Delfinal 1 i Melodifestivalen, föranalys – vattengympa

Då är det dags att börja med Delfinal 1 i Melodifestivalen 2020 (Svt). Vi börjar med en för-analys gjord bara på smyglyssningens en minut. Läser du det här efter sändningen av delfinal 1 finns inte smyglyssningen kvar och ett tag i tiden är det väl bara låtarna som åkte ut som går att lyssna på. Om inte reglerna har ändrats. Vem vet…

Melodifestival-nörd eller Vattengympa-nörd?

Det kvittar vilken nörd du är. Har du hittat hit får du säkert glädje av att fundera på Mello-låtar ur vattengympa-perspektiv. Inte det vanligaste perspektivet eller hur. Jag är nog mera en slags vattengympa-nörd men jag märker att jag använder olika ”Musik i TV”-fenomen som grund för olika vattengympa-pass. Läs mer om du vill om Så mycket bättre-vattengympa (Spotify), Eurovision-vattengympa (Lisels blogg) och mera om Melodifestival-vattengympa (Lisels blogg).

En minut, vad säjer det om en låt?

En minut säjer en hel del om en låt, men inte allt. Så det kan bli extra kul att jämföra en för-analys med en efter-analys. Efter-analysen kan troligtvis i första hand göras på de låtar som åker ut. Men nu är det nu och jag har en minut av varje låta att smyglyssna på innan kvällens direktsändning av delfinal 1 i Melodifestivalen 2020. Smygtittandet är bara ca 30 sekunder och tittandet tar bort lite av det som går att upptäcka i lyssnandet, Tycker jag. Så vad har vi då i det första startfältet och vilka av låtarna tror jag som vattengympa-expert är lämpliga att vattengympa till?

Delfinal i Melodifestivalen 2020 ur vattengympa-perspektiv

Låtarna i delfinal 1 i Melodifestivalen 2020

I efter-analysen kommer jag att pulsa låtarna, dvs. kolla BPM (Beats Per Minute) eller BPK (Beats Per Kvarts minut) som jag tycker är lättare. Då blir det formanalys och tabeller och sånt på de låtar som letat sig in genom nålsögat att passa till vattengympa. Nu går jag bara på känsla. Det är inte så bara.

Upptäcker direkt att Svt presenterar låtarna med artistens namn först. Vad är det för trams? Visst är det låtarna som tävlar i första hand. Så var det alltid förr i tiden. Så brukar jag alltid lista vattengympa-låtar också. Titel först, artist sen. Suck, då kan jag inte kopiera titel & artist utan måste skriva själv.

Vi börjar med de första fyra låtarna

  • Låt 1 – Move med The Mamas. Ord har betydelse så bara titel, text plus här dessutom förstärkt med ett artistnamn som direkt appellerar till vattengympare är en bra ingång. Den här låten går direkt på listan möjliga vattengympa-låtar. Positiviteten, gospel-känslan, glädjen, upplägget i låten. Då var det klart.
  • Låt 2 – Moves med Suzi P. Ord har inte mer betydelse i hur låtarna har placerats i olika delfinaler än att två så lika titlar kommer intill varandra. Text & titel ligger på plus-sidan i den här låten också. Faktiskt. Jag tror på den här också som vattengympa-låt. Inte så jobbig för akustiken heller. Viktigt i bassänglokaler.
  • Låt 3 – Take A Chance med Robin Bengtsson. Här har vi ett typ-exempel på puls i musiken som passar bättre till ”landgympa”. För mig är den för ”marsch-aktig”. För enkel. Ger inte tillräcklig frihet för egen vald träningstakt i vattnet. Och för snabb för den vattengympa jag leder i 30 – 34-gradigt vatten. Även i kallare vatten är det svårt att ta ut rörelserna i så ensidig snabb takt. Hävdar jag.
  • Låt 4 – Ballerina med Malou Prytz. Bara titeln slår an i mig sedan jag var med på workshopen ”Aqua Arabesque” på IAFC 2019 i Florida. Läs min reseberättelse därifrån. Nu är jag inne på andra terminen med ett balett-moment i mina vattengympa-pass. Balett passar så bra i vattengympa, att jag inte tänkt på det förut! Ballerina har den rätta dynamiken och dramatiken att funka så den behåller vi.

Så var det dags för de tre sista låtarna

  • Låt 5 – Inga problem med OVÖ. Pulsen bubblar bra och bassäng-vänligt. Texten är positiv. Det är faktiskt kul att leta efter och leka med hip hop-känslan i vatten. För alla åldrar. Jag har ju faktiskt haft Hip hop-vattengympa utomhus flera somrar i rad. Så även om det här inte är den bästa hip hop-låten någonsin så kan den vara väl värd att undersöka.
  • Låt 6 – Sluta aldrig gå med Sonja Aldén. Texten och takten har stora fördelar. Gå är svårt i vatten så uppmaningen ”Sluta aldrig gå” serverar instruktionen. Ett steg i taket – det bara fortsätter. Vad som är bra för vattengympa är inte alltid samma sak som är bra för hit-listor. Här är ett exempel.
  • Låt 7 – Boys With Emotions med Felix Sandmans. Här är ju den absolut coolaste och modernaste låten i hela startfältet. Det tillsammans med mjukheten och pulserna gör den väldigt intressant att utforska för vattengympa.

Slutsats i analysen av Delfinal 1 i Melodifestivalen 2020

Sammanfattningsvis ser jag mönstret att jag är väldigt snäll och gillar det mesta. En slutsats är att det kan bero på att det är just många låtar med vattengympa-kvalitet med i just den här delfinalen. En annan förklaring är att det är bra att inte dra för snabba slutsatser utan att avvakta tills det går att lyssna på hela låtarna. Kanske ser vi det ur andra perspektiv då. Vilka är dina slutsatser i frågan? Är du på Facebook kan du vara med i diskussioner, omröstningar och mer djupgående analyser. Välkommen till Facebook-sidan Vattengympa för alla – träning och inspiration.

Lisel Humla - musik till vattengympa

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.