du behöver för att inspireras till att utveckla dina egna pass. Ta det som du är redo för!

Vad är det här?

Här kan du läsa om vad vi gjort och varför samt vad du får. Nu kör vi!

Videon

Träna med videon på land och i vatten. Utveckla din stil. Du vågar mer än du tror…

Körschemat

Om du behöver på bassängkanten så har du allt här i en tydlig pdf.

Vad är det här?

Om du varit med på en introduktion

Så har du ju koll. Du såg och hörde mig, Lisel Humla, in action. Här har du det utlovade material som du kan inspireras av och anpassa på dina villkor.

Du får en video att spegla dig i och utveckla din kompetens att instruera inspirerande, pedagogiskt och ergonomiskt.

För att att lugna dig så tar jag det faktiskt ganska lugnt med det teatraliska och dramatiska just här. Så visst klarar du att ta ut svängarna så här…

Och har du ännu inte varit med på en introduktionen om det här men råkat hamna här ändå kolla här när du kan vara med på en introduktion. Till att börja med…

Både i bild och text

Video och körschema

Förutom videon här nedan får du även körschemat att skriva ut som pdf om det är till hjälp för dig. Gör det i så fall gärna nu. För sen är det alldeles för lätt att glömma bort för att inte tala om att hitta den. Stoppa in det i en plastficka direkt och börja träna, på egen hand framför en spegel, i bassängen, på bassängkanten…

Även här rekommenderar jag att du först är med på en riktig introduktion och sen en riktig workshop.

Är du också en Vattengympaledare som vill mer

Ja, jag vet att vi ska kalla det vattenträning. Men i alla fall. Är du med på Facebook gå med i gratisgruppen Vattengympaledare som vill mer. Och är du redan med där. Klicka på den gula knappen ändå och bidra med din härliga energi i gruppen på valfritt vis. Vill du tipsa kollegor är det hit du ska skicka dem!

Det är också i den här gruppen du hittar videon och pdf:en så du inte behöver leta så mycket i framtiden…

LÄS och Träna

Genomgång av körschemat

Här är lite av mina tankar och erfarenheter från det vi jobbar med i det här momentet. Det nuddar bara vid ytan. Och jag vill gärna fortsätta djupare tillsammans med er som också längtar efter det. Men vi börjar så här.

Du får gärna skriva din reflektioner och hur du tänker, vad du har för erfarenheter här längst ner. Då blir den här sidan något vi skapar tillsammans här och nu…

Dynamisk AiChi

Här använder jag ordet dynamisk för att AiChi-rörelserna inte utförs lika strikt som i den traditionella AiChin. Mer aktiv AiChi är en sätt att stärka andningen i svalare och/eller djupare vatten samt för deltagare som ännu inte upptäckt fördelen med lugna koncentrerade rörelser som koordinerar med andningen.

Det är också ett sätt för instruktörer som ännu inte är utbildade i AiChi att närma sig det förhållningssättet. Och är du utbildad men inte har möjlighet att ha rena AiChi-klasser väv in det på det sätt som går.

Intervallträning i vatten

Det finns många olika metoder, tekniker för att intervallträna. Grunden i all intervallträning är att växla intensitet. Tabata är en känd metod som använder fasta tidsperioder. Som alltid går det inte att direkt överföra det som är utprovat på land till vatten.

Här används den enklaste metoden att skapa naturliga intervall i kombination med musiken. Det svåra är att hitta låtar som är uppbyggda lika distinkt som den låt vi använder här.

I vattnet går det inte att särskilja konditionsträning från styrketräning. Kanske att ordet explosivitet passar bättre i de intensiva momenten. Det tar också längre tid att få igång kraften i vattnet som skapar motstånd. Den trögheten gör också att det behövs ett övergångs moment mellan det lugna och det intensiva.

Borgskalan

är en av de mest använda måtten att bedöma sin fysiska ansträngning genom hur du upplever den både under tiden och precis efteråt.

I vatten rekommenderar jag ett mer anpassat sätt att göra den skattningen. Kolla pulsen i vattnet är bara slöseri med tid och värme. Skatta den egna upplevelsen med hjälp av enkla och tydliga beskrivningar från instruktören är effektivare i vatten.

Det har du exempel på i videon.

Kolla in och ladda ner körschemat

Ibland är det skönt att ha papper i handen eller åtminstone tillhanda på bassängkanten. Kanske behöver du inte ens titta på dem när du kör passet. Du bara har dem där som en säkerhet. Gärna i plastfickor. Så mycket lättare att titt på dem än på nåt i mobilen. Om du skulle behöva.

Ladda bara ner och printa ut. Och stoppa in i en plastficka…

Och har du några kommentarer, frågor, funderingar eller förslag skriv dem gärna här under. Så kan vi tillsammans bidra till att förfina och förbättra vår gruppträning i vatten.

Körschema-Andning-Intervallträning-H2O-