Hur går det till? Syntonics med Lisel Humla Sjöstedt

Hur går det till att ”träna” Syntonics? Välkommen!

Om du vet mer om hur det går till att ”träna” Syntonics blir det lättare för dig att testa det. Det finns hur mycket som helst att vilja veta om Syntonics men här och nu fokuserar jag på hur det rent praktiskt går till på ett cirka två timmars Syntonics-pass med mig Lisel Humla Sjöstedt genom föreningen Rörelse i vila.

Hur går det till? Syntonics med Lisel Humla Sjöstedt

Hur går det till då?

Det finns alltid ett före och ett efter i rörelserna som gör i Syntonics. Förberedelser innan och efterarbete efteråt. Så kan du också se på träningspasset som helhet. Du förbereder dig innan och du gör ett efterarbete efter träningspasset. Jag har lite svårt för att använd ordet träning för det vi gör under en session med Syntonics. Det är mer ett undersökande av rörelse i specifika positioner. Jag vet att det låter konstigt och ”träning” får täcka upp för det universum av upplevelser som är möjliga i Syntonics. Vi börjar med ett praktiskt före!

Före – Innan vi börjar

Jag testar med att göra en lista på bra förberedelser innan själva Syntonics-sessionen. Vi börjar hemma och slutar på mattan i träningssalen.

  • Ät inte för stor måltid för nära inpå.
  • Ta med eget vatten i valfri form (även om det alltid bjuds på vatten såklart).
  • Ha på dig mjuka, sköna och varma kläder som du kan röra dig i (eller ta med som ombyte).
  • En del tar med egen ullmatta (typ yoga) att lägga på de breda fina följsamma underlag som finns i lokalen så det är bara en extra lyx för de som vill.
  • Kom gärna i god tid. Det ger tid att landa, göra sig hemmastadd, umgås lite med övriga deltagare om så önskar. Kunna prata lite med instruktören innan vid behov.
  • Hitta en bra plats i rummet. Vill du vara när instruktören? Vill du vara nära utgången? Nära eller långt bort från fönstren? Vill du ha en extra filt. Allt sånt där är skönt att göra i lugn och ro.
  • Lägga sig på mattan en stund innan passet börjar för att verkligen få tid att landa med både kropp och sinne.

Själva passet – hur går det till?

Även själva passet börjar med en stund då var och en i tystnad bara landar i sig själv på sin matta med hur mycket filt och kudde som så önskas. Just det, ingen musik spelas under en Syntonics-session. Instruktören sitter vanligtvis på sin matta eller stol och bevittnar gruppen. Ibland gör instruktören rörelsen själv eller delar av den för att själv komma in i den känsla rörelsen åstadkommer. Efter 5-10 minuter vila i tystnad är det lämpligt i en så kort session som två timmar att deltagarna på uppmaning av instruktören sätter sig upp och så berättar instruktören om hur sessionen är upplagd. För att bryta ”tystnadens tyranni” bland deltagarna är en presentationsrunda lämpligt. Bara att säga sitt namn…

Därefter lägger sig deltagarna ner igen. Nu utan filt (om det inte är kallt just på den platsen) och helst utan kudde. Rörelserna instrueras i princip bara med ord. Ibland med en genomgång där deltagarna tittar på hur instruktören gör eller på någon av deltagarna som frivilligt vill visa. Det finns som sagt alltid ett för och ett efter varje rörelse eller bättre formulerat, varje sekvens av undersökande. Ofta läggs moment efter moment till i rörelserna. Instruktionerna ges förhoppningsvis i rätt turordning och sedan fortsätter deltagarna på egen hand att i tystnad utforska den givna sekvensen. Instruktören kompletterar vid behov instruktionerna och det går alltid att fråga.

Ett aktivt moment i mitten

Ungefär mitt i träningspasset kommer momentet att ställa sig upp och gå omkring i rummet. Allt för att förankra rörelsernas effekt. Också en utmärkt tidpunkt för att dricka lite, kanske gå på toa. Det momentet avslutas också med en kortare gemensam pratstund där de som vill kan delge sina upplevelser, även det formaliserat för att ge bästa effekt. Sen fortsätter passet på mattan eller golvet, sittande, stående eller liggande.

Passet avslutas antingen i tystnad eller med en kort pratstund där var och en ges möjlighet att säja något kort om sin upplevelse.

Sen börjar efterfesten

Efterfesten är mitt smeknamn för jag tycker så mycket om gemenskapen i att plocka iordning och städa upp tillsammans efteråt. Alla är med så lite eller mycket som känns rätt för individen. Det är en väldigt lätt process. Behöver du vara för dig själv ska du vara det. Drick ordentligt, gå på toa.

Efter Syntonics-sessionen

Syntonics är en av få träningsformer som har en aktiv efterfas. Det händer mycket i dig efteråt. Ta gärna vara på den fasen. Njut av dig själv, din omgivning och din upplevelser när du går ut efter Syntonics-sessionen. Låt hela ditt jag ta in det du åstadkommit och låt transformera dig till ett helare, harmoniskare jag. Ta det lugnt, så gott det går efteråt. Drick ordentligt. Gör gärna något kreativt, skriv, rita, måla. Uttryck det som känns och finns i dig. Gå och lägg dig i tid och låt processen fortsätta så håller den längre. Fortsättning följer….

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.