Ekologiskt osaltat svenskt smör finns inte att köpa i butik
Det är sant, åtminstone fram till nu. Googla själv får du se. Kanske bidrar det här till att någon svensk producent inser behovet. Jag har längtat efter ekologiskt osaltat svenskt smör i flera år och nu 2018 är jag äntligen redo att göra det själv. Det är inte så svårt. Jag ska visa hur. Men först ska jag förklara varför jag vill ha svenskt, ekologiskt osaltat smör.
Därför vill jag ha svenskt, ekologiskt smör
Kanske har du som är intresserad av hälsosam kost lagt märke till att det i hälsosfären i USA talas mycket om grassfed mejeriprodukter och kött. Det betyder att djuren som ger oss mjölk och kött har ätit mycket eller mest gräs (vallfoder) och gräsprodukter som hö och ensilage. Det är ovanligt i USA eftersom där subventioneras majs och soja och som därför användes som foder. I Sverige är det annorlunda. Där är gräs och vallväxter eller vallfoder som det kallas och som blir hö (torkat gräs) och ensilage (fermenterat gräs) det billigaste fodret så det används mest och allra mest i ekologisk djurhållning. Svenska kor äter också annat, typ kraftfoder men som jag förstår det äter de väldigt lite soja, typ 5 % enligt SLU. Jordbruksverket förklarar det bättre än vad jag klarar. Och i ekologisk produktion är fodret ekologiskt och bara det är bra för det minimerar “dåliga saker”. Lika bra att hålla det allmänt och inte snöa in på detaljer.
Varför ska det vara osaltat ekologiskt smör?
Jo, jag behöver det osaltade smöret till att göra ghee, skirat smör, rent smörfett där övrigt innehåll i smöret skiljs ut och tas bort. Kvarstoden, det skirade smöret får extra bra egenskaper vad gäller hållbarhet, smak, doft och hälsoeffekter. Och ghee görs av osaltat smör. Hemmagjort ghee är det bästa och bäst ghee görs av ekologiskt osaltat smör gjort av grädde från kor som ätit mycket gräs (vallfoder). Svensk ekologiskt osaltat smör vore perfekt om det fanns att köpa. Men det finns inte! Det finns danskt och belgiskt ekologiskt osaltat smör att köpa i Sverige och troligtvis är reglerna för ekologisk produktion ganska lik i Europa, spekulerar jag men svenskt smör är ändå svenskt smör. Vi har mycket gräs (vallväxter) i Sverige. Svensk ekologisk grädde finns så då är det bra att ta saken i egna händer och börja göra eget smör. Ganska kladdigt och kletigt blir det. Men gott. Och nyttigt.
Så här gör du eget ekologiskt osaltat svenskt smör
Följ med i hur jag gjorde eget osaltat smör av svensk ekologisk grädde i direktsändning på Facebook. Vi hade väldigt kul. Och ja, det var första gången jag gjorde smör.
Instruktioner till hur du gör eget smör
För ca ett halvt kilo smör behöver du
- 1 liter ekologisk svensk grädde
- Elvisp
- Stor bunke
- Någon form av stänkskydd över bunken
- En tillbringare på minst en halv liter till kärnmjölken
- Iskallt vatten så mycket som behövs
- och vill du nödvändigtvis salta använd ett bra salt
Gör så här
- Häll grädden i bunken.
- Vispa med elvisp (använd någon form av stänkskydd tills vit vätska börjar komma fram ur den gryniga gulaktiga massan. Det är kärnmjölk som kommer fram. Allt eftersom kan du hälla av kärnmjölken i en tillbringare. Fortsätt vispa smöret tills det inte kommer ut mer kärnmjölk. Du märker när det är klart. Det blir ca 4 dl kärnmjölk från 1 liter grädde.
- Nästa steg är att tvätta smöret eller älta som det också heter. Tvätta dina händer noga och ha tillgång till iskallt vatten i lagom mängd, kanske en och halv liter går åt. Häll lite lagom av vattnet över smöret, kanske en halv liter och börja knåda. Då blir vattnet mjölkigt. Häll av det och fyll på med nytt och fortsätt knåda. Fortsätt så till vattnet inte längre blir mjölkigt utan förblir klart.
- Jaha, då var ditt fina hemmagjorda ekologiska osaltade svenska smör klart.
Jag fann stöd i dessa instruktioner från KiT när jag gjorde smör första gången.
Överkurs – Smör gjord av syrad grädde
Ännu godare smör blir det om du först syrar grädden. Det gör du lätt genom att låta grädden stå i rumstemperatur 8 – 10 timmar, typ över dagen eller över natten. För att säkrare få igång syrningen kan du tillsätta ca 2 msk yoghurt eller kefir (gärna hemmagjord).
Vi börjar med att göra syrad grädde och det går på fem minuter att göra iordning och sen tar det sisådär 8 – 10 timmar (eller upp till 36 timmar om du känner för det).
Göra ghee av ditt hemmagjorda ekologiska osaltade smör
Perfekt. Då gör du så här. (Länk kommer)